„Epidemia de lene” stăpânește Franța – studiu
Lenea împiedică în mod regulat aproape jumătate din populația Franței să iasă din casă, a arătat un nou studiu. „Epidemia de lene”, care afectează aproximativ 45% din populație, este o consecință directă a lockdown-urilor covid, spun cercetătorii.
„Această lene de a ieși din casă afectează în special grupele de vârstă medie: 52% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani și 53% în rândul celor cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani, față de doar 33% în cazul celor de 65 de ani și peste”, potrivit studiului realizat de International Market Research Group (IFOP) și de think tank-ul fundației Jean-Jaures.
Studiul, publicat în luna noiembrie, a constatat că „atracția canapelei pare să fie foarte puternică”, iar cuvântul „pat” are conotații benefice pentru 74% dintre respondenți.
Potrivit cercetării, pandemia și închiderile stricte au avut „un impact profund” asupra atitudinii francezilor față de muncă, viața de familie, timpul liber și spațiul personal. Aproximativ 37% dintre respondenți au declarat că sunt mai puțin motivați decât înainte în munca lor, iar 41% s-au plâns că se simt mai obosiți.
Creșterea oboselii tinde să apară indiferent de sex, vârstă, mediu social și locație și „afectează moralul populației”, potrivit cercetării.
Din punct de vedere istoric, atitudinea francezilor față de „echilibrul dintre viața profesională și cea privată” s-a schimbat și mai dramatic, arată studiul. În 1990, 60% dintre francezi credeau că munca este „foarte importantă”, față de doar 24% în 2021. În 1953, 54% dintre adulții angajați credeau că aveau un bun echilibru între viața profesională și cea privată. Acum, doar 39% cred că este cazul, în timp ce 48% dintre respondenți „se consideră perdanți”.
Această „mișcare a plăcilor tectonice”, după cum spune studiul, a fost exacerbată de pandemia covid, dar originile sale sunt legate de „devalorizarea generală a anumitor experiențe profesionale”. Concedierile regulate ale personalului pe termen lung și managementul care se concentrează exclusiv pe realizările financiare „au modificat relația” dintre angajatori și angajați, susține cercetarea.
Aproximativ 1.001 adulți francezi au participat la această cercetare, care a fost realizată online între 1 și 2 septembrie.
Citiți și:
Plandemia a dat viața copiilor peste cap: Obezitate, lene, 5 ore în plus pe telefon, tabletă, calculator
O pandemie mult mai ucigătoare decât oricare alta: Smartphone, TikTok, Instagram – dependență, pornografie, suicid (I)
yogaesoteric
14 ianuarie 2023