Dr. Paul Purea, atac la sistemul medical: „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

„În România se practică medicina de lux”

Celebrul chirurg Paul Purea, care a profesat în Germania aproape 30 de ani, arată că putregaiul din sistemul sanitar pornește de la salariile uriașe, șpaga, aroganța medicilor de lux și subfinanțarea cronică. Toate acestea îi afectează direct pe pacienți, care au ajuns să plătească sume uriașe pentru tratament și să suporte aroganța și nepăsarea medicilor.

Paul Purea

După ce ai profesat aproape 30 de ani în Germania, aproape totul din sistemul medical românesc este șocant, ne spune dr. Paul Purea. Acesta a acceptat să dea o mână de ajutor, împărtășindu-și experiența, însă situația aici este atât de înțepenită, încât nu crede că se va transforma ceva.

În calitatea sa de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Reșița, dr. Paul Purea consideră că nu este admisibil ca 90% din bugetul unității sanitare să se ducă pe salarii. Din 2018, medicii au ajuns să ia câte 17.000 de lei venituri nete, venituri care s-au dublat odată cu sporul de 85% din pandemie. Cu toate acestea, șpaga funcționează în continuare, iar aroganța și lipsa de compasiune a medicilor sunt din ce în ce mai acute.

Problemele majore ale pacienților sunt legate de șpaga pe care sunt nevoiți s-o dea în spitale, indiferent dacă este cerută sau nu, și de o tot mai mare aroganţă şi indiferenţă la suferinţă a personalului angajat în unităţile spitaliceşti din ţară. Pacienții se plâng că medicii nu se uită la ei, că îi dau afară, le vorbesc urât, nu le pasă și că așteaptă ore întregi la ușa cabinetului ca să obțină date despre rudele internate. Păi asta nu înseamnă aroganță? Nu înseamnă nepăsare, lipsă de empatie pentru omul aflat în suferință? Iar banii dați la medici este un fenomen care există și care este necesar să fie urgent stârpit, dar eu nu cred că noi vom reuși vreodată să stârpim acest flagel, că așa este în gena noastră, a balcanicilor. Eu am lucrat în Germania aproape 30 de ani și niciun pacient nu a venit să-mi dea ceva, în schimb am primit mii de plicuri cu felicitări și mulțumiri”, a declarat dr. Paul Purea.

15.000 de lei pentru medicamente

Pentru că salariile reprezintă 90% din buget, spitalele nu mai pot cumpăra nici medicamente, având conturile blocate. „Și atunci bolnavii își cumpără singuri medicamentele. Un om necăjit a venit și mi s-a plâns că a avut copilul 2 luni la ATI și a fost nevoit să cumpere medicamente de 15.000 de lei. Nu sunt bani, ăsta este adevărul, și 40% din spitalele județene se află în această situație. Pe lângă subfinanțarea cronică, s-a adăugat și povara majorării salariilor personalului medical. Problema este că salariile se dau fără niciun fel de parametri, fără să se țină cont de volumul de muncă și de performanță. La Spitalul Județean Reșița, gradul de ocupare a paturilor a fost redus cu aproape 50% (în 2019 – 24.304 pacienţi externaţi, 2020 – 14.160 pacienţi externaţi), iar această scădere nu a avut nicio repercusiune asupra numărului de angajaţi ai spitalului – mereu constant, 1.125”, a mai precizat dr. Paul Purea, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Reșița.

Medici de lux

Sistemul de sănătate românesc este un sistem de lux din punctul de vedere al personalului medical, pentru că se muncește foarte puțin, ne mai spune dr. Paul Purea. Acesta arată că, în Germania, de exemplu, nu există liftier, nu există brancardier și nu există infirmiere. Și asta pentru că medicii și asistentele se ocupă de toate activitățile acestea.

Ei ridică și transportă pacienții, asistentele curăță paturile și saloanele, schimbă lenjeriile, spală și hrănesc bolnavii și duc plosca la toaletă. În plus, în Germania medicii pun perfuzii și fac injecții, asistentele le fac doar pe cele subcutanate, iar când este un pansament mai problematic tot medicii sunt chemați să-l schimbe. Acolo se muncește cu adevărat. Doctorii acolo nu sunt ca la noi, să doarmă în camera de gardă. Iar nu mai înțeleg cum reușesc medicii să aibă și cabinete private, păi câte ore stau la serviciul de la stat? Este o disfuncționalitate groaznică pentru bolnavi în relația cu medicul. Nu înțeleg, nimeni nu controlează cum de medicii ajung la cabinetul particular, chiar și la ora 15”, a mai declarat dr. Paul Purea.

Citiți și:
Cum s-a implementat metoda de crimă în masă ce funcționează acum în spitale
Vasile Astărăstoae ‘atacă’ un subiect sensibil: Sponsorizarea medicilor de către firmele de medicamente

 

yogaesoteric
9 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More