Declarație istorică: 136 de academicieni, jurnaliști, autori, oameni de știință și intelectuali au semnat un manifest pentru apărarea libertății de exprimare pe rețelele de comunicare virtuală
Cenzorii din rețelele de comunicare virtuală se folosesc de afirmații de „dezinformare” pentru a reduce la tăcere libertatea de exprimare, au avertizat 136 de academicieni, istorici și jurnaliști, scrie The Telegraph.
Rețelele de comunicare virtuală, oficialii guvernamentali, universitățile și ONG-urile urmăresc să eticheteze opiniile legitime drept știri false.
Personalități din toate părțile spectrului politic, inclusiv comediantul John Cleese, autorul Jordan Peterson și fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „cenzura oamenilor obișnuiți, a jurnaliștilor și a disidenților” într-o declarație remisă premierului.
Intervenția lor vine după ce The Telegraph a dezvăluit că o unitate guvernamentală secretă a semnalat criticile la adresa lockdown-urilor ca fiind „dezinformare” covid.
Unitatea de combatere a dezinformării care a funcționat la Whitehall a lucrat cu agențiile de informații pentru a monitoriza postările online ale jurnaliștilor și ale membrilor publicului.
Cel puțin trei persoane ale căror opinii legitime despre covid au fost semnalate de monitorii guvernamentali au semnat împreună declarația trimisă dlui Sunak, care avertiza că se abuzează de etichete precum „dezinformare”.
În „Declarația de la Westminster” se spune: „Suntem cu toții profund îngrijorați de demersurile de a eticheta discursul protejat ca fiind «dezinformare» sau cu alți termeni prost definiți.
Mai mult, de fiecare dată, opiniile și ideile nepopulare au devenit în cele din urmă înțelepciune convențională. Libertatea de exprimare este cea mai bună apărare a noastră împotriva dezinformării.
Etichetând anumite poziții politice sau științifice ca fiind «dezinformare», societățile noastre riscă să rămână blocate în paradigme false care vor jefui omenirea de cunoștințele dobândite cu greu și vor anula posibilitatea de a dobândi noi cunoștințe.”
Semnatarii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea pe scară largă a unor astfel de termeni, adăugând: „Nu vrem ca apoi copiii noștri să crească într-o lume în care vor trăi cu frica de a spune ce gândesc.”
Jurnaliștii Julia Hartley-Brewer și Peter Hitchens, precum și activistul pentru libertatea de exprimare Toby Young ‒ toți semnatari ai declarației ‒ au fost etichetați de unitățile guvernamentale pentru dezinformare covid.
Doamna Hartley-Brewer a fost etichetată în urma unei conversații despre pașapoartele vaccinale, în timp ce Hitchens a împărtășit un articol care sugera că datele folosite pentru a justifica carantina erau incomplete.
Printre cei 136 de semnatari s-au numărat și scriitorul Richard Dawkins, istoricul Robert Tombs și denunțătorul american Edward Snowden, care au avertizat asupra „cenzurii internaționale în creștere care amenință să erodeze norme democratice vechi de secole”. Aceștia au precizat că aceasta include „filtrarea vizibilității, etichetarea și manipularea rezultatelor motoarelor de căutare”, precum și „deplatformarea și marcarea” conținutului controversat.
„Cenzorii din rețelele de comunicare virtuală au redus deja la tăcere opiniile legitime pe teme de importanță națională și geopolitică”, au scris ei.
„O astfel de interferență cu dreptul la libera exprimare suprimă discuțiile valide despre chestiuni de interes public urgent și subminează principiile fundamentale ale democrației reprezentative. Recunoaștem că, uneori, cuvintele pot provoca jigniri, dar respingem ideea că sentimentele rănite și disconfortul, chiar dacă sunt acute, sunt motive de cenzură.
Discursul deschis este pilonul central al unei societăți libere și este esențial pentru a responsabiliza guvernele, pentru a da putere grupurilor vulnerabile și pentru a reduce riscul de tiranie.
Fiecare campanie pentru egalitate și justiție din istorie s-a bazat pe un forum deschis pentru a exprima disidența”, au continuat ei.
De asemenea, grupul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la alte măsuri care, potrivit lor, amenință libertatea de exprimare, inclusiv proiectul de lege privind siguranța online. Miniștrii sunt pe cale să promulge proiectul de lege care este conceput chipurile pentru a proteja oamenii de conținutul dăunător de pe internet și care va obliga firmele de comunicare virtuală să elimine postările ilegale, dar militanții au avertizat că va avea un efect de răcire a dezbaterii publice.
Declarația a avertizat, de asemenea, împotriva planurilor elaborate de Ministerul de Interne de a deschide criptarea end-to-end a mesajelor private pe platforme precum WhatsApp.
Citiți și:
Cenzură planetară: ONU cere guvernelor lumii să „pună capăt libertății de exprimare” pentru a „combate dezinformarea”!
De ce nu poate exista un popor liber fără libertatea de exprimare
yogaesoteric
25 octombrie 2023