Comisia Europeană condamnă la dispariție statele sărace din UE. Noile taxe vor duce la explozii sociale

Taxa pe carbon impusă de Comisia Europeană pentru încălzire și transport, care este o sancțiune pentru fiecare locuitor din UE care produce emisii de CO2, condamnă la dispariție țările sărace din uniune, România fiind cap de listă. Fără a încerca măcar să oprească nebunia, Guvernul s-a grăbit deja să adopte măsuri pentru elaborarea Planului național social pentru climă, deși recunoaște că procesul va fi extrem de sensibil din punct de vedere al implicațiilor sociale.

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență privind instituirea de măsuri pentru elaborarea Planului național social pentru climă, prin care se va stabili cum se împarte suma infimă compensatorie, menită să atenueze șocul suprataxării încălzirii locuințelor și a combustibililor.

Procesul de programare a Fondului social pentru climă este de așteptat să fie unul dificil din punct de vedere tehnic și extrem de sensibil din punct de vedere al implicațiilor sociale al aplicării prevederilor Directivei ETS”, recunoaște Executivul.

Foarte succint, taxele impuse de Comisia Europeană înseamnă prețuri foarte mari pentru facturile la încălzirea locuințelor, indiferent că aceasta se face cu lemne, cu gaze, păcură sau orice altceva, că panourile solare nu țin de cald noaptea. Fixismul Comisiei Europene țintește eficiența energetică a clădirilor, ca soluție salvatoare pentru întreaga populație a UE.

Mai exact, dacă îți anvelopezi clădirea, vei consuma mai puțină căldură. În realitate, diferența nu este nici pe departe notabilă și, oricum, nu ar avea relevanță în cazul prețurilor uriașe majorate de taxele pe care suntem obligați să le plătim, doar pentru că așa a decis Ursula von der Leyen că vom salva planeta.

În ce privește taxa de carbon pe transporturi, imaginați-vă un preț al combustibililor de 15 lei/l sau chiar mai mult, pentru că nivelul certificatelor CO2 este impredictibil. Câți își vor mai permite să utilizeze atunci propriile autovehicule? Sau câți își vor mai permite să folosească transportul în comun, având în vedere că și acela va fie enorm de scump? Iar când prețurile combustibililor o iau razna, toate celelalte prețuri vor crește pe măsură, făcând imposibil un trai de subzistență.

Panouri solare și mașini electrice pentru cei pe ajutoare sociale

Cele 6 miliarde de euro din Fondul Social pentru Climă, sau 5 miliarde dacă taxele vor fi impuse un an mai târziu, adică în 2028, vor fi folosite doar pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile, microîntreprinderile vulnerabile și utilizatorii de transport vulnerabili.

În sensul Regulamentului Fondului Social pentru Climă, sărăcie energetică înseamnă lipsa accesului unei gospodării la serviciile energetice esențiale care stau la baza unui nivel de trai și de sănătate decente, printre care încălzirea, răcirea și iluminatul adecvate, precum și energia necesară pentru funcționarea aparatelor. În ceea ce privește conceptul de sărăcie din perspectiva transporturilor, acesta este definit ca incapacitatea sau dificultatea persoanelor și a gospodăriilor de a face față costurilor transportului privat sau public sau lipsa transportului ori accesul limitat al acestora la transportul necesar pentru accesul lor la servicii și activități socio-economice esențiale.

Din perspectiva tipurilor de intervenții eligibile prioritare, planul ar urma să ofere gospodăriilor vulnerabile, microîntreprinderilor vulnerabile și utilizatorilor de transport vulnerabili resursele necesare pentru a finanța și a realiza investiții în eficiența energetică, decarbonizarea încălzirii și răcirii și în vehicule și mobilitate cu emisii zero și cu emisii scăzute. De asemenea, maxim 37,5% din alocarea totală a planului ar putea fi direcționată către măsuri temporare de sprijin pentru venitul persoanelor afectate, dacă amploarea preconizată a impactului socio-economic al aplicării prevederilor Directivei ETS va justifica acest tip de intervenție și pentru o perioadă limitată, potrivit Guvernului.

Cupoane și împrumuturi

Statele membre ar urma să prezinte Comisiei Planurile Naționale Sociale pentru Climă până la 30 iunie 2025, astfel încât să poată fi examinate cu atenție și în timp util de Comisia Europeană, și să contribuie cu cel puțin 25% din costurile totale estimate. Planurile ar urma să aibă o componentă de investiții care să promoveze soluția pe termen lung de reducere a dependenței de combustibilii fosili și ar putea avea în vedere alte măsuri, inclusiv sprijin temporar direct pentru venit, pentru a atenua efectele nefaste asupra veniturilor pe termen scurt.

De asemenea, planurile ar urma să ofere gospodăriilor vulnerabile, microîntreprinderilor vulnerabile și utilizatorilor de transport vulnerabili resursele necesare pentru a finanța și a realiza investiții în eficiența energetică, decarbonizarea încălzirii și răcirii și în vehicule și mobilitate cu emisii zero și cu emisii scăzute, inclusiv prin intermediul cupoanelor, al subvențiilor sau al împrumuturilor cu dobândă zero, și ar fi necesar să atenueze impactul creșterii costului combustibililor fosili asupra persoanelor celor mai vulnerabile și, prin urmare, să prevină sărăcia energetică și sărăcia din perspectiva transporturilor în perioada de tranziție, până la realizarea unor astfel de investiții. Totodată, susține Executivul, planurile ar putea sprijini accesul la locuințe la prețuri accesibile și eficiente din punct de vedere energetic, inclusiv la locuințe sociale.

Citiți și:
Strategia „România Neutră ‒ 2050”: mașina personală, folosită cel mult 6.500 km/an
Cluj, Iași și alte 15 orașe din România s-au angajat să ajungă la zero-net emisii CO2 până în 2040. Obiective: reducerea consumului de carne, de lapte, de haine noi și de mașini pentru locuitori
Lege adoptată în Parlament: Centralele de apartament este obligatoriu să fie înlocuite pentru a ne alinia utopiei climatice „zero emisii carbon”

 

yogaesoteric
18 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More