Dan Diaconu: „Asta vi se interzice!”

Pentru azi am un caz școală pe care vreau să-l atac de ceva vreme. Pornim de la vânzarea E.ON România, la reacțiile stârnite, dar mai ales la adevărata miză energetică din România, ca să înțelegem cum funcționează trădarea. Cu toate că, dezvăluind de la început o parte din subiect, credeți că intuiți ceea ce am de spus, vă cer să citiți cu atenție de la cap la coadă întrucât conotațiile sunt diferite de cele la care vă gândiți acum.

Problema vânzării E.ON România a stârnit numeroase controverse, în special ca efect al țării de proveniență a cumpărătorului, anume Ungaria. Dacă mai adăugăm și detaliul că MVM este de fapt o companie de utilități aparținând statului maghiar, atunci tot subiectul tinde să devină exploziv în ochii românilor. Atât de exploziv încât unii au început să facă un fel de chetă pentru ca „E.ON să nu ajungă la unguri”. Hmm, dar de ce? – aș întreba eu. Era mai bine la nemți? Și i-aș întreba mai ales p-ăștia cu „Ardialu’”, cu „m-am săturat de România” și cu restul aberațiilor, o chestie dureroasă: „Care-i misterul facturilor substanțial mai mari pe care le plătesc abonații E.ON față de ceilalți?”. V-ați gândit la asta? Pentru mine nu MVM e problema, ci haosul pieței energetice de la noi care ne face victime. Dar să nu anticipez, ci să dăm cuvântul „experților”.

Există un personaj interesant pe piața autohtonă de energie. Numele său e Răzvan Nicolescu. A fost și ministru al Energiei, după ce a lucrat peste tot pe unde era nevoie pentru a obține „calificativele” necesare. Este numit și „expert în energie”, titlu care s-ar cuveni să-l facă pe cel care-i ascultă opiniile să lase capul jos, ca și când ar vorbi un înțelept. Iar în prezent, pentru a înțelege contextul, lucrează la Deloitte. Hai să vedem ce ne zice, cu cuvintele sale, fostul ministru al Energiei:

MVM este dispus să plătească pentru EOn Furnizare un preț premiu. Vor să controleze direct consumatorii. La ce preț vor livra? La prețul la care vor livra și companiile românești Romgaz și Petrom care au rezerve de gaz pe o perioada mult mai mică decât Gazprom.

Dacă vor obține aprobarea pentru preluarea EOn Furnizare, cei de la MVM vor cumpăra toată cantitatea de energie electrică produsă de minunații irakieni de la Mintia care cred ca au primit și ceva subvenții de la stat pentru proiectul lor. Ungurii nu vor plăti cu bani, ci cu gaz rusesc energia electrică produsă la Mintia. Rețineți asta! Să nu vă prefaceți că nu ați știut!

Transgaz va face imediat o conductă nouă pentru Mintia pentru că e frumos să construiești, nu? La fel cum construiesc Tuzla – Podișor de care nu era nevoie. Sute de milioane aruncate în Turcia și Rusia.

Planul alternativ la această rusificare a sectorului energetic românesc era un parteneriat româno-american pe care l-am gândit în 2014 și care era legat de Exxon, Grecia, Coridorul Vertical, LNG Tellurian si altele. Mai sunt șanse? Cu Donald Trump, încă sunt.”

S-o luăm pe rând, că doar avem suficient material cu iz de auto-denunț în declarația ministrului. Așadar reținem că ungurii de la MVM nu sunt buni deoarece le vor vinde românilor gaz „la preț de Romgaz”, adică mic! De asemenea, ar fi toxici că le-ar plăti ălora de la Mintia prețul energiei electrice cu gaz. Și în întreaga tărășenie ar urma să fie târât inclusiv Transgaz, care ar face o conductă către Mintia. Frate, d-aia e expert, că le știe ca la carte! Hai să înțelegem problema „pas cu pas”, vorba Plăvanului.

În primul rând, centrala de la Mintia urmează să funcționeze cu ……. gaz. Au, iaca prima surpriză! Păi dacă merge pe gaz, ghici ce: cineva va fi necesar să ducă o conductă acolo? Cin’ să fie? Cum încă suntem în România, părerea mea e că ……. Transgaz. Cu alte cuvinte, tovarășul Nicolescu de la Energie bagă propagandistic Transgazul în ecuație așa, ca să-i iasă o figură de stil. Stați puțintel că nici n-am zgâriat suprafața problemei.

