Declarația BRICS de la Johannesburg – 2023 (III)
Liderii Chinei, Braziliei, Indiei şi Africii de Sud, și Serghei Lavrov din partea Federației Ruse (BRICS – grup de naţiuni care reprezintă un sfert din economia globală) s-au întâlnit la Johannesburg în vederea măririi forței acestui grup și a limitării abuzurilor Occidentale pe plan mondial.
Declarația de la Johannesburg II. BRICS și Africa: Parteneriat pentru creștere reciprocă accelerată, dezvoltare durabilă și multilateralism incluziv
Sandton, Gauteng, Africa de Sud, 23 august 2023
(Continuare)
Citiți părțile precedente ale declarației: partea I și partea II
- Îndemnăm, de asemenea, țările dezvoltate să își onoreze angajamentele, inclusiv de a mobiliza 100 de miliarde USD pe an până în 2020 și până în 2025 pentru a sprijini acțiunile de combatere a schimbărilor climatice în țările în curs de dezvoltare. În plus, importanța dublării finanțării pentru adaptare până în 2025 de la nivelul de bază din 2019 este, de asemenea, esențială pentru punerea în aplicare a acțiunilor de adaptare. În plus, așteptăm cu nerăbdare stabilirea unui nou obiectiv colectiv cuantificat ambițios, înainte de 2025, în conformitate cu nevoile și prioritățile țărilor în curs de dezvoltare. Aceasta va necesita un sprijin financiar sporit din partea țărilor dezvoltate, care să fie suplimentar, bazat pe granturi și/sau concesional, acordat la timp și adecvat pentru a face progrese în materie de adaptare și de atenuare în mod echilibrat. Acest aspect se extinde la suportul pentru punerea în aplicare a contribuțiilor stabilite la nivel național (NDC).
- Recunoaștem că mecanismele financiare și investițiile care sprijină punerea în aplicare a programelor de mediu și de combatere a schimbărilor climatice este necesar să fie îmbunătățite și că este necesar un impuls sporit pentru reformarea acestor mecanisme financiare, precum și a băncilor multilaterale de dezvoltare și a instituțiilor financiare internaționale. În acest sens, facem apel la acționarii acestor instituții să ia măsuri decisive pentru a intensifica finanțarea și investițiile în domeniul climei în sprijinul realizării ODD legate de schimbările climatice și pentru a face ca mecanismele lor instituționale să fie adecvate scopului.
- Ne opunem barierelor comerciale, inclusiv celor impuse de anumite țări dezvoltate sub pretextul combaterii schimbărilor climatice, și ne reiterăm angajamentul de a consolida coordonarea în aceste domenii. Subliniem faptul că măsurile luate pentru combaterea schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității este necesar să fie conforme cu normele OMC și nu este indicat să constituie un mijloc de discriminare arbitrară sau nejustificată sau o restricție mascată a comerțului internațional și nu ar fi indicat să creeze obstacole inutile în calea comerțului internațional. Orice astfel de măsură este necesar să se ghideze după principiul responsabilităților comune, dar diferențiate și al capacităților respective (CBDR-RC), în lumina diferitelor circumstanțe naționale. Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la orice măsură discriminatorie incompatibilă cu normele OMC care va denatura comerțul internațional, va risca noi bariere comerciale și va transfera povara abordării schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității către membrii BRICS și țările în curs de dezvoltare.
- Ne angajăm să ne intensificăm eforturile în vederea îmbunătățirii capacității noastre colective de prevenire, pregătire și răspuns la nivel mondial în caz de pandemie și să ne consolidăm capacitatea de a lupta în mod colectiv împotriva unor astfel de pandemii în viitor. În acest sens, considerăm că este important să continuăm să sprijinim Centrul virtual BRICS de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor. Așteptăm cu nerăbdare desfășurarea reuniunii la nivel înalt privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii, care va avea loc la 20 septembrie 2023 în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, și solicităm un rezultat care să mobilizeze voința politică și un leadership continuu în această privință.
- Recunoaștem rolul fundamental al asistenței medicale primare ca o bază esențială pentru asigurarea asistenței medicale universale și pentru rezistența sistemului de sănătate, precum și pentru prevenirea și răspunsul la urgențele sanitare. Considerăm că reuniunea la nivel înalt privind Acoperirea universală în materie de asistență medicală (UHC), care va avea loc în cadrul Adunării Generale a ONU în septembrie 2023, ar fi un pas esențial pentru a mobiliza cel mai înalt sprijin politic pentru UHC ca piatră de temelie pentru atingerea ODD 3 (sănătate și bunăstare). Reiterăm sprijinul nostru pentru inițiativele internaționale, sub conducerea OMS, privind abordarea tuberculozei (TB) și așteptăm cu nerăbdare să ne implicăm activ în cadrul reuniunii la nivel înalt a Organizației Națiunilor Unite privind tuberculoza, care va avea loc la New York în luna septembrie a acestui an, și să încurajăm o declarație politică asertivă.
