Claudiu Târziu (AUR): Când un stat îți impune ce medicamente să iei și la ce ore, e un stat totalitar. Noi suntem adepții libertății


Statul nu are ce căuta în treburile Bisericii. În privința 5G este necesară precauția


Intrarea în Parlament a partidului AUR, și nu oricum, ci cu un scor de aproape 10%, a fost cu siguranță surpriza acestor alegeri parlamentare. De când a fost clar că vor intra în Parlament, asupra celor de la AUR s-a abătut un fluviu de acuzații și de speculații: atât despre ideologia acestei grupări, cât și despre ce urmează să facă. Tocmai de aceea, R3Media a considerat că cel mai bine este să îl invite la dialog pe unul dintre co-președinții partidului, jurnalistul și scriitorul Claudiu Târziu, care a explicat cum a apărut acest partid și care sunt pozițiile sale pe temele de mare interes ale momentului.

R3Media:
Domnule Claudiu Târziu, aș vrea să începem cu începutul: spuneți-ne vă rog, în ce context a apărut partidul AUR? A cui a fost ideea și cum s-au desfășurat demersurile?

Claudiu Târziu: După cum bine știți, au fost multe încercări de coagulare de grupuri să-i zicem de dreapta, într-o noțiune mai largă, conservatoare, patriotice, creștine, care-și dădeau seama că este nevoie de o alternativă pe această zonă a eșichierului politic. Oamenii își dădeau seama că toate valorile care fac din România ceea ce este România, iar instituțiile care le întruchipează, Biserica, Școala, Familia și Armata, sunt supuse unui proces de dizolvare: începând cu autoritatea lor și până la dizolvarea lor ca instituții.

Armata a fost redusă enorm și deja nu mai putem vorbi că avem o Armată care să ne poată apăra, Biserica este sub o canonadă a presei de cel puțin un deceniu, familia a trecut prin multe încercări, pentru că s-a încercat în legislativ să se adopte legi care să o lovească ș.a.

Sigur că a existat această tendință de coagulare, căutarea aceasta, care din păcate nu a izbutit nici măcar după ce Referendumul din 2018 a fost invalidat, moment în care noi toți cei care am fost implicați de partea binelui, a Referendumului, am înțeles că singura soluție prin care se poate realiza ceva este implicarea în politică. S-a încercat atunci iarăși o coagulare, dar nu s-a reușit. Până în momentul în care George și-a luat inima-n dinți și a candidat independent la Parlamentul European, încercând să facă o breșă, dincolo de granițe, să ducă mesajul unionist în inima Europei.

Nu a reușit, dar rezultatul său a fost încurajator, a strâns peste 120.000 de voturi, iar pe baza acestui credit el a înțeles că este nevoie să meargă mai departe și să facă un partid. Când și-a anunțat această intenție pe rețelele sociale, m-am alăturat imediat și am pus la cale împreună organizarea, valorile programatice, astfel încât să fim un partid bine articulat, pe baze sănătoase și care știe de unde pornește și unde vrea să ajungă. Asta este povestea noastră. Nu ne-a susținut absolut nimeni. Anul trecut, când am lansat partidul la Alba Iulia, de 1 decembrie, eram 200 de persoane, iar azi suntem zeci de mii și ne înmulțim de la o zi la alta.

R3Media:
Având în vedere că spuneați că a pornit de la ideea unionistă a lui George Simion și pentru că Unirea Basarabiei cu Țara este un punct central al programului AUR, aș vrea să-mi spuneți cum s-ar putea realiza, în mod concret, acest deziderat.

Claudiu Târziu: A pornit de la platforma unionistă, dar nu asta a fost singura idee care ne-a motivat să acționăm politic. În egală măsură ne preocupă o întoarcere a României către Dumnezeu, ne preocupă apărarea familiei și nașterea de prunci, pentru că suntem într-o situație demografică dramatică, și mai ales ne preocupă apărarea libertății, mai ales acum când vedem ce ușor ni se poate lua. De la apărarea libertății de exprimare și manifestare publică, până la cea economică. Așadar chiar suntem un partid conservator, nu ne ferim de cuvinte.

