Dispozitivele RFID reprezintă o mare ameninţare la adresa vieţii private şi a libertăţii, afirmă un raport CESE
Comitetul Economic şi Social European a elaborat în 2007 un raport care semnalează pericolele tehnologiei RFID
de George Preda
Tehnologia RFID (dispozitive de identificare prin unde radio) ia din ce în ce mai multă amploare. Concepută iniţial pentru gestiunea produselor, utilă în management, în transporturi, pentru prevenirea furturilor, această tehnologie devine invazivă la modul în care este acum folosită de comercianţi. Cel mai grav este însă faptul că RFID a ajuns să fie folosită pentru identificarea fiinţelor umane, şi iniţiativele legislative din ultima perioadă vor să impună în România obligativitatea actelor electronice cu RFID.
Acest gen de documente conţin un circuit electronic, în care sunt memorate informaţii personale. Informaţiile pot fi citite prin intermediul undelor radio (conexiune „wireless” – fără fir), de la distanţă, de către dispozitivele speciale de citire. Aparent simplu, comod şi sigur, sistemul de identificare pe baza actelor electronice ridică o serie de probleme. În primul rând, documentele electronice sunt mult mai uşor de falsificat decât cele de hârtie, iar falsurile sunt practic imposibil de depistat. Acest lucru ne face pe toţi extrem de vulnerabili în ceea ce priveşte „furtul de identitate”, a cărui incidenţă a crescut îngrijorător în ultima perioadă. Putem astfel, fie să ne pomenim că altcineva comite infracţiuni în numele nostru, fie că acea persoană ne foloseşte cardurile bancare etc.
În plus, nimeni nu ne poate garanta securitatea bazelor de date electronice care fac parte din infrastructura identificării cu unde radio. Informaţiile personale despre noi vor putea fi accesibile unor instituţii, autorităţi, comercianţi sau chiar criminali, care vor dispune după bunul plac de acestea. Dacă ne putem simţi manipulaţi de faptul că datele noastre personale sunt folosite în campaniile promoţionale şi de marketing ale diferitelor firme sau ne putem simţi ameninţaţi de faptul că este posibil ca cineva, care ne vrea răul să afle totul despre noi în doar câteva secunde, cu mult mai terifiantă este poarta pe care aceste sisteme informatice o deschid către un stat totalitar, dictatorial, care să supravegheze obsesiv cetăţenii şi să întocmească „dosare” (ca fosta Securitate) despre fiecare dintre ei.
Dacă vom avea acte electronice, acestea vor include dispozitive RFID, iar infrastructura RFID – omniprezentă în spaţiile publice şi comerciale – va face să putem fi urmăriţi continuu, peste tot, fără ca noi să realizăm că este suficient să avem cartea de identitate sau paşaportul la noi (în buzunar sau în geantă) pentru a fi identificaţi oriunde ne ducem. Nu vom şti niciodată când suntem legitimaţi şi, practic, ne pierdem dreptul la viaţă privată şi, de ce nu, la anonimat. Aceste intruziuni sunt inadmisibile din punct de vedere atât al demnităţii umane, cât şi al normalităţii societăţii în care trăim.
Pentru a vă edifica asupra pericolelor tehnologiei RFID, vă punem la dispoziţie un raport al Comitetului Economic şi Social European (CESE), privind identificarea prin frecvenţe radio. Trebuie să semnalăm faptul că acest raport menţionează pertinent pericolele tehnologiei RFID şi nu oferă soluţii viabile pentru rezolvarea acestor chestiuni. Recomandările evazive de genul „responsabilitatea protecţiei datelor aparţine celor care gestionează bazele de date” nu ne pot face să ne simţim în siguranţă. Mai trebuie să ştiţi că, în perioada care a trecut de când a fost elaborat acest raport, nu s-au luat măsuri efective de protecţie şi securizare a vieţii private şi a libertăţii cetăţenilor, dar, în schimb, au fost promovate iniţiativele legislative care impun această tehnologie pentru identificarea fiinţelor umane.
Printre concluziile acestui raport remarcăm:
– „RFID nu este o tehnologie matură, astfel încât potenţialul său deplin nu este încă înţeles. Pe de-o parte, poate aduce beneficii greu de imaginat civilizaţiei noastre tehnologice, iar pe de altă parte poate reprezenta cea mai mare ameninţare cunoscută, la adresa libertăţii şi a vieţii private. CESE are convingerea că aplicaţiile RFID ar trebui dezvoltate în conformitate cu un cod etic strict în materie de protecţie a vieţii private, de libertate şi securitate a datelor, dar că, odată luate măsurile de protecţie necesare, dezvoltarea aplicaţiilor sale trebuie continuată. În concluzie, în cazul în care se autorizează aplicaţii RFID, instalarea acestora trebuie să fie pe deplin transparentă pentru toţi cei implicaţi. […] Unele aplicaţii sunt inadecvate într-o societate liberă şi nu ar trebui autorizate niciodată. Necesitatea imperativă de a proteja viaţa privată şi anonimatul trebuie să constituie miezul recomandării adresate de Comisie statelor membre.”
– „Identificarea prin frecvenţe radio (RFID) este o tehnologie semnificativă, care va deveni cu timpul foarte importantă. Cu toate acestea, dacă RFID nu este foarte atent controlată, ar putea, totodată, să încalce intimitatea persoanei, să distrugă libertăţile cetăţeneşti şi să ameninţe securitatea persoanelor şi a întreprinderilor.”
– „Există puternice ameninţări la adresa vieţii private şi a libertăţilor cetăţeneşti.”
Dar cel mai bine vă veţi convinge parcurgând integral acest raport, pe care vi-l oferim în continuare. Dată fiind importanţa acestui subiect în acest moment, când în România se dezbate legea paşapoartelor biometrice, este foarte important ca aceste informaţii să fie cunoscute corect de un număr cât mai mare de oameni.
Citiţi aici integral AVIZUL Comitetului Economic şi Social European privind identificarea prin Frecvenţe Radio (RFID) (aviz exploratoriu).
Urmăriţi şi următorul clip, pentru a afla mai multe despre tehnologia RFID: Protest împotriva actelor biometrice
Citiţi şi:
Arhimandritul Justin Pârvu face un apel la referendum: să decidă poporul dacă vrem sau nu acte cu cipuri şi informaţii biometrice
În timp ce românii protestează pe străzi împotriva paşapoartelor biometrice, politicienii au aprobat introducerea cărţilor electronice de identitate
yogaesoteric
8 aprilie 2009