- Ținând seama de legislația națională și de prioritățile țărilor BRICS, ne angajăm să continuăm cooperarea în domeniul medicinei tradiționale, în conformitate cu reuniunile anterioare ale miniștrilor sănătății din țările BRICS și cu rezultatele acestora, precum și cu Forumul la nivel înalt al BRICS privind medicina tradițională.
- Observăm că țările BRICS au o experiență și un potențial semnificativ în domeniul medicinei nucleare și al radiofarmaciei. Salutăm decizia de a înființa un grup de lucru BRICS privind medicina nucleară pentru a extinde cooperarea în acest domeniu.
- Salutăm găzduirea de către Africa de Sud a reuniunilor Comitetului director pentru știință, tehnologie și inovare (STI) al BRICS pe parcursul anului 2023 ca principal mecanism de coordonare pentru a gestiona și a asigura găzduirea cu succes a activităților STI ale BRICS. Solicităm Comitetului director să efectueze o revizuire strategică a domeniilor tematice de interes și a cadrului organizațional al Grupului de lucru BRICS STI pentru a asigura o mai bună aliniere, după caz, la prioritățile actuale ale politicilor BRICS. Felicităm Africa de Sud pentru găzduirea celui de-al 8-lea Forum al tinerilor cercetători BRICS și pentru organizarea concomitentă a celui de-al 6-lea Premiu BRICS pentru tineri inovatori.
Salutăm succesul Programului-cadru BRICS STI în ceea ce privește continuarea conectării oamenilor de știință prin finanțarea unui portofoliu impresionant de proiecte de cercetare între țările BRICS. Apreciem, de asemenea, eforturile Secretariatului Programului-cadru BRICS STI de a facilita o discuție în vederea lansării în 2024 a unei cereri de propuneri pentru proiectele emblematice BRICS STI. Recunoaștem progresele înregistrate în punerea în aplicare a Planului de acțiune BRICS pentru cooperare în domeniul inovării (2021-24). În acest sens, încurajăm luarea de măsuri suplimentare în ceea ce privește inițiative precum BRICS Techtransfer (centrele BRICS pentru transferul de tehnologie) și rețeaua iBRICS (rețeaua dedicată BRICS pentru inovare). De asemenea, salutăm continuarea acțiunilor care urmează să fie întreprinse, în special de către Grupul de lucru BRICS STIEP (Parteneriatul pentru antreprenoriat în domeniul științei, tehnologiei și inovării), în domeniile inovare și antreprenoriat, de exemplu, prin sprijinirea Rețelei și formării în incubare BRICS, a Programului de formare în domeniul transferului de tehnologie BRICS și a Forumului BRICS pentru start-up-uri.
- Felicităm agențiile noastre spațiale pentru punerea în aplicare cu succes a acordului BRICS RSSC prin schimbul de mostre de date ale constelației de sateliți BRICS; organizarea primului Forum de aplicare a BRICS RSSC în noiembrie 2022; convocarea celei de-a doua reuniuni a Comitetului mixt de cooperare spațială BRICS în iulie 2023 și continuarea punerii în aplicare cu succes a proiectelor pilot ale constelației BRICS. Încurajăm agențiile spațiale BRICS să continue să îmbunătățească nivelul de cooperare în ceea ce privește schimbul de date și aplicațiile de teledetecție prin satelit, astfel încât să ofere sprijin în materie de date pentru dezvoltarea economică și socială a țărilor BRICS.
- În timp ce subliniem rolul fundamental al accesului la energie în realizarea ODD-urilor și luăm act de riscurile subliniate pentru securitatea energetică, evidențiem necesitatea unei cooperări consolidate între țările BRICS în calitate de producători și consumatori majori de produse și servicii energetice. Considerăm că securitatea energetică, accesul și tranzițiile energetice sunt importante și este necesar să fie echilibrate. Salutăm consolidare a cooperării și creșterea investițiilor în lanțurile de aprovizionare pentru tranzițiile energetice și luăm act de necesitatea de a participa pe deplin la lanțul valoric global al energiei curate. Ne angajăm, de asemenea, să sporim reziliența sistemelor energetice, inclusiv a infrastructurii energetice critice, să promovăm utilizarea opțiunilor de energie curată, să promovăm cercetarea și inovarea în domeniul științei și tehnologiei energetice. Intenționăm să abordăm provocările legate de securitatea energetică prin stimularea fluxurilor de investiții în domeniul energiei. Împărtășim o viziune comună, luând în considerare prioritățile și circumstanțele naționale, cu privire la utilizarea eficientă a tuturor surselor de energie, și anume: energia regenerabilă, inclusiv biocombustibilii, energia hidroelectrică, combustibilii fosili, energia nucleară și hidrogenul produs pe baza tehnologiilor și proceselor cu emisii zero și cu emisii reduse, care sunt esențiale pentru o tranziție echitabilă către sisteme energetice mai flexibile, rezistente și durabile. Recunoaștem rolul combustibililor fosili în susținerea securității energetice și a tranziției energetice.