Vedem această unire doar prin manifestarea plenară a voinței românilor de dincoace și dincolo de Prut, care se va manifesta prin trimiterea la conducerea ambelor state a unor patrioți adevărați, care să aibă acest ideal și care să facă toate demersurile necesare, inclusiv să declanșeze o ofensivă diplomatică în acest sens. Știm că în acest secol, ca și altă dată, nu este suficientă doar dorința unui popor pentru reunificare, este nevoie și de acordul puterilor care-l înconjoară și care pot fi de acord sau care nu pot fi de acord, care au interese să blocheze o astfel de reunificare sau nu.

Faptul în sine că procesul este foarte dificil nu ne determină să dăm înapoi. E ca și cum am spune că dacă mama noastră ar fi amenințată de patru hăndrălăi, noi ne uităm și spunem: „mamă, îmi pare rău, n-avem ce face, sunt mai mulți, mai mari, mai puternici” și asistăm cum este jefuită. Știm că este greu, dar ne vom bate cu toate puterile noastre și cu ajutorul lui Dumnezeu, vom reuși.

R3Media:
Apropo de acest subiect, o situație dramatică întâmpină românii din Ucraina. Legile adoptate de Parlamentul de la Kiev au restricționat drastic accesul românilor la educația în limba maternă, la manifestări culturale. Ce se poate face în acest sens? Ce soluții există pentru ei?

Claudiu Târziu: Ucraina este necesar să respecte drepturile minorităților care trăiesc pe teritoriul ei actual, deloc unul justificat, după cum bine știm: o bună parte din România se află în posesia Ucrainei, în mod nedrept, printr-un rapt teritorial făcut de imperiul sovietic. Noi vom uza de toate căile diplomatice și de toate mijloacele pe care le avem la dispoziție ca partid politic, pentru a obliga Ucraina să respecte drepturile și libertățile românilor: să le dea dreptul la școală în limba lor, la manifestare cultural-identitară specifică și la manifestare politică, de-asemenea, așa cum noi facem cu ucrainenii și toate minoritățile din România. România este un exemplu în Europa din acest punct de vedere, pentru felul în care conviețuiește cu minoritățile etnice.

R3Media:
Ar putea fi Ucraina amenințată sau penalizată în procesul de integrare europeană pentru faptul că nu respectă drepturile românilor? S-ar putea utiliza acest drept de „veto” pentru a-i determina pe ucraineni să respecte drepturile românilor?

Claudiu Târziu: Bineînțeles că da și este necesar să ne atragem de partea noastră toate statele democratice din Uniunea Europeană, în primul rând, dar și din NATO.

R3Media:
Că veni vorba de Uniunea Europeană: cum vede AUR relația cu Grupul de la Visegrád? Ar putea exista o deschidere către acest grup?

Claudiu Târziu: Atâta vreme cât AUR nu se află la guvernare, este mai greu să determinăm o colaborare între state. Dar o colaborare între partide va avea loc, în momentul în care AUR va termina înscrierea în grupul partidelor conservatoare și reformiste din Europa, în care este și partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia și sperăm să găsim tacticile și strategiile pentru a lupta încă de pe-acum, împreună, de partea statelor naționale, inclusiv în Uniunea Europeană, în momentul în care Dumnezeu va îngădui să ajungem la Guvernare.

R3Media:
Deci nu excludeți o colaborare pe viitor cu țările din acest grup?

Claudiu Târziu: Nu excludem nimic, noi vom avea în vedere doar interesul național, iar dacă acest interes va coincide cu o politică dusă de un grup de state din interiorul UE vom face tot ce depinde de noi ca să slujim acest interes național.

R3Media:
Bun, aș vrea să trecem acum la partea de politică internă. Ce părere are AUR despre parteneriatul civil, care se vehiculează a fi adoptat ca o compensație la nelegalizarea căsătoriilor homosexuale. Dl. Cioloș spunea recent că România și-ar fi asumat prin nu știu ce tratat să legifereze parteneriatele civile. Bref, va vota AUR în favoarea parteneriatelor civile dacă se va ajunge la vot?