De fapt marea problemă a tovarășului Nicolescu este prețul: ungurii ar veni cu prețuri de România deoarece iau gaze de la ruși și astfel își propun să „controleze direct consumatorii”. E o conspirație, nu pricepeți? Deci ăștia sunt niște ticăloși deoarece i-a ieșit lui Nicolescu în analizele de urină că vor veni cu prețuri mici. Vă dați seama ce dezastru iese din faptul că dau la Mintia gaz ieftin? Ar putea ieși și energia electrică mai ieftină, chestie care e iar nasoală, că MVM ar vinde și curentul electric ceva mai ieftin. Motiv suficient, cred eu, să i se transmită șobolanului de la Concurență că e timpul să se implice.

De ce spun că e autodenunț? E vorba de alternativa pe care „a gândit-o” pe vremea în care era ministru, adică un parteneriat prin care americanii să aducă gaz în Balcani. Excepțional, ce să spun! E o mică șmecherie, însă, anume prețul. Care preț e de vreo șase ori mai mare! Da, ați înțeles bine: cu americanii lui Nicolescu, prețul plătit E DE ȘASE ORI MAI MARE! Înțelegeți acum de ce are o problemă cu prețul la care vor aduce ungurii gazele în România? Iar tovarășul Nicolescu ne ciripește ca o păsărică faptul că el, din postura de ministru, a pus la punct un proiect prin care România urma să plătească prețuri de șase ori mai mari pentru gaz! Wow, câtă seninătate aici, timp în care instituțiile statului îl anchetează pe BogPR și pe „neolegionari”! Stați că nu e tot!

Răzvan Nicolescu

La ora actuală e o criză maximă pe piața gazelor europene. Motivul e conducta oprită de ucraineni. În „dulcele stil clasic”, a apărut și-o altă problemă majoră: azerii au anunțat că sunt ceva probleme tehnice și au întrerupt furnizarea gazelor. În caz că nu știați, e o chichiță pe care ar fi cazul s-o aflați: gazele azere ……. nu sunt tocmai azere! Pentru a-și putea îndeplini contractul cu Uniunea Europeană, azerii importă masiv gaze de la ruși. Au, mă doare! Deci „gazele independente” despre care bate toba Uniunea Europeană sunt de fapt ……. tot gaze rusești! Pff, simt că mi se apleacă. Doar că există o alternativă: gazele turcești. Hai, oameni buni, doar nu suntem copii! Știm bine că gazele turcești sunt, de fapt, rusești în proporție de 110%(sic!).

Ce înseamnă alternativa americană? Teoretic înseamnă să se aducă gaze din SUA și de unde or mai strânge jupânii care intermediază această mega-afacere. Între altele, dacă se parafează „proiectul strategic al lui Nicolescu”, inclusiv de la ruși. Așa cum se petrece acum cu o parte a petrolului rusesc, care ajunge să fie introdus în Europa inclusiv de americani. Vai, dar e o perspectivă minunată, nu-i așa? E tare omul, doar de-aia l-au luat ăia de la Deloitte, că știe să facă și el patru bani. Prietenii știu de ce!

Hai acum să ne așezăm la masă și să vedem care-s alternativele României. Așadar, avem următoarea problemă: un jucător care are gaz și vrea să-l vândă – Rusia – și un jucător care n-are gaz, dar vrea să vândă gazul rușilor, adică să facă speculă, anume SUA. Ce facem noi în aceste condiții? Să vă mai dau un element cheie: între Năvodari și Sevastopol sunt 200 km. Calculați ce înseamnă asta, punând în balanță cei 2300 km ai South Stream! N-ați înțeles, nu-i așa? În mod evident înseamnă un business de zeci sau sute de miliarde de dolari care ni se scurge printre degete. De ce? Pentru că „partenerul strategic” care și-a făcut bază militară la Kogălniceanu și bază politică la Bruxelles a stipulat că „n-ar fi bine”. Doar că politica licuriciului e din ce în ce mai diluată, până ajunge precum un pistol cu apă. SUA face planuri de cucerire a unor țări și teritorii, în condițiile în care se clatină mai rău decât un bețiv în comă alcoolică. Scenariul Ucraina se va termina și el cât de curând, astfel încât totul se va modifica. În aceste condiții ce faci? Stai să iei gazele prin 10.000 de vămi, sau le iei direct și le distribui tu unde e nevoie? Vă mai amintiți când plângea Băsescu din cauză că gazul livrat de ruși în România era vămuit de o firmă elvețiană? Păi, stați, băieți, că s-a rezolvat: acum îl puteți lua direct, doar să vă ducă capul.

