De ce nu e sănătos să lucrezi noaptea și să dormi ziua…
Un studiu efectuat pe șoareci sugerează că „sistemul glimfatic”, care elimină deșeurile cerebrale în timpul somnului, poate să nu funcționeze eficient la persoanele care lucrează în schimburi de noapte și dorm în timpul zilei. Acest aspect poate explica riscul lor crescut de tulburări ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer.
În 2012, cercetătorii de la Universitatea din Rochester Medical Center (URMC), NY, au descoperit un sistem necunoscut anterior de eliminare a deșeurilor în creier. Ei l-au numit sistemul glimfatic, deoarece celulele nervoase numite celule gliale gestionează funcționarea acestuia, ceea ce îndeplinește un rol similar pentru creier precum sistemul limfatic pentru restul trupului.
În anul următor, aceeași echipă a constatat că sistemul glimfatic este cel mai activ în timpul somnului. În ultimele lor experimente, cercetătorii dezvăluie că ritmurile circadiene ale trupului, „ceasul biologic” care reglează ciclul somn-veghe de aproximativ 24 de ore, este cel care guvernează acest sistem. Deci nu somnul în sine, ci ritmul regulat al perioadelor de somn și veghe, contribuie la eliminarea deșeurilor cerebrale.
Citiți și:
7 sfaturi pentru cei care vor să-și ia atenția înapoi
Detoxifierea și refacerea creierului. Soluțiile cele mai simple
yogaesoteric
3 aprilie 2021