Claudiu Târziu: În mod evident nu, noi înțelegând foarte bine că este un pas premergător spre celelalte: căsătoria, adopția de copii, legalizarea unor alte deviații sexuale majore. Am văzut că m-au terfelit în presă pentru că am comparat homosexualitatea cu alte deviații sexuale, ca zoofilia, necrofilia sau pedofilia. Păi n-am exagerat deloc, pentru că și această pidosnicie este o deviație sexuală, tratată ca atare până la începutul anilor ’90, când a fost scoasă din tratatele de psihiatrie de corectitudinea politică. Noi știm foarte bine aceasta și faptul că se rescrie un soi de pat al lui Procust corect politic – ce ai voie și ce n-ai voie să spui – nu ne interesează. Noi luptăm împotriva corectitudinii politice, spunând adevărului pe numele lui, nu încercăm să-l coafăm. Deci nu vom vota așa ceva, niciodată.

R3Media:
Ca să rămânem în zona asta, am văzut că în programul partidului AUR se vorbește despre instituirea unui curs de educație sexuală, în contextul politicilor de creștere demografică. Despre ce educație sexuală ar fi vorba și întrebarea este dacă va fi un curs obligatoriu sau părinții vor putea opta pentru participarea copiilor lor.

Claudiu Târziu: De-a lungul ultimilor ani s-a încercat de mai multe ori introducerea unui curs de educație sexuală după un îndrumar al Organizației Mondiale a Sănătății, un îndrumar care nu vorbește despre educația sexuală care se face în clasele 5-8 deja, pentru cine vrea să învețe. Ei vorbesc de altă educație sexuală, pun o etichetă falsă așa cum se petrece de obicei în acțiunile corectitudinii politice, și anume despre o educație sexuală în sensul normalizării în percepția publică a perversiunilor sexuale: vor să îi învețe pe copii de la vârste mici că este bine să te masturbezi, cum să eviți o sarcină, de ce să faci avort, că homosexualitatea este o opțiune, nu o perversiune și tot așa. Ei bine, noi ne opunem acestei propagande a homosexualității și pervertirii inocenței copiilor noștri.

Și ne opunem ideologiei de gen, care vine la pachet cu educația sexuală. Este vorba despre acea gândire defectă care spune că nu există doar două sexe, ci mult mai multe genuri. Că genul este un construct social și poți să alegi ce vrei să fii: poți să fii femeie dacă ești bărbat, poți să fii ambele în același timp, poți să fii asexuat, poți să te căsătorești cu un dulap sau cu o canapea și așa mai departe. Deci la nivelul acesta de boală mintală s-a ajuns cu ideologia de gen, căreia desigur noi ne opunem. Folosesc cuvinte tari, nu e diplomatic, dar e lămuritor.

Ăștia folosesc sintagme atât de complicate, încât nu înțelege nimeni nimic. Nu, despre asta-i vorba: o nebunie care a cuprins planeta și care e forjată politic.

R3Media:
Vă voi citi un enunț și vreau să ne spuneți dacă sunteți de acord cu el sau nu. În luna august, președintele Trump distribuia un clip în care o femeie spunea că nu vrea să fie închisă, nu vrea să fie obligată să poarte mască, dar că cei care vor pot să o facă. Singura ei doleanță este aceea că nu dorește ca altcineva să-i spună ei ce să facă. Sunteți de acord cu această viziune?

Claudiu Târziu: Exact asta este poziția normală a unui iubitor al libertății. Eu te avertizez că există anumite pericole, dar tu decizi ce faci cu sănătatea ta, cu viața ta, nu eu, statul, știu mai bine decât tine și-ți impun ceva. Asta e o manieră totalitară de acțiune, când statul tătuc îți spune ce să mănânci, la ce ore, ce medicamente să iei etc.

R3Media:
Cum vede AUR dobândirea unei mai mari suveranități economice a României în anii ce vor veni?

