Cu susu-n jos! Cine fuge de îngeri ca necuratul de tămâie?
de Mihai Vasilescu
Motto: “Presa oricum preferă să demonizeze. Demonizează şi MISA, demonizează şi un jucător de fotbal sau un antrenor, e o caracteristică a presei de a lucra cu alb şi negru.”(Mihai Coman)
În „Săptămâna îngerilor” ziariştii de la Jurnalul Naţional, Mediafax, Gândul şi Ziua au preferat să lucreze cu negru. Alb au avut din plin la dispoziţie. Însă prezenţa îngerilor în peisajul bucureştean i-a supărat foc şi i-a indignat la culme. În viziunea acestor ziarişti e mult mai „trendy” şi mai „cool” să te îmbraci în vărcolac, să îţi pui coarne şi să asculţi rock cu mintea tulburată de alcool. Îngerii sunt pentru ei ceva „dubios” şi chiar „necurat”. După vaste elogii la adresa petrecerilor de Haloween, vederea unor fiinţe costumate în îngeri sau audierea unei muzici liniştitoare i-a iritat de-a dreptul. Să se fi întors, oare, lumea pe dos?
„Dincolo de limitele imaginaţiei”
Totul a început cu un articol publicat în „Gândul” în care Elena Larion atrăgea atenţia pe un ton panicard asupra „gravităţii” celor petrecute la Colegiul „Mihai Viteazu”. Culmea este că toţi cei care au avut ocazia să vadă cu proprii ochi ce se petrece la manifestările din timpul Săptămânii îngerilor, inclusiv cei din conducerea colegiului, care au supravegheat manifestările, nu au sesizat absolut nimic dubios sau necurat. Din contră, totul a fost cât se poate de luminos, de curat şi de frumos. Numai mintea perversă a jurnalistei a putut insinua pe un ton voit îngrijorat că: „Ceea ce se întâmplă, de fapt, în liceu depăşeşte cu mult limitele imaginaţiei”. Ce e greu de imaginat e ce se află de fapt în mintea celor care au făcut astfel de afirmaţii, după ce au luat parte eveniment.
Urmează apoi o serie întreagă de insinuări şi exagerări. Imaginile cu reprezentări ale unor îngeri, fie ele creştine, fie reproduceri ale unor opere de artă celebre devin în ochii ziariştilor „afişe cu îngeri acoperiţi doar cu propriile aripi”.
Bătălia cu îngerii
Tonul este când indignat, când scandalizat şi băşcălios, când inchizitorial. “Într-o şcoală nu sunt permise astfel de manifestări” citim în Gândul. În imaginile care ilustrează chiar articolele în cauză se vede că “astfel de manifestări” nu au nimic scandalos sau dubios. Oameni de toate vârstele, copii şi bătrâni s-au adunat laolaltă pentru a asculta prezentări despre îngeri, pentru a privi imagini inspirate care reprezintă astfel de fiinţe, pentru a viziona spectacole având ca temă îngerii şi pentru a învăţa cum să le evoce ajutorul.
Tonul în această bătălie cu îngerii este dat chiar de Mediafax, care în calitate de agenţie naţională de ştiri poartă răspunderea pentru informaţiile pe care le furnizează celorlalte publicaţii. Nota ironică, devalorizantă şi insinuările sexuale apar chiar din start: “câteva bătrâne, probabil măngâiate prematur de îngeri, renunţă la poziţia de meditaţie şi aţipesc cu barba în piept.” sau “încă de la intrare, participantul este întâmpinat de „îngeriţe” – tinere îmbrăcate în rochii albe, cu aripi de înger şi mişcări „moi””.
„Legea sunt eu!”
Ziarista Elena Larion de la Gândul se scandalizează că evenimentul este anunţat şi pe site-ul MISA şi caută să prezinte lucrurile în aşa fel încât să pară cât mai dubioase: “Fundaţia Cultural Umanitară Sophrozin, a recrutat publicul printr-un anunţ pe site-ul MISA”. “A recrutat”. Ciudată exprimare pentru un eveniment la care poate participa cine doreşte, intrarea fiind liberă. De ce nu se scandalizează jurnaliştii şi când oamenii sunt recrutaţi să participe la concerte rock sau petreceri de Haloween?
Poate din acelaşi motiv pentru care Cristian Tudor Popescu, preşedintele Clubului Român de Presă, permite publicarea în chiar ziarul pe care îl conduce (Gândul) a unor articole care încalcă flagrant deontologia jurnalistică, în loc să sancţioneze astfel de abateri.
Îngerii ne învaţă să fim mai buni
Directorul liceului este blamat pentru că a permis o manifestare absolut legală, care are un scop benefic şi educativ. Nu contează că nu s-a descoperit nimic din cele invocate de ziarişti. Nimeni nu are voie să încalce consemnul şi să permită manifestări spirituale. Vreţi ca evocarea îngerilor să strice câmpul creat cu atâta trudă de sărbătoarea demonilor?