Facem apel la colaborare între țările BRICS în ceea ce privește neutralitatea tehnologică și solicităm în continuare adoptarea unor standarde și norme comune, eficiente, clare, echitabile și transparente pentru evaluarea emisiilor, elaborarea unor taxonomii compatibile ale proiectelor durabile, precum și contabilizarea unităților de carbon. Salutăm cercetarea comună și cooperarea tehnică în cadrul Platformei de cooperare în domeniul cercetării energetice a țărilor BRICS și salutăm organizarea Summitului energetic al tinerilor din BRICS și alte activități conexe.
- Ne menținem angajamentul de a consolida cooperarea BRICS în materie de populație, deoarece dinamica structurii pe vârste a populației se schimbă și reprezintă atât provocări, cât și oportunități, în special în ceea ce privește drepturile femeilor, dezvoltarea tinerilor, drepturile persoanelor cu handicap, ocuparea forței de muncă și viitorul muncii, urbanizarea, migrația și îmbătrânirea.
- Reiterăm importanța cooperării BRICS în domeniul gestionării dezastrelor. Subliniem importanța măsurilor de reducere a riscurilor de dezastre în vederea construirii unor comunități rezistente și a schimbului de informații privind cele mai bune practici, adoptarea de inițiative de adaptare la schimbările climatice și integrarea sistemelor de cunoștințe indigene și îmbunătățirea investițiilor în sistemele de alertă timpurie și în infrastructura rezistentă la dezastre. Subliniem, de asemenea, necesitatea unei incluziuni holistice în reducerea riscului de dezastre prin integrarea reducerii riscului de dezastre în planificarea guvernamentală și comunitară. Încurajăm extinderea cooperării intra-BRICS prin activități comune de consolidare a capacităților sistemelor naționale de urgență.
- Suntem de acord cu importanța acordată de Africa de Sud, în calitate de președinte al BRICS, transformării educației și dezvoltării competențelor pentru viitor. Susținem principiul facilitării recunoașterii reciproce a calificărilor academice între țările BRICS pentru a asigura mobilitatea profesioniștilor calificați, a cadrelor universitare și a studenților, precum și recunoașterea calificărilor obținute în celelalte țări, sub rezerva respectării legislației naționale aplicabile. Salutăm propunerile concrete făcute în cadrul celei de a zecea reuniuni a miniștrilor educației din țările BRICS, care se concentrează pe domenii critice în domeniul educației și formării, cum ar fi dezvoltarea spiritului antreprenorial, competențele pentru o lume în dinamică, tineretul care nu frecventează școala, schimbările climatice, informațiile privind piața muncii, dezvoltarea timpurie a copilăriei și clasamentul global al universităților. Apreciem progresele înregistrate în domeniul educației și al cooperării în domeniul educației și al învățământului și formării tehnice și profesionale (TVET), în special operaționalizarea Alianței de cooperare BRICS în domeniul TVET, care se concentrează pe consolidarea comunicării și a dialogului și pe finalizarea rapidă a Cartei Alianței de cooperare BRICS în domeniul TVET, promovând astfel o cooperare substanțială în domeniul TVET, integrând TVET cu industria.
- Ne angajăm să consolidăm schimburile de competențe și cooperarea între țările BRICS. Susținem transformarea digitală în domeniul educației și al TVET, întrucât fiecare țară BRICS s-a angajat la nivel intern să asigure accesibilitatea și echitatea educației și să promoveze dezvoltarea unei educații de calitate. Suntem de acord să explorăm oportunități privind mecanismele de cooperare BRICS în domeniul educației digitale, să poarte dialoguri privind politicile de educație digitală, să facă schimb de resurse educaționale digitale, să construiască sisteme educaționale inteligente și să promoveze în comun transformarea digitală a educației în țările BRICS și să dezvolte o educație durabilă prin consolidarea cooperării în cadrul Universității Rețelei BRICS și a altor inițiative de la instituție la instituție în acest domeniu, inclusiv Liga universitară BRICS. Salutăm considerația Consiliului de administrație internațional al Universității Rețelei BRICS de a extinde numărul de membri ai Universității Rețelei BRICS pentru a include mai multe universități din țările BRICS. Subliniem importanța împărtășirii celor mai bune practici privind extinderea accesului la îngrijirea și educația holistică în copilăria timpurie pentru a oferi un start mai bun în viață pentru copiii din țările BRICS. Salutăm decizia de a facilita schimburile în cadrul țărilor BRICS cu privire la echiparea cursanților cu competențe adecvate pentru viitor prin intermediul unor căi de învățare multiple.