Claudiu Târziu: Conceptul de suveranitate se manifestă mai mult, în general, referitor la state: adică statele să poată fi independente, să ia măsurile pe care le consideră cele mai potrivite pentru ele. Conceptul de suveranitate economică este și el uzat, dar noi suntem pentru o piață liberă în care toți actorii să fie egali. Adică nu dai monopoluri unor companii multinaționale străine sau chiar românești, n-aș fi de acord cu asta, cu orice tip de capital. Lasă-i pe toți să fie în competiție liberă, de aici se nasc produse și servicii de calitate mai bună, prețuri mai mici. Astea se nasc din competiție, nu atunci când știi că orice ai face, banii vin.

Din punctul acesta de vedere, credem că s-au produs două rele: România a fost lipsită de resursele ei, care au fost înstrăinate, și doi, a fost distrusă industria românească în mod programat. Printr-un jaf național, la care au participat străini și români deopotrivă. Au fost o mulțime de fabrici, întreprinderi și uzine care au fost vândute, tăiate și date la fier vechi, pentru a lăsa loc pe piață unor competitori străini. Aceasta e o crimă împotriva poporului român, împotriva statului român, pentru că l-a lăsat fără mijloacele de dezvoltare firești.

Cum vedem noi o dezvoltare prin noi înșine? În primul rând, prin încurajarea micului producător, a micului fermier, a întreprinzătorului mic și mijlociu. Ei țin economia în spate, ei plătesc taxe și impozite și ei angajează mulți oameni, dar ei sunt cei mai prigoniți din punct de vedere fiscal, cât și din punct de vedere al contextului în care se mișcă. Cu cât ești o companie mai mare, cu atât ai o forță de negociere mai mare și știm că sunt state captive ale acestor multinaționale, iar România pare și ea un astfel de stat: vedem la orice colț de stradă un magazin străin, dar buticurile de altădată au dispărut, iar odată cu ele au dispărut sursele de venit ale unor familii.

R3Media:
Am înțeles asta, dar prin suveranitate economică mă refer la domenii strategice. E normal ca domenii de importanță națională precum energia, telecomunicațiile, să fie privatizate prin vânzarea către companii în care state străine sunt acționare sau le controlează?

Claudiu Târziu: Resursele deținute de români și folosite în beneficiul românilor. Tot ce înseamnă energie este vital pentru statul român. Noi ne-am înstrăinat sursele de energie: petrolul, gazele…

R3Media:
Practic s-a făcut trecerea de la statul român către alte state a unor resurse esențiale. Este acesta un punct în programul economic al AUR?

Claudiu Târziu: Da, sigur că da. Suntem hotărâți ca atunci când vom avea pârghiile necesare, să declanșăm cercetări pentru toate marile privatizări, care au prejudiciat statul român și care i-au pus pe români în inferioritate economică, de am ajuns să-i slujim pe mai-marii Europei acasă la ei. Am ajuns să-i slugărim pe ei, pentru că acasă n-am avut din ce trăi…

R3Media:
Dar rămânând în sfera economică… ce planuri are AUR pentru căile ferate? Sunt acestea o resursă sau e nevoie să fie casate? În Europa se circulă des cu trenul.

Claudiu Târziu: Da, transportul feroviar este o alternativă. Este sigur, ecologic, comod și dacă ar fi făcut cum se cade, toată lumea ar opta pentru el. Numai că acolo unde operează firme private românești, se poate. E un management prost la nivelul CFR, menținut cu bună știință, a fost una dintre cele mai jefuite companii naționale. Au intrat la pușcărie niște inși, dar nu ne încălzește cu nimic, pentru că nu s-au întors miliardele tocate. Sigur că da, și trenurile și compania de telecomunicații (Romtelecom, actuala Telekom – n.r.) era bine să fie păstrată. Așa cum o televiziune națională este strategică, dar mulți vor să o desființeze, pe motiv să slujește puterea politică. În loc să o profesionalizeze, să o curețe de nepotisme, de clientelism politic, ei spun să o desființăm. Adică, dacă copilul este obraznic, mai bine-l omorâm! Nu e normal.

