Damien McBride, fost consilier al precedentului prim ministru britanic, avertizează asupra unui colaps economic iminent
de Adina Teodorescu
Căderea dramatică a burselor din China de luni, 24 august, l-a determinat pe parlamentarul englez Damien McBride să posteze pe contul său de Twitter mesaje de avertizare asupra declanșării unei crize financiare majore în viitorul apropiat.
Piețele de capital din China, aflate în cădere liberă încă de la mijlocul lunii iunie, au înregistrat luni, 24 august, o scădere de 8,5%, aceasta fiind cea mai proastă zi pentru bursa din Shanghai din 2007 încoace. Acestă cădere abruptă s-a reflectat puternic la bursa de la New York, dar și la burse din Europa. Prețul materiilor prime s-a prăbușit, iar în contextul în care economiile SUA și ale țărilor din zona euro nu au înregistrat o creștere semnificativă, există serioase temeri ca declinul bursei din China să conducă la o nouă criză financiară mondială.
Deputatul Damien McBride, fost consilier special al fostului prim ministru al Marii Britanii Gordon Brown, și care în trecut a ocupat o funcție în cadrul Trezoreriei, și-a exprimat pe Twitter opinia că un colaps economic de 20 de ori mai mare decât cel din 2008/2009 este iminent. În continuarea postării respective, el a sugerat trei măsuri importante care ar trebui luate pentru a traversa o criză economică majoră: oamenii ar trebui să își facă provizii de alimente și apă pentru o lună, să își retragă banii de la bănci și să stabilească un loc de întâlnire cu prietenii și familia în cazul în care sistemele de comunicații ar cădea și ar apare dezordini civile.
Astfel de măsuri de siguranță au mai fost sugerate în ultimii ani în special de jurnaliști independenți, pe diferite site-uri de presă alternativă, însă niciodată de o personalitate de calibrul lui Damien McBride. Cum era de așteptat, parlamentarul britanic a fost imediat atacat în presa centrală și catalogat drept alarmist. Însă grație experienței sale de consilier al primului ministru și de funcționar al Trezoreriei, el trebuie să știe cu mult mai mult decât majoritatea oamenilor despre cât de fragil este sistemul financiar global.
Datorită dependenței lor față de economia chineză, este de așteptat ca State Unite să fie mult mai afectate decât Europa de o criză a Chinei. La prăbușirea piețelor bursiere se adaugă și alți factori – California înregistrează al șaptelea an de secetă, Texas caută să-și înființeze propria monedă –, astfel că unii analiști și-au exprimat îngrijorarea că evenimentele din America ar putea lua chiar o turnură violentă.
Citiți și:
Care este probabilitatea declanșării unei noi crize financiare?
Actualitatea în SUA: se prefigurează o vară frământată, cu mişcări sociale violente
yogaesoteric
14 septembrie 2015