Cum să facem să existe în mod constant în viaţa noastră reuşitele profund binefăcătoare

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Pentru a trăi mai mereu o stare lăuntrică de bine, un sfat înţelept, care ne poate îmbunătăți extraordinar de mult viaţa de zi cu zi, este acela de a urmări să trăim cât mai multe stări minunate care apar atunci când noi avem succes în ceea ce întreprindem sau atunci când reuşim să ducem la bun sfârşit o anumită acţiune binefăcătoare pe care am început-o. Pentru aceasta este totodată necesar să urmărim să reducem neplăcerile sau stările nefaste care pot să rezulte în urma unor nereuşite, a unor situații defavorabile sau în cazul unor eşecuri.

Iată în cele ce urmează o idee practică valoroasă pe care un om înzestrat cu bun-simţ nu ar putea să o respingă sau să o nege şi care răspunde unei întrebări pe care mulţi oameni pot să şi-o pună, mai ales în anumite momente cheie ale existenţei lor sau în special în situațiile dificile ale vieții: „Cum să reuşim să triumfăm cu succes în condiţiile în care nu considerăm că suntem nici un geniu şi nici un răsfăţat al sorţii?” Răspunsul simplu şi de bun-simţ pe care îl putem da este următorul: ,,Putem avea succes în ceea ce facem şi putem reuşi în mai toate acţiunile benefice pe care le întreprindem dacă pur şi simplu urmărim să ne revizuim în mod corect, realist şi lucid obiectivele pe care ni le propunem atunci când ne angrenăm să realizăm ceva anume.” Practic, aceasta înseamnă să ne stabilim în fiecare zi cel puțin un obiectiv despre care ştim cu mare certitudine că este uşor de atins, pentru a putea astfel să ne amplificăm starea stenică de încredere în sine.

Apoi, pe măsură ce vom aprofunda această stare binefăcătoare, vom putea conştientiza faptul că, cu cât vom avea mai multă încredere în noi înşine, cu atât mai mult vom fi în măsură să ducem la bun sfârşit acţiunile sau proiectele benefice în care ne angrenăm activ. Procedând astfel, vom remarca în scurt timp că în universul nostru lăuntric apare şi se amplifică, treptat, o stare de încredere în sine care ne va ajuta să ne transformăm în bine imaginea pe care o avem asupra propriei noastre fiinţe. Putem spune că acesta este principiul de bază din cadrul practicii personale ce vizează creşterea nivelului de motivație benefică şi de aspirație către trăirea unor stări superioare de conştiinţă în acţiunile benefice pe care le întreprindem. Părintele psihologiei americane, William James, a oferit o foarte bună definiţie a respectului de sine, definiţie ce poate fi apreciată ca fiind foarte riguroasă din punctul de vedere al standardelor actuale ale ştiinţei umane. În opinia acestui psiholog american, respectul de sine este invers proporţional cu ceea ce pretindem că facem şi direct proporţional cu succesele pe care le obţinem în urma acţiunilor benefice pe care le realizăm. Altfel spus, respectul de sine este raportul care se poate stabili între succesele obţinute şi pretențiile pe care le avem.

Prin urmare, din perspectiva acestui raport, în construirea interioară a respectului de sine contează mult mai puțin care sunt calitățile noastre efective, cât de înzestrați suntem, cât de capabili putem fi la modul potențial, cât de talentaţi suntem într-un anumit domeniu sau cât de inteligenți suntem. Respectul de sine se structurează ca o expresie a modului mai mult sau mai puțin eficient în care ne gestionăm propriile resurse, indiferent cât de valoroase ar fi acestea, bineînțeles, dacă le-am privi dintr-un punct de vedere absolut. Respectul de sine este o măsură relativă, ce exprimă un parametru extrem de important ce este responsabil de starea de echilibru lăuntric a ființei umane.

