Doar cash! Românii, cei mai neîncrezători în bănci din Europa de Est şi Centrală

Tot la saltea, nu la bancă. Românii preferă să își țină economiile cash, în euro. Compatrioții noștri au cea mai mică încredere în bănci, arată un sondaj realizat de Banca Națională a Austriei.

Sondajul a analizat 9 țări din vecinătatea Austriei.

Întrebați cum și-ar plasa economiile, reprezentând echivalentul a două salarii nete, o treime dintre români preferă depozitele în euro, față de 17% dintre polonezi, 11% dintre cehi sau un sfert dintre maghiari.

Dacă ar face un credit mai consistent, românii ar folosi banii pentru a-și lua o casă sau o mașină, spune Hotnews.

Bulgarii l-ar folosi pentru renovarea casei sau pentru consum, cehii și-ar lua o casă sau ar renova-o pe cea pe care o au, la fel ca maghiarii și sârbii.

Doar 0,6% dintre românii chestionați s-ar împrumuta pentru a investi banii în educația lor.

Sondajul a fost publicat în iulie 2024 și acoperă următoarele țări: România, Ungaria, Cehia, Croația, Bulgaria, Polonia, Serbia, Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina.

În privința încrederii în moneda națională, România și Ungaria prezintă cele mai mici scoruri la întrebarea: „Credeți că peste 5 ani moneda națională va fi foarte stabilă și de încredere?”.

Tinerii sub 34 de ani au cel mai ridicat grad de încredere în sistemul bancar (peste 30%) iar cei de peste 55 de ani sunt cei mai reticenți.

Doar 10% din cei cu educație primară tratează băncile cu încredere, față de aproximativ o treime din rândul celor cu studii superioare.

Citiți și:
Mihail Neamțu: Sunt o mie de motive pentru a proteja plata cash. Doar creierele bolnave doresc o schimbare de dragul schimbării. Doar tiranii vor să restrângă spațiul de mișcare al omului liber
„Cash Only”. Blocajul informatic readuce în discuție un subiect controversat: cât de sigură este renunțarea la banii fizici?

 

yogaesoteric
8 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More