Din darurile naturii: verdețuri de primăvară (I)

de Crenguța Roșu

Primavara este anotimpul ideal pentru detoxifierea organismului şi revigorarea lui. Întregul trup, dar în special organele vitale au nevoie de un impuls care să le regenereze, iar aceasta se obține ușor printr-o alimentație adecvată. Medicina tradițională chineză ne dezvăluie că, în acest anotimp, ficatul și vezica biliară încep să lucreze la parametri maximi și nu ar trebui să fie agresate  printr-o alimentaţie neadecvată, prin obiceiuri nesănătoase sau prin stări emoţionale negative. De aceea, pentru a veni în ajutorul funcţionării lor corecte şi armonioase este necesar să întâmpinăm primăvara cu o alimentaţie bazată pe verdeţuri, crudităţi şi prin cure de detoxifiere naturală a organismului.

Vă prezentăm în continuare unele dintre cele mai valoroase alimente ce ne ajută să ne revigorăm după anotimpul rece; ele sunt tot atâtea daruri   miraculoase pe care primăvara ni le oferă cu generozitate.

Urzicile

Urzicile, aflate printre primele verdețuri care apar, vin să revitalizeze organismul după o iarnă cu o alimentație monotonă,. Rudolf Steiner denumea urzica drept „cea mai mare binefăcătoare din regnul vegetal”, căci în compoziția ei se regăsesc uimitor de multe principii active. Diferite studii au arătat că urzicile au un conținut ridicat de vitamine (A, complexul B, C, K), minerale (fier, calciu, magneziu, siliciu, potasiu), proteine, glucide, ulei volatil, substanţe grase, amine, steroli şi altele. În ceea ce priveşte conținutul de fier, urzica se află pe primele locuri.

Plantă cu efecte tămădiutoare remarcabile, urzicile sunt cunoscute încă din Antichitate pentru proprietățile lor miraculoase.

Sunt puternic depurative, ajutând la detoxifierea organismului. Curăță şi fluidifică sângele, reglează sistemul circulator, favorizează eliminarea acidului uric pe cale renală și elimină clorurile din organism.

Tonic general, urzicile întăresc sistemul imunitar, stimulează metabolismul, vitaminizează și mineralizează întregul organism, prevenind apariția anemiilor și a stărilor de apatie fizică. Sunt folosite cu rezultate bune și în leucemii. Urzicile ne oferă o doza mare de energie.

Consumul regulat de urzici îmbunătățește circulația sângelui. De asemenea, datorită conținutului mare de fier și vitamina K, au acțiune hemostatică, astfel încât se recomandă să fie consumate în special în cazul hemoragiilor, a sângerărilor nazale sau în perioada menstruației.

Datorită acțiunii ei fortifiante, urzica stimulează regenerarea țesuturilor și cicatrizarea rănilor.

Fiind un excelent diuretic, vindecă bolile și inflamațiile căilor urinare, precum și retenția de urină, contribuind chiar și la eliminarea nisipului de la rinichi.

Stimulând totodată secreția bilei, secreția gastrică, pancreatică şi intestinală, urzicile îmbunătățesc digestia. Maceratul de urzică, băut înaintea meselor, este indicat pentru cei care suferă de diabet zaharat, datorită efectului reglator al glicemiei. De asemenea, consumul de urzici favorizează distrugerea viermilor intestinali și ne ajută să luptăm cu succes împotriva diareei sau a dizenteriei.

Persoanelor care suferă de astm sau bronșită, consumul de urzici le este recomandat în mod special, deoarece contribuie la fluidificarea secrețiilor bronșice, la eliminarea lor și la înlăturarea tusei. Ajută totodată la tratarea alergiilor.

Urzica era pentru bunicii nostri leacul pentru aproape orice suferință. Era folosită pentru ameliorarea reumatismului, a gutei, pentru îmbunătățirea fertilității, pentru alinarea durerilor musculare și stimularea secreţiei lactate la proaspetele mămici. Îi proteja de răceli și diverse infecții.

O cană sau două de macerat din urzică pe zi vă pot face să străluciţi de sănătate.

Și exteriorul trupului beneficiază de virtuțile curative ale urzicilor. Pentru un păr sănătos, bogat şi strălucitor este de mare ajutor să consumaţi acest miracol al naturii, iar după fiecare spălare să clătiți părul doar cu macerat de urzică. Veți scăpa astfel și de mătreață.

Urzicile, un deliciu al primăverii, pot fi consumate sub formă de supă, ciorbă, sosuri, macerat dar şi ca salată asezonată cu ulei, sare, oţet, lămâie. Piureul de urzici cu usturoi, lângă o mămăliguță caldă, este de-a dreptul savuros!

În final, vă propunem și o reţetă vegană: avem nevoie de urzici tinere (50 grame), mărar (după gust), ulei presat la rece (1 lingură), suc de lămâie (1 lingură) și sare. Urzicile se spală bine şi apoi le punem la blender împreună  cu o cană de apă. Sucul obţinut poate să fie folosit ca atare, sau se filtrează printr-o sită deasă. Apoi adăugăm restul ingredientelor, după gust. Dacă doriţi să fie ca o supă mai „deasă”, mai puteţi adăuga şi alte legume cum ar fi: ceapă, morcov ras, măsline tocate fin.

