Cum ne-au șantajat austriecii de la OMV, în ciuda lobby-ului american
România a încercat, din nou, să beneficieze de o conjunctură favorabilă. Discuția a fost tranșantă: „Dragi parteneri strategici americani, observați cu ochiul liber cât contăm noi în ecuația voastră din estul Europei, în contextul războiului. E timpul să căpătăm ceva la schimb. Ajutați-ne să intrăm în Schengen. Să vadă populația că efortul nostru substanțial are, totuși, un sens.”
Zis și făcut. Americanii și-au pus în funcțiune Departamentul PR – Secția UE, iar în scurt timp inclusiv Olanda și-a dat acordul. La Bruxelles, la nivelul Comisiei Europene, România a primit asigurări ferme că totul va fi bine. Mai ales că Germania și Franța ne sprijineau necondiționat.
Ei bine, pe 18 noiembrie a picat bomba: într-un interviu în mass-media, ministrul de Interne al Austriei a spus răspicat că țara sa va vota împotrivă la Consiliul JAI de pe 8 decembrie. Motivul scos din joben, migrația ilegală, s-a dovedit a fi cât se poate de fals.
Context. Austria a fost printre cele mai lovite state după ce Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei. Și asta pentru că, aproape din senin, s-a văzut în situația de a rămâne fără 80% din gazul pe care îl folosea în 2021, la nivel național. Vorbim despre energia importată de la Gazprom. Disperat, cancelarul Karl Nehammer l-a vizitat pe președintele Putin după izbucnirea războiului, ca să găsească o soluție. Previzibil, Putin l-a trimis la Casa Albă, să-i ceară socoteală lui Joe Biden. Eventual, să-l roage să-i dea gaze GNL sub prețul pieței. Din acel moment, orice sursă de energie ieftină a devenit vitală pentru Austria. Inclusiv gazele naturale de la Marea Neagră, unde OMV Petrom obținuse licența de exploatare în proiectul Neptun Deep.
De subliniat că americanii de la Exxon s-au retras din Neptun Deep, nu înainte de a trage un tun de un miliard de dolari, bani decontați de Romgaz – noul partener al OMV. Așadar, după ce a plătit o avere pe dreptul de a extrage petrol din propria curte, Romgaz are acum tot interesul ca lucrările de exploatare să înceapă cât mai repede. În parteneriat cu OMV, bineînțeles.
Doar că aici intervine marea problemă. Șantajul. Austriecii spun că sunt gata să investească imediat în exploatare, cu condiția ca legea off-shore să fie modificată. Și astfel să poată beneficia de gazele din România după bunul plac. Cum spuneam, grație războiului din Ucraina, Austria tocmai a pierdut energia ieftină de la ruși. Iar situația e disperată.
Pe 21 noiembrie, la doar trei zile de la lovitura de măciucă aplicată României de ministrul de Interne al Austriei, cine credeți că apare la Cotroceni? Nimeni altul decât Alfred Stern, directorul general executiv al OMV. Discuția cu președintele Klaus Iohannis pare să fi fost destul de contondentă. Iohannis a dat de înțeles că proiectul Neptun Deep este necesar să demareze cât de repede, fiind un obiectiv strategic național. Doar că austriacul Stern s-a făcut că plouă. I-a comunicat președintelui că investiția de la Neptun Deep ar putea fi luată în considerare abia în a doua parte a anului viitor.
„(…) Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța strategică a proiectului Neptun Deep pentru România și a solicitat conducerii OMV începerea cât mai rapidă a exploatărilor offshore în cadrul perimetrului deținut de Romgaz și OMV Petrom, având în vedere că legea offshore este una favorabilă și se află în vigoare. Conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului și pașii cheie realizați, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiție la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil”, se arată în comunicatul oficial de la Cotroceni.
Varianta șantajului grotesc al OMV la adresa României este confirmată de tânărul „activist” Andrei Caramitru, un bun cunoscător al multinaționalelor din România, care încearcă să acrediteze ideea că în spatele gestului Austriei s-ar afla Vladimir Putin (însă fără dovezi, doar prin prisma bunelor relații ruso-austriece).
Andrei Caramitru: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat din partea OMV. (…) În acest moment, în care toată lumea are o problemă majoră din punct de vedere energetic, e esențial ca tu să fii independent energetic. Or, în această logică, acum vine un stat cum e Austria, ca o sucursală a FSB-ului, care te blochează și te aruncă în aer. E, practic, o declarație de război. (…) În legea off-shore există însă un articol care spune că tu poţi exporta gazele din România doar dacă-ţi dă voie statul român. Ceea ce, din nou, are sens, pentru că resursele întotdeauna sunt ale statului. Aşadar, OMV este nevoie să ia o decizie privind investiţiile (în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, n.r.) până la sfârșitul anului [2022, n.n.], dar au venit public și au zis că vor decide abia în 2023. Deci, practic, nu-și respectă contractul și asocierea făcute inițial, fapt care ar fi firesc să aibă repercusiuni.”
Caramitru jr. mai spune că, potrivit surselor sale din interiorul OMV, austriecii i-ar fi transmis lui Iohannis că dau drumul la investiţii doar dacă 9 miliarde de metri cubi de gaze din Marea Neagră vor ajunge la Viena.
Varianta șantajului a fost confirmată și de europarlamentarul Vasile Blaga: „Austriecii nu au decât să respecte toate normele din România și din UE ca să își dezvolte afacerile. Dar, dacă de exemplu nu încep exploatarea gazelor din Marea Neagră, păi atunci e obligația statului român să ridice licența. Ori e lege, ori tocmeală. Eu cred că România nu are voie să se tocmească”.
Austriecii au jucat dur dintr-un motiv foarte simplu. Ei s-au trezit „jefuiți” de gazul ieftin rusesc printr-o decizie a administrației Biden pusă în aplicare de Bruxelles prin intermediul Ursulei von der Leyen. Și atunci au acționat în consecință, căutând alternative acolo unde încă există resurse, mijloace și pârghii. Adică în România.
De aceea lobby-ul american la Viena nu a funcționat. Austriecii pur și simplu și-au urmărit interesele economice, făcând abstracție de presiunile Casei Albe.
Exaltați, politicienii români s-au aruncat cu capul înainte după promisiunile ferme ale partenerilor strategici. Și de aici imensa dezamăgire. Nu și-au putut închipui că ditamai Unchiul Sam s-ar putea împiedica de un biet cancelar austriac.
Un rateu monumental, în urma căruia Washington-ul ar fi cazul să-și ceară scuze și să găsească rapid anumite compensații pentru vajnicii lor parteneri est-europeni.
Citiți și:
Drama României de la care … mulg toți golanii!
Patriotismul președintelui Iohannis, eșecul Schengen și limita penibilului
yogaesoteric
3 februarie 2023