Cu un picior în UE și unul în Evul Mediu: jumătate dintre români încă mai cred că violul poate fi «justificat»
Care sunt cazurile considerate de ei în mod aberant ca fiind „acceptabile”
Un sondaj realizat recent la comanda Comisiei Europene a scos la iveală o tendință îngrijorătoare. 27% dintre europeni sunt de părere că violul este „justificabil sau acceptabil în anumite circumstanțe”. Și mai alarmant, în România, proporția celor care împărtășesc această opinie crește la 55%.
Pentru realizarea sondajului, respondenții au fost întrebați dacă contactul intim fără consimțământul ambilor parteneri poate fi justificat în diferite circumstanțe. Astfel, cel puțin unul din zece europeni (12%) a declarat că un astfel de act poate fi justificat dacă persoana a consumat băuturi alcoolice sau droguri. Printre cazurile „acceptabile” au mai fost enumerate următoarele: dacă victima a acceptat să meargă acasă cu cineva (11%), dacă poartă haine provocatoare sau sexy (10%) sau dacă nu și-a exprimat verbal, în mod clar, dezacordul sau nu s-a opus fizic (10%), dacă a flirtat înainte (7%), dacă a avut multipli parteneri sexuali (7%) sau dacă a ieșit singură pe stradă, noaptea (7%). De altfel, 2% dintre europeni spun că violul poate fi justificat dacă agresorul își regretă faptele.
Statistica devine și mai „neagră” în ceea ce privește opiniile românilor. Această diferență are explicații multiple, a precizat pentru Vocea.biz psihologul Mihai Copăceanu. „Românii clar sunt mai agresivi cu partenerul lor, decât europenii. Pe de altă parte, mult timp în România noi nu am avut o lege care să prevadă că nu doar violența fizică este violență, ci și cea emoțională sau cea psihică și până și cea economică – faptul că privezi de bani pe cineva”, a precizat Mihai Copăceanu.
„O altă explicație este că din punct de vedere cultural, și vorbim și de categorii de vârstă, și de urban/rural – bărbatul este încă, din păcate, superior femeii. Faptul că se consideră puternic sau că poate oricând să dispună de femeie ca de un obiect, fie și el sexual, este o altă explicație care face și diferența cu media europeană. Avem de mulți ani emanciparea femeii în Vest și drepturile femeilor și sunt rare cazurile de discriminare de gen în Occident. Avem cazuri inclusiv de înalți demnitari din Parlamentul European care au fost acuzați și pedepsiți pentru abuzuri sexuale. În România nu aveam această practică, pentru că ea nu este încurajată. De la ordinul de protecție, până la polițistul care anchetează cazul spun «tu ești de vină». Și atunci și aceasta este o explicație. O altă explicație este că în privat, oamenii cred că sunt stăpâni: «e soția mea și fac ce vreau». Statutul dintre bărbat și femeie este încă neechitabil în România”, a completat el.
25% din români cred că hainele sexy „justifică” abuzul. Potrivit raportului citat, 30% dintre conaționali sunt de părere că violul poate fi justificat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe stupefiante. Rata celor care sunt de acord cu o astfel de afirmație este ridicată și în Ungaria (24%), Bulgaria (21%) și Letonia (20%). Spre comparație, în Suedia, Finlanda, Spania și Danemarca, proporția este de 2%. Cel puțin unul din cinci români (26%) spune că raporturile sexuale fără acordul ambilor parteneri este justificabil dacă victima a acceptat să meargă acasă cu cineva. În Spania și Suedia, rata este de 3%. De asemenea, 25% dintre români sunt de părere că violul poate fi justificat dacă persoana abuzată poartă haine provocatoare sau sexy. 21% dintre unguri și 20% dintre maltezi sunt de aceeași părere. La nivelul a 18 state membre UE, cel puțin unul din zece respondenți a fost de acord cu această variantă.
