Cum să faci o pizza sănătoasă

 

Când spunem mâncare sănătoasă, pizza probabil că nu e chiar primul lucru care ne va veni în minte, însă, cu câteva trucuri și mici modificări, acest fel de mâncare atât de popular poate fi îmbogățit nutritiv.

La o pizza obișnuită, blatul și toppingurile favorizează o stare de inflamație în corp și afectează digestia. Din acest motiv, pizza este considerată un fel de mâncare nesănătoasă și se știe că poate cauza dureri de stomac și arsuri.

Pentru o pizza sănătoasă, trebuie să înlocuiești blatul din făină de grâu cu unul din conopidă, iar pentru topping încearcă să reduci lactatele la minimum.

Unele dintre beneficiile componentelor acestei rețete savuroase

Conopida este o legumă din categoria cruciferelor, prin urmare conține compuși anticancerigeni și antiinflamatori, cum este sulforafanul. Acești compuși sunt cunoscuți pentru proprietățile lor de a combate cancerul de plămâni, la sân, de colon, la ficat, prostata și cancerul cervical, prin inducerea morții celulare și prevenirea migrației tumorii. Această legumă subapreciată conține și vitamine – C, K, B6, folat – și nutrienți – acid pantotenic, potasiu, mangan și riboflavină.

Conopida este un aliment care nu ar trebui să lipsească din alimentația femeilor însărcinate, pentru că are proprietatea de a influența structura și funcția celulelor piramidale din hippocampul fătului și poate stimula funcția cognitivă, îmbunătățind capacitatea de învățare și memoria.

Conopida poate controla și bacteriile din intestine, prevenind suprapopularea și îmbunătățind digestia.

Semințele de chia, pe de altă parte, sunt dense proteic, furnizând energie pe tot parcursul zilei. Sunt bogate în fibre, calciu, fier, magneziu și acizi grași esențiali omega 3. Semințele de chia conțin triptofan, care mărește senzația de sațietate și menține greutatea corporală în limite normale, dar și fosfor, care joacă un rol important în dezvoltarea și regenerarea celulară.

Consumate regulat, semințele îmbunătățesc tensiunea, reduc colesterolul, țin glicemia sub control și combat rezistența la insulină.

Blat de pizza din conopidă

Acest tip de blat este ușor de făcut, este vegan și nu conține gluten.

Ingrediente:
1 bucată de conopidă organică
3/4 cană migdale măcinate
1 1/2 lingură oregano uscat
sare de Himalaya și piper pentru gust
1/4 cană semințe de chia
3/4 cană apă

Mod de preparare:
Se încălzește cuptorul electric la 200 grade C.

Se spală conopida și se înmoaie într-o soluție de curățat (apă cu bicarbonat de sodiu sau apă cu oțet de mere) pentru a înlătura pământul, bacteriile și pesticidele.

Semințele de chia se spală cu ajutorul unei strecurătoare fine și apoi se pun la înmuiat în apă și se lasă în frigider până când vor fi utilizate.

Se clătește conopida și se zvântă de apă cu ajutorul unui prosop.
Se taie în bucăți de mărime medie care se pun la blender și se fărâmițează până capătă textura boabelor de orez.

Se pun 3 căni de conopidă mărunțită într-un bol mare, se adaugă condimentele și migdalele și se amestecă bine. Se face o gaură în mijloc și se adaugă semințele de chia înmuiate. Cu mâinile se amestecă bine aluatul și se formează o bilă. Aluatul va fi mai lipicios și mai moale decât unul obișnuit.

Se pune aluatul pe o tavă unsă bine cu ulei și se presează până se întinde pe toată tava. Se coace 25 de minute sau până capătă o culoare aurie.

Se unge blatul cu sos de roșii și deasupra se presară toppinguri de pizza. Se coace 5-10 minute, se lasă la răcit, apoi se servește.

Poftă bună!


Citiți și:

Rețete vegetariene savuroase, sănătoase și ușor de preparat

Zece reţete vegetariene delicioase

 

yogaesoteric
4 septembrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More