Derapajele surprinzătoare ale anticorupţiei din România

În data de 14 iunie 2017, Philip Stephenson, preşedintele Grupului pentru libertate din SUA şi fost membru al Parteneri Internaţionali de Capital a fost audiat în calitate de „martor” în cadrul Comisiei din Helsinki, alături de alți înalți oficiali precum Mark Gitenstein, Heather Conley şi David Clark. Cu acea ocazie Stevenson a vorbit despre experienţa personală cu DIICOT şi a subliniat răspicat că în România „Lupta împotriva corupţiei în sine a fost coruptă”.

Declarația lui Philip Stevenson este remarcabilă pentru că iese într-o bună măsură din cadrul rigid al declarațiilor oficialilor SUA și ai UE și lasă să se înțeleagă că în România corupția are o dimensiune endemică, fiind prezentă la cel mai înalt nivel administrativ și, paradoxal, chiar în interiorul instituțiilor destinate să lupte împotriva corupției.

Corupţia reprezintă o chestiune de interes deosebit pentru Statele Unite ale Americii şi pentru OSCE din cauza ameninţării pe care aceasta o constituie pentru relațiile internaționale ale României pe linie de securitate, dezvoltare economică şi drepturile omului. România are o istorie „bogată” în ceea ce priveşte existența corupţiei, care a năpădit țara încă de la căderea comunismului şi continuă să o facă și în prezent. Aceasta se petrece în pofida faptului că autoritățile susțin că se străduiesc să menţină transparența în instituţiile şi afacerile guvernamentale ale Statului. Lupta împotriva corupţiei reprezintă, cel puțin la nivel declarativ, arena modernă pentru protecţia instituţiilor şi libertăţilor democratice, ceea ce pentru România ar însemna consolidarea instituţiilor sale şi a statului de drept.

Comisia din Helsinki s-a axat în timpul audierii din 14 iunie 2017 pe procesul anticorupţie al României, examinând progresul, precum şi recomandarea ca Statele Unite să ajute la susţinerea acestor obiective.
„Eforturile anticorupţie ale României au atras atenţia internaţională şi au fost reţinute ca un exemplu pentru alte ţări, cum ar fi Ucraina”, a observat preşedintele Wicker. „Dorim ca aceste eforturi să aibă succes. În cadrul acestei audieri, sperăm să susţinem pe cei care lucrează în lupta împotriva corupţiei într-un mod care să fie în concordanţă cu statul de drept şi să consolideze democraţia pe care românii au muncit din greu să o construiască”.

Martorii în cadrul în cadrul acestei şedinţe au fost:
– ambasadorul Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA în România, din 2009 până în 2012, şi partener la firma de avocatură globală Mayer Brown;
– dna Heather Conley, vicepreşedinte senior pentru Europa, Eurasia şi Arctica şi director al programului Europa la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale;
– dl. David Clark, comentator şi consultant britanic în domeniul politicii externe;
– dl. Philip Stephenson, preşedintele Grupul pentru libertate din SUA şi fost membru al Parteneri Internaţionali de Capital.

Martorii au subliniat cu insistență necesitatea continuării activităţii anticorupţie în România şi au făcut recomandări pentru consolidarea şi îmbunătăţirea acestor eforturi.

În declaraţia sa de deschidere, ambasadorul Gitenstein şi-a exprimat viziunea optimistă asupra eforturilor anticorupţie din România şi a subliniat demonstraţia masivă din ianuarie a acestui an – cea mai mare din România după 1989 – ca dovadă a sprijinului public puternic pentru continuarea eforturilor anticorupție. În acest sens, el a declarat că România este un model pentru regiune şi continuă să îndeplinească obiectivele stabilite de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) al UE – un mecanism special de monitorizare stabilit de UE ca o condiţie pentru aderarea României (n.red. – la Spaţiul Schengen).

Dna. Conley a caracterizat lupta împotriva corupţiei ca o „problemă de securitate naţională”. În timp ce a reiterat optimismul ambasadorului Gitenstein, ea a subliniat că România nu a încheiat lupta împotriva corupţiei. Ea a afirmat că Statele Unite au redus volumul asistenței acordate României după aderarea ţării la UE şi NATO, sugerând că aceasta a fost o greşeală. „Aceasta este ceea ce pare a fi părăsirea jocului politic”, a susţinut doamna Conley.

Dl. David Clark şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la câteva măsuri anticorupţie aplicate în România, despre care a afirmat că au determinat politizarea justiţiei, coliziunea dintre procurori şi executiv, potențarea serviciilor de informaţii, lipsa independenţei judiciare şi alte abuzuri făcute în timpul procesului anticorupție.

Acesta a pus la îndoială acurateţea rapoartelor de progres ale MCV-ului realizat de Uniunea Europeană, datorită „capacităţii epice a UE pentru o gândire pozitivist-iluzionantă”, după cum o arată reacţia lentă a UE faţă de deteriorarea gravă a standardelor democratice în Ungaria şi Polonia. Acesta a subliniat numeroase încălcări ale drepturilor omului în România şi a cerut Comisiei de la Helsinki să adreseze întrebări mai dure Departamentului de Stat şi să sprijine raportarea mai obiectivă a chestiunilor legate de corupţie în rapoartele anuale ale Departamentului de Stat pentru Drepturile Omului.

Dl. Phil Stephenson a descris experienţa sa personală în sistemul judiciar român şi anchetarea sa desfăşurată de DIICOT, o organizaţie antiteroristă din România, declarând că „lupta împotriva corupţiei în sine a fost coruptă”. A apreciat atenţia pe care Comisia o acordă problemei corupţiei în România şi a susţinut că este necesară o atenţie continuă pentru a proteja procesul anticorupţie de deficienţele ce apar.

Puteți citi aici documentul oficial. 


Citiți și:

O recentă declarație șocantă: «România moare sub ochii noștri!»

Pușcăria ca proiect de țară? 4 milioane de români implicați în dosare penale? 
Fost colonel SRI cutremură «binomul»: acuzaţii extreme la adresa lui Kovesi şi Coldea

 

yogaesoteric
13 iulie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More