Ce strică mai mult imaginea unui liceu? Fumatul, drogurile, rockerii, limbajul trivial al adolescenţilor? Sau evocarea îngerilor care ne învaţă să fim mai buni, mai toleranţi, mai iertători, mai iubitori? De ce o manifestare despre îngerii răbdării şi compasiunii nu ar fi permisă într-o şcoală? Asemenea calităţi sunt deja apuse în conştiinţa unora dintre cei care se ocupă în prezent de educaţia tinerilor?
O jignire pentru profesia de jurnalist
Articolul publicat de Jurnalul naţional sub semnătura lui Toma Roman jr. este o înşiruire de jigniri şi de expresii vulgare şi înjositoare la adresa MISA, vărsate de mintea perversă a unui jurnalist. Asocierea acestui eveniment cu MISA este pentru autorul articolului un pretext pentru a relua anumite teme anti-MISA, care prejudiciază atât evenimentul în cauză, cât şi imaginea MISA.
De la titlul exagerat şi mincinos “MISA, predată la liceu” şi până la comentariile adăugate imaginilor, acesta este plin de cuvinte abjecte şi injurioase. Dacă am fi trăit într-o ţară în care demnitatea profesiei de jurnalist ar fi existat, un astfel de stil ar fi fost de multă vreme sancţionat şi nici un ziar nu ar fi acceptat să publice aşa ceva.
MISA şi Săptămâna Îngerilor – discreditate
Iată câteva extrase din care o să vă convingeţi singuri în ce fel se poate exprima acest “jurnalist”:
• „autorităţile române au lăsat ca MISA, organizaţia mamă a pseudo-yogagiilor lui Grig Bivolaru, să se împuieze”
• „Băutorii de pipi, altfel mari făcători de bani, au deschis o droaie de fundaţii, asociaţii, firme. Când se mai taie, prin cercetare penală, un braţ al caracatiţei, mai creşte imediat la loc o coadă, ca la şopârle. „Fundaţia Cultural-Umanitară Sophrozin” este un ceva, un fel de maţ gros al MISA”
• „apropiaţii omului cu faţă de peşte mort, Grig Bivolaru”
• „fundaţia cu nume de supozitor a organizat o circotecă botezată suav „Săptămâna Îngerilor””
• “ciorba asta a semănat ca două picături de pipi cu conferinţele prin care îşi atrăgea, în perioada ei bună, MISA adepţii”…
Îngerii îl terorizează pe Toma Roman Jr
Pe lângă expresiile care denotă o lipsă crasă de cultură şi o mare doză de răutate şi rea-intenţie, se sugerează ideea că MISA ar fi decăzut. Îl anunţăm pe această cale pe autorul articolului că după evenimentele din 2004 MISA nu numai că nu a putut fi distrusă aşa cum se spera, ci chiar a cunoscut un mare succes. Foarte mulţi oameni au devenit conştienţi că informaţiile propagate împotriva MISA sunt nişte minciuni. În pofida înverşunării şi relei-voinţe cu care şcoala de yoga a fost constant atacată, şi anul acesta un număr mare de persoane s-au înscris la cursurile de yoga.
Articolul se încheie apoteotic cu răsuflata asociere dintre MISA şi terorism. Numai o minte de om bolnav poate să facă o astfel de conexiune între îngeri şi teroare: “Ne întrebăm cum ar fi reacţionat conducerea liceului dacă venea Al Quaida să închirieze sala pentru cursuri de origami din batoane de dinamită.”
Expert în discriminare
Nu o să vă vină să credeţi, dar în perioada 2004-2005 Toma Roman Jr. a fost expert guvernamental la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Probabil că acolo a învăţat care sunt regulile pe care trebuie să le încalci atunci cînd vrei să discriminezi cu orice preţ pe cineva. Ciudat este şi faptul că acest ziarist are în Jurnalul Naţional o rubrică intitulată Antipudibonderia, unde preţ de vreo treizeci de articole nu face decât să îşi povestească aventurile sexuale pe parcursul cărora schimbă femeile ca pe ciorapi. Iubirea lipseşte cu desăvărşire din lumea acestui personaj care scrie apoi despre yoghini că sunt nişte obsedaţi sexual.
Săptămâna Îngerilor – un succes
Dincolo de aceste mizerii jurnalistice ceea ce contează este că în săptămâna aceasta zeci de oameni au putut trăi experienţe inedite simţind prezenţa îngerilor, au aflat cum pot să cheme îngerii în viaţa lor.
Mai mult, evenimentul desfăşurat la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu” a fost unul de succes. Seară de seară, sala de conferinţe a liceului a fost plină de fiinţe care s-au bucurat împreună de o apropiere faţă de frumosul şi sublimul pe care îl reprezintă îngerii.
Ura, perversitatea sau înverşunarea unor jurnalişti vor fi rapid uitate. Ceea ce va dăinui însă, va fi strădania celor care zi de zi aspiră să aducă lumina îngerilor pe pământ.
Citiţi şi:
yogaesoteric.net
7 noiembrie 2006