De exemplu, o ființă umană foarte inteligentă, care aspiră să devină o mare somitate într-un anumit domeniu al cunoaşterii şi care şi-a propus să atingă anumite standarde foarte înalte ale realizărilor sale va constata în scurt timp că va deveni foarte nemulțumită de condiția sa şi va ajunge să manifeste un respect de sine scăzut, tocmai datorită faptului că pretențiile nerealiste manifestate de ea la început îi vor diminua mult foarte imaginea interioară a reuşitei. Dacă o astfel de fiinţă umană va continua să aibă pretenții foarte mari şi nerealiste de la ea însăşi, ea va ajunge în scurt timp să fie complexată şi gradat îşi va diminua sau chiar îşi va pierde starea binefăcătoare de încredere în sine.

În schimb, o fiinţă mai echilibrată, realistă şi poate chiar mai modestă, cu dorințe, pretenții sau aspiraţii bine cumpănite, am putea spune chiar rezonabile, va putea ajunge în scurt timp să fie mult mai fericită cu condiția ei de viață, pe care o va stăpâni mult mai bine. De fapt, cu cât avem pretenții mai mari şi nerealiste de la viață, pretenții care nu au o acoperire concretă şi realistă prin acţiunile noastre efective, pe care suntem cu adevărat capabili să le realizăm, atunci riscăm să generăm în fiinţa noastră o stare lamentabilă de eșec. Respectul de sine este rezultatul acestei ecuații simple, ai cărei parametri îi stabilim cel mai adesea în mod greşit, pe baza unor porniri inconştiente, pe baza unor convingeri false sau a unor principii ori crezuri artificiale, ce sunt împrumutate din cultura ori obiceiurile mediului social în care trăim.

O concluzie practică este aceea că, pentru a ne ridica nivelul stării de încredere în sine este necesar să manifestăm năzuinţe sau aspiraţii cât mai realiste. Acesta este un exerciţiu simplu de auto-obiectivare care ne va ajuta să devenim astfel din ce în ce mai fericiți de succesele noastre. Ne putem convinge de realitatea acestui sfat înţelept dacă, de exemplu, ne propunem să analizăm într-un mod cât mai lucid toate acele obiective, năzuinţe sau aspirații pe care le hrănim înlăuntrul fiinţei noastre de ceva vreme. Dacă noi constatăm că într-o anumită privinţă nu avansăm aproape deloc şi nu înregistrăm niciun fel de progres real, va fi necesar să ne întrebăm, cu o cât mai mare luciditate şi sinceritate lăuntrică, de ce oare ne încrâncenăm atât de mult să realizăm ceva ce nu dă niciun semn real de progres, chiar şi după o perioadă relativ lungă de timp.

Dacă o anumită acțiune pe care o realizăm ne aduce numai stări proaste şi suferinţă, oare merită să ne înveninăm viaţa pentru o ambiție deşartă pe care o menţinem cu încăpăţânare şi care în realitate nu este nicidecum un obiectiv benefic sau o aspirație binefăcătoare?

Punându-ne în mod sincer astfel de întrebări, vom constata cu bucurie că facem din ce în ce mai mult loc manifestării discernământului în fiinţa noastră, devenind astfel tot mai capabili să deosebim, din ce în ce mai clar, între ambiţii şi pretenții deşarte, pe de o parte, şi aspirațiile şi obiectivele realiste şi binefăcătoare, pe de altă parte.

Prin urmare, din punct de vedere practic este bine ca de acum înainte să urmărim să ne fixăm pentru fiecare zi o listă de acţiuni de bază pe care intenţionăm să le îndeplinim, ordonându-le în funcție de nivelul de dificultate pe care apreciem noi că îl au fiecare dintre ele.