Când Georgescu spunea că litrul de benzină ar putea ajunge 1 leu, exagera, adică se gândea ca și statul să câștige jumătate din sumă. Dacă v-aș spune că acum, cu o conductă de gaze construită rapid și IEFTIN între noi și ruși ar ajunge să vă coste iarna încălzirea casei la nivel de saună sub 100 lei pe lună, m-ați crede? Plus că s-ar sparge monopolurile autohtone, iar gazul din platoul nostru continental ar rămâne acolo unde este firesc să rămână, anume în pământ. De ce spun asta? Pentru că e mult mai bine să exploatezi acel gaz atunci când se vor fi terminat rezervele celorlalți, decât să-l exploatezi acum, când există și e la discreție. Cu alte cuvinte, să le lăsăm urmașilor noștri și altceva în afara datoriilor!

Desigur, vor exista numeroși isteți care vor spune cum că UE, că normele, că X și Y. Hai să vă explic problema ca s-o înțelegeți: România e subdezvoltată din punctul de vedere al infrastructurii de gaze. În plus, combinatele românești de îngrășăminte șomează, în condițiile în care ar fi necesar să lucreze cu motoarele turate la maxim. Nu-i de acord UE cu o conductă directă Rusia-România? Vai, dar mă simt lovit. Să nu fie de acord! Le spun că nu voi vinde gazele decât aici și să mă scutească. Oricum avem nevoie de gaz ca de aer! Ce se va petrece în momentul doi? Păi mai știu eu niște tovarăși care ne vor bate la ușă: Ungaria și Slovacia. Asta la prima strigare. După care vor mai exista numeroși alți doritori. Deci business există, doar că este nevoie să te ducă puțin capul. Și, mai ales, să nu asculți d-ăia cu patru bani!

Celor care tot insistă că nu putem noi să facem regulile atât de dur, le dau și o altă soluție. Bun, nu ne legăm de ruși, dar avem dreptul să facem ce vrem cu resursele noastre? Aici e întrebarea. România are gaz, de ce nu-l exploatează pentru români? A stârnit emoție contractul încheiat de OMV cu nemții pentru vânzarea directă a gazului românesc din Marea Neagră. Cu alte cuvinte, OMV scoate de sub nasul meu gazul meu, pe care-l vinde în Germania în timp ce la noi e penurie de gaz. Păi e corect? Evident că nu! Doar că băieții ăștia cu gulerele albe lucrează ca la carte. Vă mai amintiți când îl înjuram pe Dragnea pentru legea offshore? Ăla îndrăznise să pretindă ca jumătate din gaze să se vândă aici. Doar că au venit liberalii și după ciolacii TikTokciști, ca să dea liber la blat. Doar că e o șmecherie. Totul se poate corecta, în ciuda traficului de influență care s-a făcut pe-aici. Este necesar însă să se dorească.

Rețineți, vă rog, că România se află într-o situație atât de proastă deoarece e mâncată din toate încheieturile de viermii corupției. De-aici fură cu nesimțire atât UE cât și SUA. Iar pentru ca tu, o biată Românie, să ajungi să întreții niște balene, chiar și cu niște firimituri pentru ele, înseamnă că tu te condamni la subdezvoltare și sărăcie. Vreți să știți ce ar însemna pentru România o politică energetică independentă? Ar însemna în 5-8 ani un PIB de peste 1 trilion de dolari (la valoarea de azi), un grad de îndatorare sub 10% din PIB și o bunăstare cum n-a văzut țara asta niciodată în istorie. Asta vi se interzice!

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Dan Diaconu: Analiza de aur
Dan Diaconu: Deparazitarea necesară

 

yogaesoteric
14 ianuarie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More