Grâușorul

O altă minune de primăvară timpurie este și grâușorul, numit popular untișor sau sălățică. În dicționarul botanic îl întâlnim cu denumirea de Ranunculus ficaria. Este o plantă perenă, a căror frunze rotunde și lucioase ca niște bănuți de un verde intens, viu, în care natura parcă și-a pus culoare fără economie, se înghesuie unele în altele formând un covor dens, presărat cu flori galbene. Îl întâlnim în parcuri, grădini și poienile pădurilor, în lunile martie-aprilie.

Grâușorul, aliment și medicament

Strămoșii noștrii îl cunoșteau atât ca aliment cât și ca medicament, deoarece sub aspectul delicat și fragil, se ascunde un adevărat tămăduitor al naturii.

Frunzele și tulpina grâușorului sunt bogate în substanțe flavonoide, ficarină, vitamina C și E, acid ficaric, alcoloid protoanemonina, anemonina, substanțe saponine și glicozide, minerale, aminoacizi. Rădăcina conține o substanță numită dizaharida, care se găsește și în frunzele plantei.

Frunzele tinere şi proaspete de untişor sunt antiscorbutice, antiastenice şi depurative. Datorită acestor proprietăți ele sunt indicate în combaterea asteniei de primăvară şi ajută la refacerea calitativă şi cantitativă a sângelui, drenându-l în acelaşi timp de toxine.

Grâușorul prezintă proprietăți antibacteriene, revulsive, fungicide, acaricide. Astfel, planta proaspătă zdrobită, tinctură sau unguent se aplică în zonele afectate de eczeme, muşcături de păianjen, râie sau căpuşe înfipte în piele.

Recunoașterea internațională a untișorului a întervenit în momentul când s-a constatat că este unul dintre cele mai eficiente remedii cunoscute împotriva hemoroizilor, ulcerelor și fisurilor anale, indiferent de gravitatea acestora, datorită proprietăților sale laxative, astringente și antiulcerative.

Frunzele de grâușor îmbunătățesc circulația sanguină, ajutând astfel la menținerea sănătății creierului și scăderea riscului de cataractă.

Curele cu frunze proaspete și fragede de sălățică reduc sensibilitatea organismului la alergeni și mențin sub control problemele respiratorii care apar în această perioadă, datorită proprietăților anestezice și antiinflamatorii ale plantei.

Problema neplăcută a varicelor poate fi ameliorată prin cura cu untișor, care este un extraordinar stimulator al circulației venoase și, în același timp, întărește pereții capilarelor.

Aplicat extern, grâușorul calmează iritațiile epidermei și ajută la detoxifierea profundă a ei. Rezultatele se văd imediat la nivelul tenului, prin reducerea sau chiar dispariția acneii.

În cura de primăvară, frunzele tinere care apar înaintea florilor se consumă crude, sub forma unor salate foarte simplu de preparat: se alege o mână de frunze de grâușor (pot fi cu tot cu pețiol) spălate bine și scurse de excesul de apă și se asezonează cu puțină sare, ulei presat la rece și zeamă de lămâie (sau oțet de mere). Se poate combina și cu frunze de urzică, leurdă, rucola, salată, ridichi de lună, peste care se presară puțin pătrujel și mărar.

Grâușorul se poate găti, de asemenea, și ca spanacul. Supele și ciorbele preparete cu frunze de untișor împrumută savoarea lui aparte, fiind apreciate ca o delicatesă, și sunt considerate a fi superioare celor din măcriș, urzică sau spanac.

Dar atenție! Dacă frunzele de sălățică au gust amar, nu le vom ingera. Acest fenomen se produce după înflorire, când își pierd o parte semnificativă din proprietățile terapeutice și conțin o substanță toxică cu efect iritant puternic.

Însă chiar și după ce a înflorit, untișorul ne mai rezervă o surpriză terapeutică:  petalele florilor  sunt excelente pentru curățarea dinților și întărirea gingiilor.

Câteva precauţii necesare

Pragul maxim zilnic de consum recomandat pentru frunzele de sălăţică este de 100 de grame pentru adulţi şi 50 de grame pentru copii. Este bine ca cei care apelează pentru prima dată la frunzele de Ranunculus ficaria să o facă cu prudență, folosind maxim 50 de grame. Dacă se fac cure de primăvară cu cocktail-uri de salate de plante spontane sau cu salate mixte (din verdeţuri sălbatice amestecate cu cele cultivate) sunt suficiente câteva frunze de untişor.

Reamintim că frunzele de sălăţică colectate în timpul înfloritului sau mai târziu sunt toxice şi amare.

Ca o ultimă recomandare, la începutul primaverii, nu uitați de untișor. Așa mic cum este, poate face minuni pentru sănătatea noastră. De ce să căutam mereu tot felul de medicamente exotice miraculoase, în loc să ne recâștigăm sănătatea prin mijloace naturale, recurgând la ajutorul acestor plante extraordinare din flora spontană, aflate la îndemâna oricui.

(va urma)


Citiți și:

Cura de primăvară: Sucurile de fructe şi legume – o extraordinară sursă de hrană vie 
Să ne hrănim în mod înţelept 


yogaesoteric
29 aprilie 2014

 


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More