Pentru a realiza în condiţii cât mai bune acest exerciţiu practic, este bine să urmărim să alegem nu mai mult de o singură acţiune din clasa acţiunilor dificile, iar restul acţiunilor pe care ni le propunem să fie acţiuni simple, din categoria acţiunilor uşor realizabile. Pentru a urmări cât mai bine procesul de realizare al acţiunilor pe care ni le-am propus, putem realiza o clasificare a acestora pe grade de dificultate, întocmind un fel de clasament al lor folosind culori sau hârtie colorată. De asemenea, este important să avem în vedere şi să nu uităm că nu este indicat, în niciun caz, să ne supraîncărcăm programul, deoarece aceasta este cel mai frecvent motiv de eșec. A ne propune în mod exagerat să realizăm mai multe acţiuni decât putem face cu adevărat sau, altfel spus, „a avea prea multe lucruri de făcut” poate fi la fel de stresant şi solicitant ca şi faptul de a avea o singură sarcină foarte importantă şi dificilă de realizat! La finalul fiecărei zile, putem pune într-un recipient transparent toate bileţelele corespunzătoare succeselor, mici sau mari, pe care le-am avut de-a lungul zilei! Apoi, de fiecare dată când ne simțim copleşiţi de numărul prea mare de activităţi pe care le-am început sau atunci când am ajuns deja să ne simțim demoralizaţi, dacă vom privi vasul cu biletele colorate vom constata că doar simpla observare a curcubeului de culori vii şi atrăgătoare ale bilețelelor în care ştim că este notat câte un succes din cele repurtate de noi anterior, doar simpla privire a culorilor încărcate cu energia subtilă a reuşitei ne poate înveseli şi ne poate reda starea stenică de încredere în forţele proprii.

Dacă vom proceda în mod sistematic astfel, raportându-ne în mod constant la tezaurul de încredere şi energie benefică pe care ni-l conferă succesele repurtate, vom constata gradat că vom înțelege din ce în ce mai bine care sunt modalităţile tainice prin care starea benefică de succes ne poate transforma în bine ființa. Vom putea înțelege astfel că există trei condiţii principale care facilitează atingerea stării de succes. Prima condiţie esenţială este aceea de a realiza o cât mai bună orientare a energiei interioare într-o direcţie benefică, ce este necesar să fie cât mai clară. Cea de-a doua condiţie esenţială este aceea de a urmări să trezim şi apoi să menţinem în ființa noastră o stare constantă de echilibru şi de armonie în aproape tot ceea ce realizăm. Cea de-a treia condiţie constă în faptul de a manifesta în mod constant o mare încredere în reuşită. Odată ce am înțeles natura acestor trei condiții favorizante şi ne-am familiarizat cu ele, putem pune în aplicare următorul procedeu simplu de atingere a stării de succes benefic.

1. Îi consacrăm lui Dumnezeu întreaga acțiune de atingere a stării de succes precum şi toate fructele ei benefice care urmează să se manifeste odată cu starea de succes benefic dumnezeiesc la care aspirăm. După ce realizăm consacrarea şi, bineînţeles, în condiţiile în care am primit un răspuns afirmativ la consacrare, îi solicităm cu dragoste şi aspirație lui Dumnezeu să ne ofere sprijinul şi ghidarea dumnezeiască în ceea ce vom întreprinde.

2. Imediat după aceasta vom urmări să ne stabilim o anumită perioadă de timp zilnică, să zicem de 15-20 de minute, preferabil dimineața, în care ne vom gândi intens la perspectiva efectivă a succesului scontat şi vom urmări ca, în cursul acestei proiecții imaginative creatoare benefice, să medităm profund asupra țelului pe care îl intenţionăm şi să descoperim o cât mai clară formă lăuntrică a stării benefice de succes pe care aspirăm să o trăim plenar odată cu atingerea țelului benefic propus.

3. Odată ce cadrul posibil de desfăşurare ni s-a revelat sub forma unei orientări benefice a atenției, preocupării şi energiei noastre interioare, vom trece în continuare să ne definim cât mai precis obiectivele pe care le vom urmări în diferitele etape ale acțiunii al cărei țel l-am definit anterior: Apoi, pe parcursul fiecărei zile, vom urmări ca, în anumite momente, să ne gândim intens la ele, ca şi cum acestea ar fi deja înfăptuite, fiind însoțite de sentimentul stenic al reuşitei.

4. Imediat după ce am stabilit obiectivele principale, vom trece la elaborarea unui plan detaliat al realizării lor, urmărind să identificăm în mod clar care este ordinea adecvată de îndeplinire a acestora.

