Cine va surpa dominația dolarului american

Timp de aproape 80 de ani, dolarul american a fost moneda de rezervă la nivel mondial.

Mai mult de 60% din rezervele valutare aflate în băncile din întreaga lume sunt în dolari, în timp ce 40% din comerțul mondial este tranzacționat în dolari.

Această situație oferă americanilor un avantaj enorm în economia globală. Spre deosebire de alte țări, SUA nu au nevoie să dețină rezerve de dolari americani pe care să le vândă pe piața liberă pentru a-și susține propria monedă în cazul în care aceasta începe să scadă și nici nu au nevoie să dețină cantități uriașe de bancnote verzi pentru a-și îndeplini obligațiile externe.

În schimb, în cazul în care SUA nu reușesc să își plătească facturile externe, pot pur și simplu să tipărească mai mulți bani.

Cu toate acestea, pe măsură ce inflația crește, valoarea dolarului poate să scadă – nu este cazul, deocamdată – iar pe măsură ce valoarea dolarului scade, își pierde și poziția sa de monedă de rezervă la nivel mondial. Rezerva Federală apără dolarul, a cărui forță actuală față de euro și lira sterlină se află la maxime istorice. Puterea dolarului nu este doar economică – oferă, de asemenea, SUA o influență politică uriașă. Și asta a început să deranjeze.

În martie, o coaliție de țări eurasiatice a convenit asupra necesității unei noi monede de rezervă mondiale, bazată pe materii prime, în timp ce, în iunie, grupul BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a cerut, de asemenea, să se pună capăt dominației dolarului american.

În ambele cazuri, moțiunile au fost conduse în mod nesurprinzător de Rusia. Iar China nu și-a ascuns intenția ca yuanul să devină moneda de rezervă a lumii – acesta a fost planul declarat public al Beijingului încă din 2009.

Poate că singura monedă fiduciară globală care are șanse să înlocuiască dolarul este euro, care reprezintă în prezent aproximativ 20% din rezervele valutare globale. În mod ironic, lipsa de armonie fiscală în întreaga UE este principalul obstacol în acest sens.

Cu toate acestea, nici yuanul, nici euro nu ar fi o soluție optimă pentru Rusia sau pentru oricine din afara Europei sau a Chinei.

Criptomonedele vor câștiga noul joc valutar?

Așa cum am văzut în cazul dolarului american, țara care câștigă acest joc valutar poate exercita o putere enormă în politica globală și puțini sunt cei care doresc ca această putere să revină Europei – și mai puțin unui regim autoritar.

Mai degrabă, sectorul criptomonedelor este cel care oferă cele mai mari promisiuni ca sediu al noii monede de rezervă globală a lumii.

Descentralizată și nefiind supusă politicilor sau sancțiunilor unui singur guvern, criptomoneda este primul mod de valoare și de schimb cu adevărat obiectiv din lume, care – dacă este permis – poate depăși toate frontierele.

Atâta timp cât rezistă tipului de control centralizat care compromite monedele fiat, criptomoneda drept rezervă globală oferă o oportunitate economică și politică probabil fără egal în istorie, notează The National. Într-o lume în care țările nu pot fi controlate de o singură economie majoră, am putea constata că terenul de joc pentru comerț ar putea fi complet echilibrat.

Unii vor susține că acest nou sistem ar putea fi periculos. În cele din urmă, însă, ne îndreptăm spre o lume globalizată, bazată pe tehnologia digitală, în care va fi foarte dificil pentru SUA să își mențină controlul global.

Decât să cadă într-o situație în care nu mai au niciun control, unii analiști sunt de părere că americanii ar fi indicat să se așeze la masa negocierilor și să participe la crearea cadrului legal pentru o lume în care criptomonedele ocupă o poziție proeminentă.

Citiți și:
În războiul dintre rublă şi dolar există un perdant clar. Care nu-i rubla şi nici dolarul!
Interesul poartă fesul: Desprindere de dolar & SUA – Israelul a făcut din yuanul chinezesc o monedă de rezervă

 

yogaesoteric
29 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More