Dacă ai un smartphone cu Android, Google știe mai multe despre tot ce faci decât ai crede
Nimeni nu a avut vreun dubiu legat de volumul surprinzător de date pe care îl are Google despre tine, dar un alt raport pe marginea subiectului este îngrijorător.
Utilizatorii de Android este necesar să fie un pic mai precauți în legătură cu datele pe care le trimit către serverele Google, deși procesul prin care pot micșora acel volum de informații nu este deloc simplu.
Totul a plecat de la funcția Location History, mecanismul prin care Google salvează un istoric al tuturor locațiilor pe care le vizitezi și folosește acele date pentru îmbunătățirea serviciilor pe care le oferă. Datorită istoricului tău de deplasări cu coordonate GPS precise, are o bază de date foarte bine pusă la punct cu rețele wireless, presiune atmosferică și nu numai.
Funcția Location History nu a fost niciodată una activată automat pe terminalele utilizatorilor, dar surprinzător de multe aplicații marca Google te invită cordial să o activezi. Mai jos este recomandarea pe marginea acestui subiect pe care o vezi când instalezi Google Photos sau pornești prima oară aplicația, dacă o ai din fabrică. Google Maps, Google Assistant sau aplicația nativă Google, toate vin cu recomandări similare. Cu alte cuvinte, tinde să fie aproape imposibil ca respectiva opțiune să fie dezactivată.
Pentru ca situația să fie și mai îngrijorătoare, redactorii Quartz au făcut teste pe mai multe telefoane și au creat un mecanism prin care pot vedea cu exactitate datele care îți pleacă din telefon către Google, fiind derivate din LocationHistory. Implicit, Google știe magazinele pe care le vizitezi pentru a-ți servi reclame personalizate. Aceleași informații sunt menite să faciliteze recomandări de restaurante pornind de la gusturile tale sau să te ajute să știi cum este traficul în oraș.
Trecând peste faptul că întregul sistemul din jurul Location History nu te ajută să înțelegi foarte bine că de fapt acele informații nu sunt partajate cu o singură aplicație, informațiile efective sunt mult mai numeroase decât se credea inițial.
Lista include mijlocul de transport pe care îl folosești, presiunea barometrică, dacă ești sau nu conectat la WiFi, adresa fizică a routerului la care ești conectat, calitatea semnalului, adresa fizică și frecvența de lucru pentru fiecare punct de acces wireless din zonă. Mai sunt incluse nivelul de încărcare al telefonului și dacă acesta este pus sau nu la încărcare. Aceste detalii tehnice ajung la Google pe lângă coordonatele tale GPS împreună cu elevația și procentul de acuratețe al acelor date.
În Google Maps la secțiunea Your Timeline poți vedea exact pe unde te-ai plimbat. Pentru a accesa acea secțiune, este necesar să urmezi pașii descriși aici. Pentru a dezactiva complet Location History, folosește aceste instrucțiuni.
Citiţi şi:
Strategiile viclene și ilegale ce sunt folosite de Google și Facebook pentru a colecta pe ascuns date de la utilizatori
Da, Google ascultă şi înregistrează tot ce spui în propria ta casă prin microfoane secrete de tip «cuib» (NEST)
yogaesoteric
5 februarie 2020