În cursul acestei evaluări va fi necesar să realizăm şi o anumită estimare temporală a realizării acestor obiective, precum şi a momentelor probabile de trecere de la o etapă la alta.

5. După ce planul nostru de acțiune a fost elaborat şi definit în mod cât mai clar, va fi necesar să urmărim să însufleţim şi să energizăm benefic tot cadrul creat în sfera conștiinței cu o energie subtilă benefică intensă şi cu o aspirație fermă şi intensă de reuşită. Acest mod de a proceda ne va permite să ne amplificăm motivația interioară benefică şi să trezim în noi premisele atingerii stării de succes benefic dumnezeiesc.

Procedând astfel vom fi din plin motivaţi interior să atingem succesul.

6. În etapa următoare vom urmări să facem apel la resursele noastre latente benefice şi la toate înzestrările ce sunt adecvate scopului propus, înzestrări pe care noi le avem deja trezite în universul nostru lăuntric sub forma anumitor calități ce ne caracterizează. Pentru a putea pune în valoare aceste resurse benefice din fiinţa noastră este necesar să urmărim să cultivăm în mod constant un sentiment stenic de încredere în forţele proprii.

7. Odată ce ne-am pregătit interior în felul acesta, vom putea trece în continuare să manifestăm o încredere mare şi de neclintit în reuşită. Vom trece apoi la acțiune, urmărind să avem cât mai des în atenţie scopul pe care ni l-am propus, obiectivele stabilite, precum şi stările benefice pregătitoare pe care le-am trezit în noi în etapele anterioare ale realizării acestui procedeu. Pe întreaga durată a desfăşurării acţiunii începute vom urmări să fim atenţi la starea de integrare dumnezeiască şi de inspirație călăuzitoare ce provine de la Dumnezeu.

Procedând în modul descris mai sus, fiecare fiinţă umană va putea constata în mod direct că starea de succes benefic dumnezeiesc se va manifesta cu siguranţă dacă ea va urmări totodată să fie tenace şi perseverentă. Starea de succes benefic dumnezeiesc se manifestă ca o încununare a perseverenţei pe care o manifestăm de fiecare dată când acţionăm benefic, în direcţia realizării unor țeluri benefice şi dumnezeiesc integrate. Cel care va continua să acţioneze în direcţia binelui va atinge, mai devreme sau mai târziu, starea de succes benefic dumnezeiesc, depăşind astfel toate obstacolele care pot apărea în calea sa.

Din momentul în care am atins starea de succes benefic dumnezeiesc, va fi necesar, de asemenea, să urmărim în mod neabătut să facem ca această stare benefică să rămână nealterată în universul nostru lăuntric, cât mai mult timp. Procedând astfel, noi vom fixa în propria noastră ființă o stare model de atingere a succesului, care ne va inspira şi ne va călăuzi cu uşurinţă în multe alte situaţii similare ce vor apărea în viitor. Menţinerea stării de succes benefic dumnezeiesc în fiinţă este de asemenea un deziderat important. Pentru a face ca starea de succes să se mențină nealterată în universul nostru lăuntric, putem proceda în modul următor:

1. În primul rând este necesar să urmărim mai mereu, de fiecare dată când avem prilejul, să ne umplem ființa cu esenţele elevate ale oricărei forme de cunoaştere ce este generatoare de înţelepciune.

Este bine să reținem că astfel de esențe prețioase ne vor putea hrăni mai mereu stările viitoare de succes.

2. În al doilea rând este necesar să ne orientăm în mod constant atenţia către starea de succes benefic, urmărind ca ea să fie mai mereu în atenţia noastră conştientă. Procedând astfel, starea de succes benefic dumnezeiesc nu are cum să se estompeze sau să dispară din universul nostru lăuntric, ea devenind astfel o constantă a fiinţei şi a existenţei noastre armonioase.

3. În al treilea rând este necesar să urmărim să fim cât mai des fericiţi şi plini de bucurie. O asemenea suită de stări stenice este ea însăşi o trăsătură fundamentală a succesului. Astfel, fiind fericiți, bucuroşi, mulţumiţi şi totodată plini de bună dispoziţie şi umor binefăcător, vom constata că starea de succes benefic dumnezeiesc va fi aproape tot timpul cu noi.

