Dumnezeu şi natura regenerează acolo unde medicina este neputincioasă

Procesele de regenerare sunt prezente în organism la toate nivelurile şi actualmente există studii care spun că la fiecare şapte ani suntem complet noi, fiecare celulă din organism fiind înlocuită. Odată cu înaintarea în vârstă sau în cazul diferitelor maladii, regenerarea celulară este perturbată. Există însă anumite substanţe sau compuşi naturali, prezenţi în alimente sau în plantele de leac, care pot stimula procesele de regenerare, ajutându-ne să ne menţinem sau chiar să ne redobândim sănătatea.

Regenerarea nervilor

Există actualmente o largă gama de compuşi naturali cu efecte dovedite de regenerare a nervilor.

Un studiu din 2010 publicat în jurnalul medical Rejuvenation Research (Cercetări asupra Reîntineririi), a găsit, de exemplu, că o combinaţie de afine, ceai verde şi carnozină au efecte neuritogenice (promovând regenerarea neurală) şi de celulă stem în modelul animal al bolii neurodegenerative.

Alte substanţe neuritogenice sunt sau se găsesc în:
1. Curcumină
2. Ciuperca coama leului
3. Apigenina (compus prezent în vegetale precum ţelina)
4. Afine
5. Ginseng
6. Huperzina
7. Natto (soia fermentată, metoda japoneză)
8. Salvie roşie
9. Resveratrol
10. Lăptişor de matcă
11. Teanina
12. Ashwaganda (ginsengul indian)

Există o altă clasă de substanţe vindecătoare pentru nervi, cunoscute sub numele de compuşi de remielinizare, care stimulează repararea tecii protectoare din jurul axonului neuronilor, alcătuită din mielină, şi care este adesea vătămată în afecţiunile sau disfuncţiile neurologice, în special în tulburările de demielinizare autoimune sau induse de vaccinare.

Cercetătorii au studiat până şi muzica şi starea de îndrăgostire ca posibile stimulente ale neurogenezei, regenerării şi/sau reparării neuronilor, indicând că medicina regenerativă nu cere în mod necesar ingerarea a ceva; mai degrabă ar putea fi întrebuinţat un larg spectru de acţiuni terapeutice pentru a îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea trupului.

Regenerarea ficatului

Glicirizina, compus găsit în lemnul dulce şi care este şi un puternic agent antiviral împotriva SARS, s-a descoperit că stimulează regenerarea masei şi funcţiilor hepatice în modelul animal de hepatectomie (extirpare a ficatului).

Alte substanţe regeneratoare ale ficatului includ sau sunt prezente în:
1. Carvacrol (un compus volatil din oregano)
2. Curcumină
3. Ginseng coreean
4. Rooibos
5. Vitamina E
6. Armurariu

Regenerarea celulelor beta pancreatice

Din nefericire, comunitatea medicală mai are încă până să stăpânească potenţialul de inversare a predispoziţiei spre diabet pe care îl posedă compuşii naturali. În timp ce terapiile scumpe cu celule stem, transplantul de celule pancreatice şi un şir de medicamente sintetice aflate în curs de dezvoltare sunt direcţiile către care merg miliardele de dolari destinate cercetării în fiecare an, dulapurile noastre din bucătărie şi plantele din spatele curţii s-ar putea afla la baza curei îndelung căutate pentru diabetul de tip 1.