22% dintre români mai cred că violul este „acceptabil” dacă victima nu spune un „Nu” răspicat sau dacă nu se opune fizic. Rata celor care împărtășesc această părere este ridicată și în Republica Cehă (19%), Bulgaria (16%) și Grecia (16%). Totuși, românii sunt depășiți de unguri când vine vorba de „justificarea” violului prin flirt. Astfel, 19% dintre respondenții din Ungaria cred că un raport sexual fără consens poate fi justificat dacă înainte au existat momente de flirt. La fel cred și 17% dintre români, respective 17% din cehi.
Și dacă victima alege să iasă singură pe stradă în timpul nopții este o „circumstanță atenuantă” pentru viol, cred 18% dintre unguri. Opinia este împărtășită de 16% dintre români și 15% dintre portughezi. 20% dintre români și 18% dintre unguri spun că violul poate fi justificat dacă victima a avut mai mulți parteneri sexuali. Dacă agresorul „nu realiza ce face”, din nou, 11% dintre conaționali cred că o astfel de agresiune poate fi justificată.
Psiholog: „În România, societatea empatizează mai mult cu agresorul, decât cu victima”
„Psihologia bărbatului e diferită de cea a femeii. Psihologia bărbatului care a și consumat alcool interpretează și mesajele negative și răspunsurile nu vreau ca o formă de a fi provocat și înțelege că, de fapt, vrea. Și avem studii în acest sens realizate în Occident, pe persoane care au fost condamnate pentru viol. La nivel cognitiv, un om care consumă alcool este mult mai îndrăzneț, mai impulsiv, mai dornic de a fi dominant, interpretează greșit și eronat mesajele fie uneori nesigure, fie cele categorice de răspuns și nu acceptă refuzul. Deci, alcoolul influențează modul în care bărbații interpretează mesajele femeilor, iar aceasta este o explicație”, a arătat psihologul Mihai Copăceanu.
„O altă explicație este că agresorul încearcă cumva să se justifice. Orice comportament încearcă să fie justificat: nu am fost eu, consumasem mult alcool, anturajul… Orice om care comite o infracțiune încearcă să-și găsească niște circumstanțe atenuante. Ce trebuie să subliniem este faptul că victima nu are niciun fel de vină. O victimă este victimă, indiferent de ce haine a purtat. Nu te poate provoca, e o falsă explicație aceasta că s-a îmbrăcat provocator și a făcut avansuri. Aceasta este, din nou, o justificare personală eronată. De ce nu i-ar fi provocat și pe alții acea persoană? Victima nu poate fi făcută responsabilă de abuz. Din păcate, în România societatea empatizează mai mult cu agresorul, decât cu victima. Aici ține foarte mult de cultura și de educația noastră. Îmi pare rău să o spun, dar noi nu suntem încă educați din școală, copii nu sunt învățați să aibă abilitatea de refuz”, a adăugat el.
Per ansamblu, doar 40% dintre respondenții din România au afirmat că niciuna dintre situațiile enumerate mai sus nu pot fi considerate „acceptabile” sau „justificabile” pentru viol. În schimb, 55% dintre ei sunt de acord că pot exista circumstanțe în care violul poate fi justificat. Topul țărilor cu cei mai mulți respondenți care cred că cel puțin una din circumstanțele amintite poate justifica un viol arată astfel: România (55%), Ungaria (47%), Bulgaria (43%), Republica Cehă (42%), Belgia (40%), Slovacia (40%), Luxemburg (38%), Letonia (38%), Croația (37%), Malta (36%). La polul opus se află Suedia (6%), Spania (8%), Finlanda (11%), Danemarca (13%) și Olanda (15%).
Potrivit documentului statistic citat, cei mai mulți dintre europenii care consideră că raportul sexual fără acordul ambilor parteneri poate fi justificat de anumite circumstanțe sunt bărbați cu vârsta cuprinsă între 25 și 39 de ani (27%). 20% dintre femeile din aceeași categorie de vârstă au împărtășit o opinie similară.
Violența sexuală între soți, considerată a fi „acceptabilă” de aproape un sfert dintre români
Datele nu sunt îmbucurătoare nici când vine vorba despre violența sexuală între parteneri. Așadar, 11% dintre europeni cred nu ar trebui să fie ilegal să-ți forțezi partenerul/partenera să întrețină relații intime. În România, proporția celor care au exprimat aceeași opinie crește la 20%. Țara noastră este depășită din acest punct de vedere de Republica Cehă (31%) și Italia (21%). În plus, 23% dintre români cred că femeile inventează sau exagerează acuzațiile de viol sau abuz.