4. De asemenea, este esenţial să cultivăm o atitudine lăuntrică cât mai relaxată. Acționând mereu în acest mod, vom face față cu succes oricăror situaţii dificile sau conjuncturi neaşteptate care pot să apară. Atitudinea lăuntrică relaxată şi calmă ne va permite să menţinem un foarte bun autocontrol şi ne va ajuta să stăpânim eventualele tendinţe care ne-ar face să ne manifestăm în mod reactiv şi dizarmonios în diferitele situații solicitante.

5. Un al aspect esențial este acela de a urmări să facem să crească în noi o cât mai mare capacitate de a iubi, pentru că atunci când iubim intens, atât pe noi înşine, cât şi pe ceilalți, vom constata că starea benefică de succes dumnezeiesc se va manifesta atât în universul nostru lăuntric, cât şi în întreaga ambianță în care trăim şi în care acţionăm. Atunci, toți cei pe care îi iubim profund se vor simţi copleşiţi de o inefabilă stare de succes, care se va manifesta deopotrivă şi în ființa lor ca urmare a proceselor tainice de rezonanță ocultă care au loc, şi de care vor beneficia după aceea în aproape tot ceea ce vor întreprinde benefic.

6. De asemenea, este necesar să urmărim să avem o cât mai bună cunoaştere şi totodată un control cât mai deplin asupra detaliilor şi asupra a ceea ce numim aspecte aparent mărunte ale vieții. Atunci când vom putea să cunoaştem în mod adecvat şi să controlăm toate micile amănunte, aparent nesemnificative, ale vieţii şi ale activităţii noastre de zi cu zi, vom constata că este mult mai uşor să cunoaştem şi totodată să controlăm şi aspectele aşa-zis mari. Înţelegerea justă a semnificației a ceea ce este relativ mic şi relativ mare este o cheie esenţială a succesului benefic dumnezeiesc.

7. După ce am înțeles şi am realizat toate acestea, este necesar să urmărim să trăim cât mai deplin starea de succes benefic dumnezeiesc într-o inefabilă stare de comuniune cu Dumnezeu. Astfel, vom realiza treptat că atingerea stării de succes benefic deplin reprezintă o cale foarte accesibilă de a fuziona cu fiinţa infinită a lui Dumnezeu Tatăl (fiind în realitate o expresie a captării și acumulării în ființă a energiei subtile sublime a Atributului Dumnezeiesc al Succesului Dumnezeiesc).

Pentru a avea succes în tot ceea ce întreprindem benefic este necesar, înainte de toate, să înțelegem ce înseamnă în realitate starea de succes benefic deplin. Adeseori oamenii spun că un om de afaceri care a câştigat mulți bani are succes sau alteori că un sportiv care câştigă o competiție importantă are şi el succes. Însă starea de succes benefic nu se măsoară doar prin rezultatele exterioare sau prin cele care survin circumstanţial, ci mai ales prin concordanţa care se stabileşte între țel şi realizare în cadrul integrării dumnezeiești de care beneficiem.

Vom enumera în continuare câteva repere definitorii, cu ajutorul cărora putem înţelege care este natura stării de succes benefic dumnezeiesc.

Starea de succes benefic deplin este în primul rând o stare lăuntrică. Ea este rezultatul unui acord deplin care survine între intenţiile noastre benefice, clar exprimate şi rezultatele corespunzătoare care survin în urma punerii lor eficiente în practică. Odată ce am înțeles aceasta, nu vom mai fi tentaţi să considerăm succesul ca fiind o realizare ce există în afara noastră, ci vom descoperi că starea de succes benefic dumnezeiesc poate fi trăită aproape continuu în interiorul fiinţei noastre şi că ea este o minunată stare interioară care se reflectă în afara noastră prin intermediul reuşitelor binefăcătoare pe care le avem. Reuşitele exterioare sunt doar oglindirea în lumea materială a stării interioare binefăcătoare de succes.

