După Ucraina și Rusia, Viktor Orbán a ajuns în China: Misiunea de pace 3.0. Cum vrea UE să îl pedepsească pentru aceste vizite

După ce a vizitat Ucraina și Rusia, prim-ministrul ungar Viktor Orban a ajuns în China, în ceea ce el numește o „misiune de pace”, și a anunțat vizita pe pagina sa X.

Misiunea de pace 3.0”, a scris el și a etichetat „Beijing”.

Pe 2 iulie, Orban se afla la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Pe 5 iulie, politicianul maghiar a ajuns la Moscova, unde a discutat cu Vladimir Putin. Iar pe 8 iulie, Viktor Orban a sosit la Beijing, unde a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping. Aceasta a fost a treia deplasare surpriză a lui Orban de la preluarea de către Ungaria a preşedinţiei rotative a Uniunii Europene la începutul lunii iulie.

Pe conturile de pe rețelele de comunicare virtuală ale lui Viktor Orban au apărut imagini cu el dând mâna cu liderul chinez Xi Jinping.

China este o putere-cheie în crearea condițiilor de pace în războiul dintre Rusia și Ucraina. De aceea am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi la Beijing, la doar două luni după vizita lui oficială la Budapesta”, se arată în mesajul care însoțește poza postată pe rețeaua X.

De asemenea, mesajul poartă și eticheta #HU24EU, care înseamnă Președinția Ungariei a Consiliului Uniunii Europene, deși liderii de la Bruxelles au protestat față de turneul lui Orban și au precizat că acesta nu are niciun mandat și nu reprezintă UE, iar vizitele sale au loc exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale.

Călătoria sa la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin, a atras reproşuri puternice din partea aliaţilor săi.

Ungaria, sub conducerea lui Orban, a devenit un important partener comercial şi de investiţii pentru China, în contrast cu alte ţări din Uniunea Europeană, care doresc să devină mai puţin dependente de a doua mare economie a lumii. Vizita lui Orban a avut loc cu câteva zile înainte de summitul NATO din 9-11 iulie, care a abordat continuarea ajutorului militar pentru Ucraina împotriva a ceea ce alianţa de apărare occidentală a numit „războiul de agresiune neprovocat” al Rusiei.

Orban, un critic al ajutorului militar occidental pentru Ucraina care are cele mai calde relaţii dintre liderii UE cu preşedintele rus Vladimir Putin, a recunoscut că nu are un mandat UE pentru călătoria la Moscova, dar că pacea nu poate fi făcută „dintr-un fotoliu confortabil la Bruxelles”.

Cum vrea UE să îl pedepsească pe Viktor Orban pentru vizitele în Rusia și China

Din ce în ce mai nemulţumiţi de atitudinea Ungariei, care a blocat în repetate rânduri ajutoare către Ucraina, şi de „misiunea de pace” autoasumată de prim-ministrului Viktor Orban când a vizitat Rusia şi China, liderii europeni sunt decişi să ia măsuri drastice împotriva Ungariei.

Astfel, miniștrii Afacerilor Externe ai Uniunii Europene vorbesc despre boicotarea unui summit pe care Ungaria intenţionează să-l organizeze în luna august, relatează Politico.

Ungaria, care deține, prin rotaţie, președinția Consiliului UE, vrea să organizeze un summit al afacerilor externe la Budapesta în perioada 28-29 august, o ocazie foarte bună pentru Orbán să încerce să remodeleze agenda de politică externă a blocului UE.

Dar, după ce premierul ungar a pus beţe în roate politicii Uniunii Europene privind ajutorul pentru Ucraina de fiecare dată când a avut ocazia şi având în vedere şi vizitele sale „de pace” la Vladimir Putin și Xi Jinping, pentru care nu a avut mandatul celorlalţi 26 de lideri europeni, mulți miniștri de Externe spun că nu vor să devină protagoniști în ceea ce ei cred că ar fi un „alt spectacol de propagandă” al lui Orban.

Astfel, Politico citează trei diplomaţi UE care au confirmat că Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, va convoca miniștrii la un consiliu „formal” pentru Afaceri Externe în același timp cu summitul lui Orbán, pentru a boicota evenimentul organizat de premierul ungar.

Această măsură vine după ce trimisul Ungariei la UE, Bálint Ódor, a fost aspru criticat de colegii săi în cadrul unei reuniuni la începutul acestei luni, Slovacia fiind singura țară care nu a luat cuvântul. Miniştrii speră ca boicotarea summitului său de afaceri externe să fie un mesaj clar pentru Ungaria că UE nu este dispusă să accepte derapaje de la politica convenită împreună cu membrii săi.

Dacă există un consiliu oficial pentru afaceri externe, organizat de Înaltul Reprezentant (Josep Borrell) în aceeași zi, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta”, a declarat unul dintre diplomați.

Un altul a adăugat că, prin boicotarea reuniunii de la Budapesta, ceilalți miniștri de Externe au dorit să „trimită un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”.

Boicotarea a ceea ce ar fi de așteptat să fie un eveniment reprezentativ pentru țara care deține președinția, pentru a se prezenta pe scena mondială, este un afront și mai mare, menit să taie din avântul lui Viktor Orban.

Planul a fost deja discutat neoficial cu mai multe țări din UE, inclusiv Franța și Germania. Miercuri, echipa lui Borrell va prezenta planul celor 27 de reprezentanți permanenți ai UE.

Citiți și:
Viktor Orban, politicianul momentului. După vizitele din Kiev și Moscova, premierul ungar a mers să caute pace la Xi Jinping
Partidul Chega din Portugalia se va alătura alianței „Patrioții pentru Europa” a lui Viktor Orbán

 

yogaesoteric
15 iulie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More