Directivă CEDO: Guvernele au datoria de a proteja oamenii de schimbările climatice
Într-un caz introdus de un grup de femei elvețiene în vârstă, judecătorii de la Strasbourg au decis că Elveția nu face suficient pentru a combate schimbările climatice, o hotărâre obligatorie, care ar putea avea repercusiuni în toate cele 46 de țări europene.
Conform CEDO, guvernul elvețian a încălcat drepturile omului, prin inacțiune la schimbările climatice. Instanța a constatat că statul elvețian a încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează „dreptul la respectarea vieții private și de familie”.
Femeile, toate în vârstă de peste 70 de ani și susținute de Greenpeace, au ajuns la concluzia că guvernul Elveției le-a încălcat drepturile omului, nereușind să acționeze suficient de rapid pentru a aborda schimbările climatice. Acestea au susținut că grupul lor demografic este deosebit de vulnerabil la valurile de căldură induse de climă. O femeie a spus că nu și-a putut părăsi casa timp de trei săptămâni în timpul verii.
Dacă putem înțelege disconfortul resimțit mai pregnant de o anumită categorie de persoane față de valurile de căldură, firul logic a fost întins dincolo de limita de rupere până la concluzia validată de instanță. Chiar și presupunând (prin absurd) că acțiunile umane ar influența clima (ceea ce mai mulți cercetători independenți au arătat că, în realitate, este lipsit de fundament științific), merită să ne întrebăm, fără a ne pierde prea mult în calcule: o țară ca Elveția, a cărei mărime este cât o gămălie de ac pe hartă, și a cărei principală „industrie” o reprezintă băncile, cam cât poate să influențeze clima planetară prin emisiile de gaze cu efect de seră?
În mod evident, hotărârea CEDO are prea puțin de-a face cu realitatea concretă, plângerea septuagenarelor fiind doar un pretext – este vorba de fapt de o directivă corectă politic, care vrea să ofere un cadru și mai coercitiv pentru implementarea politicilor aberante net zero.
După această „logică”, în viitor, guvernele vor fi probabil obligate să combată și uraganele, sau, de ce nu, chiar și frigul, pentru a garanta „viața privată” a cetățenilor. Căci, în timpul unor ierni mai grele, este posibil ca în unele zone să nu se poată ieși din casă timp de 3 săptămâni. Noroc că hotărârile de acest fel nu au impact și asupra Rusiei, căci nu știm cum s-ar descurca guvernul cu clima din Siberia. Asta ca să nu mai vorbim de India și de clima ei.
Puse în fața unor asemenea provocări, nu ne-am mira dacă nu cumva în viitor, vara, în lupta cu gradele arătate de termometru, guvernele se vor vedea nevoite să plătească în secret grupuri de paparude care să invoce ploaia. Nu de alta, dar după ce vor fi renunțat la combustibili fosili, vor fi obligat cetățenii să treacă la mașini electrice, să consume insecte în loc de alimente de origine animală, vor fi dotat vacile cu măști care convertesc dioxidul de carbon etc., ce le-ar mai rămâne de făcut în disperare de cauză, când vor fi cam tot atâtea grade, Soarele și planeta continuând să-și urmeze neabătut ciclurile naturale?
Citiți și:
Miliarde de dolari cheltuite pentru „schimbări climatice” pe baza unor date eronate privind temperatura
Putin lămurește cum stă treaba cu schimbările climatice: „Ei acumulează capital politic din temerile oamenilor”
yogaesoteric
22 aprilie 2024