Elon Musk compară situația franțuzoaicei Marine Le Pen cu cea a lui Călin Georgescu. Presa americană: Este un atac asupra democrației

Miliardarul american a postat un mesaj prin care critică decizia judecătorilor din Franța de a-i face dosar lui Marine Le Pen și compară situația ei cu cea a lui Călin Georgescu.

Miliardarul Elon Musk, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui american Donald Trump, a criticat luni, 31 martie, decizia justiţiei franceze în cazul lui Marine Le Pen, preluând şi comentând o postare a unui apropiat conservator în care acesta amintea şi de interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu în România.

Atunci când stânga radicală nu poate câştiga prin vot democratic, abuzează de sistemul juridic pentru a-şi întemniţa adversarii. Acesta este manualul lor standard în întreaga lume”, a comentat Elon Musk preluând postarea lui Mike Benz.

Marine Le Pen în Franţa, Bolsonaro în Brazilia, Imran Khan în Pakistan, Matteo Salvini în Italia, Donald Trump în America, Călin Georgescu în România. Urmărirea penală a fiecărui candidat popular este un pumnal în inima credibilităţii”, a scris Mike Benz.

Acesta din urmă este în prezent director al Fundaţiei pentru Libertate Online şi este un fost funcţionar al Departamentului de Stat în timpul primului mandat al lui Donald Trump, cu responsabilităţi în formularea şi negocierea politicii externe a SUA în domeniul comunicaţiilor internaţionale şi al tehnologiei informaţiei, al democraţiei.

Devenit o influentă voce ultraconservatoare, Mike Benz a stârnit controverse cu afirmaţiile sale despre operaţiunile USAID, atrăgându-i imediat atenţia lui Elon Musk. Benz a susţinut că USAID este un front pentru activităţile de spionaj, ceea ce l-a determinat pe Musk să critice agenţia.

Potrivit The Washington Post, acuzaţiile lui Benz că USAID funcţionează ca un front pentru agenţiile de informaţii au alimentat campania continuă a lui Musk împotriva agenţiei. Musk, citând afirmaţiile lui Benz, a numit USAID o „organizaţie criminală” şi a promis s-o dezmembreze.

Procurorii au acuzat-o pe Marine Le Pen – împreună cu alţi politicieni şi asistenţi din partidul său – de deturnare de fonduri. Lidera extremei drepte franceze a fost declarată vinovată, pe 31 martie, şi a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare şi doi cu executare la domiciliu cu purtarea unei brăţări electronice. Deşi nu va sta practic la închisoare, aşa cum afirmă Elon Musk, lui Le Pen i-a fost interzis să candideze pentru o funcţie publică timp de cinci ani.

**********

Presa americană: Interzicerea lui Le Pen și a lui Călin Georgescu este un atac asupra democrației

De trei ori în ultimul an, o instanță superioară din Occident a încercat să descalifice un candidat de frunte la președinție din competiția pentru alegerile naționale – nu pentru trădare sau crimă, ci pentru infracțiuni obscure, încurcate în detalii tehnice și prezentate cu teorii juridice noi”, scrie publicația americană Compact, sub semnătura lui Christopher Caldwell.

„Lui Donald Trump (cu cele 34 de acuzații) și Călin Georgescu din România (cu a sa campanie suspectă de pe TikTok din noiembrie trecut) li s-a alăturat luni [31 martie, n.n.] candidata naționalistă Marine Le Pen din Franța. Partidul ei, Adunarea Națională, care își are rădăcinile într-un partid mai de dreapta fondat de tatăl lui Le Pen în urmă cu 50 de ani, și-a moderat mesajul de când ea a preluat conducerea în 2011 și acum obține mai multe voturi decât orice alt partid din Franța. Le Pen și-a îmbunătățit constant performanța în cele trei campanii prezidențiale ale sale și își domină clar concurența în pregătirea pentru cursa din 2027. Ea atrage între 34 și 37 de procente din voturi, în funcție de sondajul citit, în timp ce cel mai apropiat rival al ei abia atinge 20 de procente.

Dar luni, ea a primit o condamnare la închisoare și o interdicție de cinci ani de a candida la funcții publice, din partea unui tribunal format din trei judecători. Decizia se referă la un scandal care a început în 2004 într-o altă jurisdicție (Parlamentul Uniunii Europene), când partidul ei avea un alt nume. Cazul vizează «détournement de fonds», care este tradus în mod obișnuit în presa de limbă engleză drept «delapidare», deși acesta este un termen cam dur pentru ceea ce s-a petrecut”, mai scrie publicația.

Citiți și:
Majoritatea francezilor cred că Marine Le Pen ar putea câștiga alegerile prezidențiale din 2027. Care este considerat principal contracandidat
Televiziune franceză: România, laborator pentru experimente de suspendare a democrației. Presa franceză o desființează pe Ursula: s-a amestecat nepermis în alegerile din România

 

yogaesoteric
9 aprilie 2025

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More