Controverse privind Școala de Yoga Natha din Helsinki: istoric, cauze și context

de Liselotte Frisk, Universitatea Dalarna, Suedia

Abstract

Începând cu 2009, Școala de Yoga Natha din Helsinki, Finlanda, a făcut obiectul unor acuzații de manipulare, trafic de persoane și abuz sexual, la fel ca alte școli de yoga asociate cu Natha sau MISA. Acest articol a fost scris de Liselotte Frisk (1959-2020) și revizuit de colegi (peer-reviewed) chiar înainte de decesul ei în 2020 (articolul include informațiile disponibile până în anul respectiv). Articolul este publicat cu permisiunea moștenitorilor ei. El analizează istoria, credințele și practicile grupului. Controversele legate de Școala de Yoga Natha sunt în legătură cu paradigma (acum depășită) a „spălării creierului” din anii ’70 și ’80 cu referire la noile mișcări religioase și spirituale. Principalele materiale utilizate constă în articole academice, materiale interne ale Școlii de Yoga Natha și interviuri luate unor membri cu vechime. Articolul argumentează că niciuna dintre controversatele caracteristici propuse de psiholoaga Margaret Singer ca fiind tipice pentru „spălarea creierului în cadrul sectelor” nu este prezentă în cadrul Școlii de Yoga Natha.

Articol publicat în Revista CESNUR (The Journal of CESNUR), vol. 8, nr. 1, ianuarie-februarie 2024, pag. 3-33.

Articolul integral poate fi descărcat în format pdf, fie în original în limba engleză, fie în traducere în limba română.

**********

Despre Liselotte Frisk

Liselotte Frisk (11 martie 1959 – 29 octombrie 2020) a fost o cercetătoare suedeză în domeniul religiilor, care s-a axat pe cercetarea noilor religii și mișcări spirituale. Și-a susținut teza de doctorat despre noile mișcări religioase în 1993 la Universitatea Åbo Akademi din Finlanda și a lucrat pentru câțiva ani ca lector la Universitatea Umeå din Suedia. În 1999 s-a mutat la Universitatea Dalarna, unde s-a preocupat de studiul noilor mișcări religioase și spirituale. Din 2006, Liselotte Frisk a ocupat funcția de profesor de studii religioase la Universitatea Dalarna, Suedia. Mai multe informații despre proiectele în care a fost implicată și studiile realizate de Liselotte Frisk găsiți aici.

Articol preluat de pe site-ul misa.yoga

Citiți și:
Din culisele cazului Bivolaru. 1. Unele relatări incorecte despre trecutul MISA
Profesorul Silvio Calzolari, cunoscut orientalist și istoric al religiilor italian, aduce la rândul său cazul MISA în atenția internațională

 

yogaesoteric
15 ianuarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More