Următorii compuşi a fost demonstrat în mod experimental că regenerează celulele beta producătoare de insulină, care sunt distruse în diabetul insulinodependent, şi care odată refăcute ar putea (în teorie cel puţin) restaura sănătatea pacientului până la punctul în care nu mai are nevoie de insulină:
1. Gymenna Sylvestre („distrugătorul de zahăr”)
2. Nigella Sativa (chimen negru)
3. Vitamina D
4. Curcumina (din condimentul turmeric)
5. Arginina
6. Avocado
7. Berberina (găsită în plantele amare precum goldenseal şi agrişe)
8. Castravete amar
9. Sfecla mangold (părţile verzi ale acesteia)
10. Mătase de porumb
11. Stevia (planta sud-americană, nu cea de la noi)
12. Sulforafanul (concentrat în special în inflorescenţele de broccoli)

Regenerarea hormonilor

Există compuşi secretagogi care sporesc abilitatea glandelor endocrine de a secreta mai mulţi hormoni şi există substanţe care regenerează hormonii care s-au degradat (prin emiterea electronilor) în metaboliţi, „hormoni tranzitorii” cu potenţial cancerigen. Una dintre aceste substanţe este vitamina C. Un puternic donator de electroni, această vitamină are capacitatea de a contribui cu electroni pentru a reanima forma şi funcţia estradiolului (estrogen; E2), progesteronului, testosteronului, de exemplu. În tandem cu alimentele capabile să sprijine funcţia glandelor, cum ar fi rodia, vitamina C ar putea reprezenta un supliment excelent sau o alternativă la terapia de înlocuire hormonală.

Regenerarea celulelor cardiace

Nu cu prea mult timp în urmă se credea că ţesutul cardiac era incapabil de a se regenera. Cercetări experimentale noi şi tot mai numeroase acum indică faptul că acest aspect pur şi simplu nu este adevărat, şi există o clasă de compuşi ce regenerează ţesutul inimii, compuşi cunoscuţi ca substanţe neocardiogenice.

Neocardiogenicele sunt capabile să stimuleze formarea de celule progenitoare cardiace care se pot diferenţia în ţesut cardiac sănătos, aceste substanţe incluzând sau fiind prezente în:
1. Resveratrol
2. Ginseng siberian (Eleuthero)
3. Geum Japonicum Cele mai bune alimente regenerante şi anti-îmbătrânire (I)
4. N-acetil-cisteina

Un alt exemplu remarcabil de regenerare a celulelor cardiace este cunoscut ca traficul de celule fetomaternale prin placentă. Un alt fenomen extraordinar este şi „microhimerismul fetal” prin care fetusul contribuie cu celule stem la ţesuturile materne, celule capabile de regenerare a celulelor materne cardiace afectate, şi posibil să contribuie cu o largă gamă de alte tipuri de celule.

Regenerarea cartilagiilor / articulaţiilor / coloanei vertebrale

Curcumina şi resveratrolul s-a dovedit că îmbunătăţesc recuperarea după vătămări ale coloanei vertebrale. Cât despre boala degenerativă a articulaţiilor, osteoartrita, există un larg spectru de substanţe şi alimente potenţial regeneratoare, precum bromelaina, avocado, ghimbir, nămol de Techirghiol, gheara pisicii, MSM şi altele.

Ne putem întreba de ce totuşi cercetarea medicală nu se orientează mai mult către aceste substanţe naturale şi mai degrabă caută tot felul de soluţii artificiale şi laborioase. Unul dintre răspunsuri este acela că medicina regenerativă ameninţă să submineze însăşi infrastructura economică ce susţine sistemul medical modern, bazat pe medicamente, care ar putea fi catalogat fără exagerare ca având un efect degenerativ. Suprimarea simptomelor este profitabilă, deoarece garantează atât perpetuarea bolii aflate iniţial la baza respectivelor simptome, cât şi generarea unui şir în permanentă expansiune de simptome suplimentare induse de tratament. Acesta este însă un model de creştere nesustenabil şi nelimitat, ce împărtăşeşte trăsăturile caracteristice ale procesului canceros – un model care prin însăşi natura lui este sortit pierii şi în cele din urmă colapsului.

Citiţi şi:
Cele mai bune alimente regenerante şi anti-îmbătrânire (I)
Dieta japonezului laureat cu premiul Nobel: ajută la scăderea în greutate, întinerire şi regenerare celulară

 

yogaesoteric
18 aprilie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More