Aprofundarea schimburilor de la om la om
- Reafirmăm importanța schimburilor interumane între popoarele BRICS în consolidarea înțelegerii reciproce, a prieteniei și a cooperării. Apreciem progresele înregistrate sub președinția Africii de Sud în 2023, inclusiv în domeniile mass-media, culturii, educației, sportului, artelor, tineretului, societății civile și schimburilor academice, și recunoaștem că schimburile interumane joacă un rol esențial în îmbogățirea societăților noastre și în dezvoltarea economiilor noastre.
- Recunoaștem că tineretul este o forță motrice pentru accelerarea realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă. Conducerea exercitată de tineri este fundamentală pentru accelerarea unei tranziții echitabile bazate pe principiile solidarității între generații, cooperării internaționale, prieteniei și transformării societății. Pentru dezvoltarea durabilă a tineretului nostru, este necesar să fie cultivată o cultură a antreprenoriatului și a inovării. Reiterăm importanța reuniunii la nivel înalt a tinerilor din BRICS ca forum pentru un angajament semnificativ în ceea ce privește problemele tinerilor și recunoaștem valoarea sa ca structură de coordonare a angajamentului tinerilor în BRICS. Salutăm finalizarea cadrului Consiliului BRICS pentru tineret.
- Salutăm desfășurarea cu succes a Forumului de afaceri BRICS. Cu ocazia celei de-a zecea aniversări, salutăm auto-reflecția Consiliului de afaceri BRICS, care se concentrează asupra etapelor importante atinse și asupra domeniilor de îmbunătățire. Salutăm, de asemenea, intenția Consiliului de afaceri BRICS de a urmări fluxurile comerciale intra-BRICS, de a identifica domeniile în care performanțele comerțului nu au îndeplinit așteptările și de a recomanda soluții.
- Recunoaștem rolul esențial al femeilor în dezvoltarea economică și lăudăm Alianța de afaceri a femeilor din BRICS. Recunoaștem că un antreprenoriat favorabil incluziunii și accesul femeilor la finanțare ar facilita participarea acestora la întreprinderile de afaceri, la inovare și la economia digitală. Salutăm inițiativele care vor spori productivitatea agricolă și accesul la terenuri, tehnologie și piețe pentru femeile fermier.
- La cea de-a 15-a aniversare a sa, recunoaștem valoarea Forumului academic BRICS ca platformă pentru deliberări și discuții ale unor cadre universitare de top din BRICS cu privire la problemele cu care ne confruntăm în prezent. Consiliul grupurilor de reflecție BRICS sărbătorește, de asemenea, 10 ani de consolidare a cooperării în domeniul cercetării și al dezvoltării capacităților între comunitățile academice din țările BRICS.
- Dialogul dintre partidele politice din țările BRICS joacă un rol constructiv în crearea unui consens și în consolidarea cooperării. Luăm act de găzduirea cu succes a Dialogului partidelor politice BRICS în iulie 2023 și salutăm alte țări BRICS să găzduiască evenimente similare în viitor.
- Ne reafirmăm angajamentele asumate în cadrul tuturor instrumentelor și acordurilor semnate și adoptate de guvernele statelor BRICS privind cooperarea în domeniul culturii și ne angajăm să operaționalizăm de urgență Planul de acțiune (2022-2026) prin intermediul Grupului de lucru BRICS pentru cultură.
- Ne angajăm să asigurăm integrarea culturii în politicile noastre naționale de dezvoltare, ca motor și facilitator pentru realizarea obiectivelor stabilite în Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă. Ne reafirmăm, de asemenea, angajamentul de a promova cultura și economia creativă ca bun public global, astfel cum a fost adoptat în cadrul Conferinței mondiale privind cultura și dezvoltarea durabilă – MONDIACULT22.