R3Media:
Ați menționat ceva de transport ecologic. Știți că la nivel european s-a adoptat acel „Green New Deal” pe care politicienii noștri s-au grăbit să-l asume, deși va afecta grav industria energetică din România. Care este poziția AUR pe acest subiect?

Claudiu Târziu: AUR este primul și singurul partid care, încă din primăvară, în cadrul unei conferințe de presă, a avertizat asupra consecințelor catastrofale ale programului dacă se aplică în România. Am cerut un plan de reacțiune de la cei aflați la guvernare – că n-ai cui să ceri altcuiva – față de acest plan. Acum, că ne vom afla în Parlament, probabil se va pune în discuție politică și vom avea un punct de vedere ferm și ne vom bate pentru el.

Chiar dacă vom fi într-un număr mai mic decât alte partide, asta nu înseamnă că nu ne vom lua alegătorii drept aliați, îi vom informa, să fie conștienți de trădările pe care le comit ăștia. Noi am vrea să-l respingem total, vom vedea ce vom reuși să facem. Dar cred că partidele care vor vota așa ceva, vor plăti din greu peste patru ani. Și așa cum nu s-au așteptat ca noi să luăm 10%, așa nu se vor aștepta ca românii să ne crediteze și să ajungem la guvernare peste patru ani. Noi n-am intrat să ne jucăm în Parlament și vom utiliza toate mijloacele politice și democratice pentru a ajunge la guvernare. Și atunci situaţia se va transforma în bine.

R3Media:
Tot la capitolul proiecte controversate, să vorbim despre tehnologia 5G. Academia Română a lansat un apel la moderație și dialog pe această temă. Care este poziția AUR pe acest subiect?

Claudiu Târziu: Eu personal am fost printre cei care am atras atenția că această tehnologie 5G nu a fost pe deplin testată, nu știm efectele nocive pe care le-ar putea avea, multe dintre statele europene au amânat implementarea ei sau chiar au respins-o categoric și atunci nu avem niciun motiv ca România să se grăbească.

La noi e instalată o stație 5G în Centrul Vechi. Nu știu ce este capabilă să facă, dar oricum, fum fără foc nu iese, în general, și atâta vreme cât există destui specialiști care avertizează asupra efectelor asupra sănătății oamenilor, este necesar să fim și noi mai precauți. Nu suntem împotriva tehnologiei: aș spune că nici vorbă. Tehnologia ne-a ajutat să ne propagăm mesajele electorale pe online. Dar asta-i una, și a nu ține cont de sănătatea publică pentru profit este cu totul altceva. Vom reuni toți specialiștii noștri și vom veni cu un punct de vedere calificat.

R3Media:
Vreau să revin la un subiect la care v-ați referit la început: armata. Mulți oameni și sociologi, chiar, consideră o mare greșeală faptul că tinerii nu mai efectuează stagiul militar. Cum vede AUR această situație?

Claudiu Târziu: Armata este garantul suveranității oricărui stat. În momentul în care nu ai o armată pregătită și nu ai cetățeni pregătiți de rezistență armată în caz de nevoie, te lipsești de orice apărare. Noi nu putem să facem cu 70.000 de militari o apărare eficientă a țării. Dintre aceștia, probabil că jumătate sunt ofițeri superiori și funcționari militari. Nu știu dacă avem 40.000 de militari pe care să-i convocăm în 24 de ore. Și oricum, ar fi foarte puțini. Gândiți-vă că noi am pierdut 150.000 de soldați doar când s-a făcut armistițiul cu URSS la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Și erau pe un singur front. Cu 40.000 de soldați ce poți să faci? Sunt state absolut pacifiste, precum Elveția, unde fiecare face armata doi ani de zile… Am putea să facem și noi măcar șase luni, să avem noțiuni elementare de apărare. Ar fi necesar un stagiu militar obligatoriu minim, iar pentru cei care se gândesc la o avansare în grad, să existe o perioadă de concentrare mai îndelungată. Dar Armata știe să se organizeze, vor găsi soluții.