Potrivit psihologului Mihai Copăceanu, această percepție vine din „faptul că bărbații cred că au autoritate asupra femeii și nu consideră un fapt grav că, de exemplu, i-a dat o palmă”. „Mulți iau în considerare doar faptele foarte grave: nu am bătut-o până i-a dat sângele sau nu am luat cureaua… În cazul abuzurilor sexuale, mulți nu consideră că dacă, spre exemplu, ai atins o persoană în zona intimă fără acordul ei, acesta este un abuz. Nu cunoaștem foarte bine ce înseamnă abuzul sexual și violența, deci cred că cei 23% reduc totul la violența fizică clară – traumatisme, vânătăi etc. – și apreciază ca fiind agresiune sexuală doar raportul sexual fără consimțământ”, a declarant el pentru Vocea.biz.
La nivel european, rata cea mai mare a celor cu o viziune similară se înregistrează în Malta (47%), Cipru (44%), Lituania (42%), Letonia (39%) și Estonia (31%).
Românii, pasivi la cazurile de violență domestică din jurul lor
Raportul aduce în discuție și percepțiile europenilor în ceea ce privește violența domestică împotriva femeilor. Astfel, 25% dintre respondenți sunt de părere că violența domestică este „foarte comună” în țara lor, iar 49%, că este „destul de comună”. De data aceasta, Portugalia conduce „clasamentul”. 54% dintre portughezi cred că aceasta este „foarte comună”, 39% – „destul de comună”, iar 5% – „nu foarte comună”. În România, 36% dintre respondenți cred că violența domestică împotriva femeilor este „foarte comună”, 48% spun că este „destul de comună”, iar 13% – „nu foarte comună”. Mai mult, 32% dintre români spun că violența domestică este o chestiune privată, care ar trebui rezolvată în interiorul familiei. În această privință suntem depășiți doar de Bulgaria (34%). Pe locul al treilea, după România, se află Letonia (31%).
„Violența domestică, chiar dacă se desfășoară în mediul privat, ea, cumva afectează întreaga societate. E vorba, din nou, de justificare: e familia mea, fac ce vreau eu, e problema mea”, a explicat Copăceanu. „Noi, românii, aici avem o mare problemă pentru că suntem pasivi. Sunt foarte multe cazuri în care vecinii, rudele sau prietenii știu că există un caz de violență domestică, dar nu se implică pentru că nu e problema lor. Ține foarte mult de cultură; în alte societăți nu se întâmplă așa ceva. Eu cred că este o autojustificare, oamenii își caută justificări la problemele lor și nu vor să-și asume alte responsabilități”, a completat psihologul.
81 de cazuri de viol în familie, raportate în România în ianuarie-iunie 2016
Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), citate de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, în primele șase luni ale anului 2016, s-au înregistrat 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie. Copiii de ambele sexe sunt afectați aproximativ egal de actele de lovire și alte violențe în familie. Dintre adulți, femeile sunt cele mai afectate (79% dintre victime sunt de sex feminin) iar majoritatea agresorilor sunt bărbați (92,3%).
În aceeași perioadă au fost raportate 81 de cazuri de viol în familie. Victima îi este agresorului partener/ă în 21% dintre cazuri și fiu sau fiică în 44,4% dintre cazurile sesizate. Din datele Poliției reiese că toți agresorii care au violat sunt bărbați. Cifrele se referă numai la cazurile care ajung să fie sesizate la poliție, un număr infim comparativ cu datele colectate în studiul din 2014 al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale, în care se arăta că una din 4 femei din România a fost, cel puțin odată în viață, agresată fizic sau sexual de partenerul ei.
Citiți și:
Viaţa sexuală la români: o problemă socială?
Sodoma și Gomora au revenit! Știri șocante despre sexul între minori de 13 ani, cu aprobare!
România, sursa de sclavi a Europei
yogaesoteric
19 decembrie 2016