Dezvăluire-șoc! China a ucis sau încarcerat peste 20 dintre sursele CIA din țară, schilodind rețeaua de spionaj americană
Nu se știe cum a aflat Beijingul numele informatorilor
Guvernul chinez a destrămat sistematic operaţiunile de spionaj ale CIA în ţară începând cu 2010, ucigând sau încarcerând peste 20 de persoane în doi ani şi afectând grav activitatea de culegere de informaţii acolo în anii următori, scrie New York Times.
Actuali şi foşti oficiali americani au descris breşa de spionaj drept una dintre cele mai dăunătoare din ultimele decenii. Ea a generat probleme mari în agenţiile de informaţii şi de justiţie din Washigton care s-au chinuit să-i limiteze efectele, anchetatorii fiind puternic divizaţi în privinţa cauzelor.
Unii au fost convinşi că o „cârtiţă” din CIA a trădat Statele Unite. Alţii au crezut că Beijingul a „spart” sistemul secret pe care CIA îl folosea pentru a comunica cu sursele sale externe. Anii au trecut, dar situaţia nu a fost clarificată, scrie publicaţia americană.
În schimb nu există neînţelegeri privind daunele provocate. Începând cu ultimele săptămâni din 2010 şi până la sfârşitul anului 2012, potrivit unor oficiali americani, chinezii au ucis cel puţin 12 dintre sursele CIA. Potrivit declaraţiilor a trei oficiali, una dintre surse a fost împuşcată în faţa colegilor săi în curtea unei clădiri guvernamentale – mesaj pentru alţii care ar mai fi putut lucra pentru agenţia de informaţii a SUA.
Alţi informatori au fost trimişi la închisoare
Chinezii au ucis sau încarcerat 18-20 dintre sursele CIA din ţară, efectiv destrămând o reţea pentru construirea căreia se muncise ani de zile, au spus doi foşti înalţi oficiali din SUA.
Evaluarea daunelor unei operaţiuni de spionaj demascate poate fi dificil de realizat, dar acest episod a fost considerat deosebit de dăunător. Numărul informatorilor pierdut în China, au spus oficialii americani, poate fi comparat cu cel din Uniunea Sovietică şi Rusia din timpul trădărilor lui Aldrich Ames şi Robert Hansse, foşti angajaţi CIA şi FBI, care au dezvăluit Moscovei informaţii ani de zile.
Acest episod chinezesc, necunoscut publicului până acum, arată cât de mult succes aveau chinezii în a împiedica eforturile de spionaj ale SUA şi în furtul de secrete cu ani înainte de cunoscuta breşă din 2015 care a dat Beijingului acces la dosarele a mii de angajaţi guvernamentali, inclusiv din sectorul informaţiilor.
CIA considera spionajul în China drept una dintre priorităţile sale, dar extinsul aparat de securitate al ţării face ca obţinerea de surse de către serviciile occidentale să fie extraordinar de dificilă.
Citiți și:
CIA, înşelată adeseori de numărul mare de agenţi dubli
Cei mai buni agenţi ai CIA sunt femei!
yogaesoteric
30 mai 2017