Starea de succes benefic deplin reprezintă încununarea unei serii de stări și atitudini interioare benefice şi creatoare pe care noi le manifestăm într-un deplin acord cu intențiile benefice inițiale. Odată ce am înţeles aceasta, existenţa stărilor noastre bune nu ne va mai apărea ca şi cum ar fi condiționată de evenimente exterioare, ci vom realiza că ele sunt rezultatul orientării noastre intenţionale benefice şi al acţiunilor binefăcătoare pe care le înfăptuim.

Starea de succes benefic deplin ne revelează simțul interior inefabil al existenţei armonioase şi echilibrate. În aceste condiții, noi vom realiza că însăşi starea noastră de echilibru şi armonie interioară constituie pentru noi un veritabil succes interior. Odată ce am înțeles aceasta, nu vom mai fi obsedați doar de „a face” sau de „a avea” ceva sau altceva.

Starea de succes benefic deplin ne oferă prilejul de a ne deschide, plini de iubire, faţă de ceilalți. Aflați în această stare minunată, vom fi mai mereu capabili să ne manifestăm cu iubire, bunăvoinţă şi înţelegere faţă de toți cei care au nevoie de aceasta, căci atunci noi dăruim din prea-plinul stării noastre benefice. Odată ce am înțeles aceasta, vom renunţa să mai evaluăm oamenii prin prisma feluritelor aspecte particulare sau tranzitorii care îi caracterizează în anumite momente, cum ar fi bunurile pe care le au, averea, statutul social, funcţia etc.

Starea de succes benefic deplin ne trezeşte disponibilitatea de a fi cooperanţi şi plini de bunăvoinţă în demersul nostru de a găsi soluția optimă, potrivită pentru fiecare. În această stare benefică vom putea înţelege că reuşita adevărată apare doar prin unire, solidaritate, întrajutorare şi fraternitate spirituală. Odată ce am înţeles aceasta, vom înceta să ne mai lăsăm antrenați de vârtejul ameţitor al falsei nevoi de competiţie şi de întrecere în raport cu ceilalți.

Starea de succes benefic deplin ne trezeşte capacitatea de a dărui în mod dezinteresat, fiind plini de iubire, compasiune şi altruism, sprijin celor care au, la un moment dat, o reală nevoie de ajutor. Odată ce am înţeles aceasta, vom putea depăşi cu uşurinţă obstacolele interioare generate de frica de a pierde, de temerea de lipsuri şi privațiuni ori de aviditatea de a câştiga cu orice preţ ceva de pe urma oricărei situaţii defavorabile care se iveşte în existenţa unei alte persoane.

Starea de succes benefic deplin este o binecuvântare, fiind în acelaşi timp încununarea unei continue atitudini stenice şi binefăcătoare, precum şi a raportării noastre constante la ghidarea tainică a lui Dumnezeu. Odată am înţeles aceasta, vom putea elimina definitiv din fiinţa noastră starea de crispare limitatoare, în care succesul ne apare în mod fals ca fiind o țintă care pare să fie greu de atins.

Starea de succes benefic deplin ne conferă împlinire, bucurie, calm, relaxare şi seninătate. Conştientizând această realitate, vom deveni capabili să eliminăm definitiv din ființă îndoiala conform căreia succesul ar fi perisabil şi trecător. Dimpotrivă, atunci când ajungem să trăim plenar starea de succes benefic deplin, în întreaga noastră ființă se instalează o stare amplă de stabilitate a prezenţei Binelui Dumnezeiesc. Astfel, starea de succes benefic deplin ne conferă o inefabilă stare de fericire, mulțumire şi realizare interioară.

Fragment din lucrarea Sfaturi înţelepte pentru armonizarea vieţii de zi cu zi, volumul 2, publicată la Editura Shambala, tipărită la Ganesha Publishing House. 

Citiți și:
Cum să alegem un mod înţelept şi creator de îndeplinire a acţiunilor profund benefice şi dumnezeiesc integrate
O viziune yoghină asupra stării de succes deplin

 

yogaesoteric
12 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More