- Suntem de acord să sprijinim protecția, conservarea, restaurarea și promovarea patrimoniului nostru cultural, inclusiv a patrimoniului material și imaterial. Ne angajăm să luăm măsuri ferme pentru a lupta împotriva traficului ilicit de bunuri culturale și să încurajăm dialogul între părțile interesate din domeniul culturii și al patrimoniului și ne angajăm să promovăm digitalizarea sectoarelor culturale și creative prin găsirea de soluții inovatoare din punct de vedere tehnologic și prin promovarea unor politici care să transforme modalitățile prin care conținuturile culturale sunt produse, diseminate și accesate. Ne reafirmăm angajamentul de a sprijini participarea întreprinderilor, muzeelor și instituțiilor culturale la expoziții și festivaluri internaționale găzduite de țările BRICS și ne acordăm asistență reciprocă în organizarea unor astfel de evenimente.
- Salutăm înființarea unui grup de lucru comun pentru sport în vederea elaborării unui cadru de cooperare BRICS în domeniul sportului, în timpul președinției Africii de Sud în 2023. Așteptăm cu interes desfășurarea cu succes a Jocurilor BRICS în octombrie 2023 în Africa de Sud. Ne angajăm să acordăm sprijinul necesar pentru ca țările BRICS să participe la competițiile și reuniunile sportive internaționale organizate în țara lor, în conformitate cu normele relevante.
- Subliniem faptul că toate țările BRICS au o cultură sportivă tradițională bogată și suntem de acord să ne sprijinim reciproc în promovarea sporturilor tradiționale și indigene în rândul țărilor BRICS și în întreaga lume. Încurajăm organizațiile noastre sportive să desfășoare diverse activități de schimb atât online, cât și offline.
- Salutăm progresele înregistrate de țările BRICS în promovarea rezilienței urbane, inclusiv prin intermediul forumului BRICS privind urbanizarea și apreciem angajamentul de a consolida în continuare colaborarea favorabilă incluziunii între guverne și societăți la toate nivelele, în toate țările BRICS, în vederea punerii în aplicare a Agendei 2030 și a promovării localizării ODD.
Dezvoltare instituțională
- Reiterăm importanța consolidării în continuare a solidarității și a cooperării BRICS pe baza intereselor noastre comune și a priorităților-cheie, pentru a consolida în continuare parteneriatul nostru strategic.
- Observăm cu satisfacție progresele înregistrate în ceea ce privește dezvoltarea instituțională a BRICS și subliniem că cooperarea BRICS este necesar să accepte modificările și să țină pasul cu vremurile. Vom continua să stabilim priorități clare în cadrul cooperării noastre extinse, pe baza consensului, și să facem parteneriatul nostru strategic mai eficient, mai practic și mai orientat spre rezultate. Îi însărcinăm pe șerpașii noștri să continue discuțiile în mod regulat cu privire la dezvoltarea instituțională a BRICS, inclusiv cu privire la consolidarea cooperării.
- Salutăm participarea, la invitația Africii de Sud, în calitate de președinte al BRICS, a altor PAMM ca „Prieteni ai BRICS” în cadrul reuniunilor BRICS de la nivel inferior celui al summitului și în cadrul Dialogului BRICS-Africa și BRICS Plus din cadrul celui de-al XV-lea summit BRICS de la Johannesburg din 2023.
- Apreciem interesul considerabil manifestat de țările din sudul lumii pentru aderarea la BRICS. Fideli spiritului BRICS și angajamentului față de multilateralismul incluziv, țările BRICS au ajuns la un consens cu privire la principiile directoare, standardele, criteriile și procedurile procesului de extindere a BRICS.
- Am decis să invităm Republica Argentina, Republica Arabă Egipt, Republica Federală Democrată Etiopia, Republica Islamică Iran, Regatul Arabiei Saudite și Emiratele Arabe Unite să devină membri cu drepturi depline ai BRICS începând cu 1 ianuarie 2024.
- De asemenea, am însărcinat miniștrii noștri de Externe să dezvolte în continuare modelul de țară parteneră BRICS și o listă de țări partenere potențiale și să prezinte un raport până la următorul summit.
- Brazilia, Rusia, India și China felicită Africa de Sud pentru președinția BRICS în 2023 și își exprimă recunoștința față de guvernul și poporul sud-african pentru organizarea celui de-al XV-lea Summit BRICS.
- Brazilia, India, China și Africa de Sud își extind sprijinul deplin față de Rusia în vederea exercitării președinției BRICS în 2024 și a organizării celui de-al XVI-lea Summit BRICS în orașul Kazan, Rusia.
Citiți și:
Lupta BRICS împotriva dolarului
Țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) cu noii membri vor reprezenta două treimi din economia mondială, 52% din recolta anuală de grâu și 56% din cea de orez
yogaesoteric
17 octombrie 2023