Problema este că după ce ai cultivat 20 de ani o cultură a lipsei de bărbăție, e greu să vii acum să spui: „am greșit, la loc comanda, toată lumea în Armată!”. Dar în mod normal ar fi necesar să fie reintrodusă armata obligatorie. Fără armată nu se poate vorbi de un stat suveran. Cine-l apără? NATO? N-o să vină doar americanii să lupte în locul nostru. Ei ne vor ajuta doar dacă ne apărăm noi.

R3Media:
Vreau să încheiem cu o temă de mare interes pentru cititorii noștri și pentru alegătorii dvs., sunt sigur. Cum vede AUR relația Stat – Biserică?

Claudiu Târziu: Noi vedem așa: o împreună lucrare. Biserica suntem și noi, cei botezați. Biserica nu este ceva în afara societății. Mă refer la comunitatea care dă conținut instituției. Cât privește relaţia dintre executivul statului, Parlament și instituția Bisericii, aceasta este necesar să fie de respect reciproc și ajutor frățesc. Hai să facem ce e bine pentru poporul credincios, dar și pentru cei care nu cred. Sunt tot poporul român.

Dacă Biserica are acțiuni umanitare, să fie sprijinită să le facă. Nu să i se ceară să le facă, ca și cum ar fi obligația ei, când are altă misiune. Misiunea ei principală este să salveze suflete, nu trupuri. Dar dacă face aceste acțiuni sociale, dă-i anumite înlesniri, tot ce poţi să faci ca să o ajuți.

Pe de altă parte, Biserica urmăreşte să-și țină enoriașii aproape, să-i întărească duhovnicește, iar tu ca stat nu ai voie să te amesteci în treburile ei: să spui că nu ai voie să te duci la pelerinaj, să sărbătorești Paștile, Crăciunul. Nu se poate așa ceva. Autonomia Bisericii este necesar să fie păstrată cu orice preț. Pe de altă parte, există o conlucrare firească între fiii Bisericii, indiferent de pozițiile pe care le-ar deține.

Cred că ar fi necesar să existe un bun-simț în această relație. Dacă ai posibilitatea să ajuți Biserica, fă-o, pentru că și tu ești din Biserică.

R3Media:
Da, dar ce faci în cazul în care ai oameni precum dl Orban sau Arafat, care nu sunt din Biserică?

Claudiu Târziu: E adevărat, dar ei au o responsabilitate față de poporul român, care este îmbisericit, din fericire. Atunci este necesar să fie atenți la români și la nevoile lor, nu să se gândească că sunt de altă confesiune. Când ești într-o poziție politică și știi că majoritatea face parte dintr-o anume credință, te gândești să răspunzi acelor nevoi, în măsura în care e bine s-o faci. Alteori e bine să nu te amesteci.

Libertatea de toate felurile este o prioritate absolută. Libertatea de toate felurile este o valoare sacră pentru noi și o să luptăm pentru apărarea ei: libertatea religioasă, de expresie, a presei, de asociere, de a protesta, toate libertățile benefice este nevoie să fie protejate. Și așa poporul acesta a stat prea mult în întuneric, frică și minciună pe timpul comunismului. Merită și el un pic de soare, să zburde în toată regula.

Numai în libertate poți să construiești, poți să evoluezi, să te lămurești. Dacă cineva te obligă cum să gândești, cum să te exprimi, atunci nu mai există niciun fel de evoluție, există o retragere în sine pentru cei mai înțelepți și o decerebrare a celor mai puțin puternici din punct de vedere intelectual.

Citiţi şi:

Un posibil Proiect de Țară al inventatorului Iuliean Horneț, membru al Grupului Profesioniștilor din AUR

Corectitudinea politică este, de fapt, o aberantă negare a realității – Interviu cu Pascal Bruckner

Gheorghe Piperea, despre România: «O colonie ținută în frâu de vătafi semianalfabeți»

 

yogaesoteric
16 decembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More