Controlul Internetului. O legislație propusă în SUA ar putea deschide calea către implementarea globală a identificării obligatorii online sub pretextul verificării vârstei
În Camera Reprezentanților din SUA sunt în desfășurare eforturi legislative bipartizane în sensul adoptării unor versiuni de legi elaborate inițial pentru siguranța tinerilor online.
Dar există temerea că proiectele de lege introduse acum – H.R.7891, Kids Online Safety Act (KOSA) (Legea privind siguranța online a copiilor) și H.R. 7890, Children and Teens Online Privacy Protection Act (COPPA) (Legea privind protecția confidențialității online a copiilor și adolescenților) 2.0 – vor facilita implementarea ulterioară a unui sistem de verificare a vârstei și a identității digitale, potrivit Reclaim the Net.
Aceste îngrijorări sunt ridicate, întrucât KOSA îi determină pe secretarul Comerțului, împreună cu Comisia Federală de Comunicații (FCC) și Comisia Federală pentru Comerț (FTC), să ceară efectuarea unui studiu „care evaluează cele mai eficiente metode și opțiuni tehnologice pentru dezvoltarea unor sisteme de verificare a vârstei la nivelul dispozitivelor sau al sistemului de operare”.
În această etapă a procedurilor, se susține că studiul nu va fi folosit pentru a impune ca platformele să implementeze „o funcție de identificare sau de verificare a vârstei” – cu toate acestea, odată ce autoritățile vor avea la dispoziție soluțiile tehnice pentru a face asta, unii observatori atrag atenția că ar putea fi folosite mai târziu pentru o legislație mai agresivă la nivel federal.
Diferența principală dintre versiunea existentă a proiectului de lege KOSA din Senat și cel propus în Cameră constă în faptul că textul Camerei menționează că se aplică „companiilor online cu impact amplu”, cu venituri anuale de 2,5 miliarde de dolari sau mai mult și cu peste 150 de milioane de utilizatori activi lunar la nivel global, în cel puțin trei luni ale anului precedent.
Versiunea Senatului se referă la platforme „care ar putea fi utilizate de un minor” (care au peste 500 angajați și venituri anuale brute de 50 de milioane de dolari sau mai mult).
În ceea ce privește modul în care noua versiune a COPPA ar putea deschide calea către o verificare mai extinsă a vârstei online, aceasta urmărește să impună noi forme de restricții privind colectarea datelor cu privire la minori și, de asemenea, să îi protejeze de publicitatea direcționată. Totuși, pentru a se realiza aceasta, platformele vor fi nevoite să găsească o modalitate de a verifica vârsta utilizatorilor.
Proiectele de lege au fost descrise de reprezentantul Kathy Castor ca fiind un „jalon” în ceea ce privește protecția confidențialității datelor. În același timp, Castor a acuzat aplicațiile și platformele că „exploatează copiii și creează daune” și Big Tech că recurge la „practici manipulatoare și imorale” – dar nu s-a referit în mod specific la problema verificării vârstei în timp ce a făcut anunțul.
Citiți și:
Legislatorii și directorii Big Tech din SUA propun accesarea Internetului numai cu buletinul, respectiv actul de identitate digital
Prima țară din UE care vrea să se permită accesul la Internet doar cu buletinul ‒ Ce inițiative va lua România în acest sens
yogaesoteric
13 mai 2024