Atunci când mase mari de oameni ajung să aibă aceleași simptome, deseori inexplicabile, se consideră că este un soi de isterie, care poate avea manifestări dintre cele mai stranii.
Epidemia de râs
În Tanganika s-a înregistrat un episod isteric care a făcut înconjurul lumii. Satul Kashasha, din zona Lacului Victoria, a început să răsune de râsetele necontrolate ale unui număr tot mai mare de tineri. Totul a început de la o glumă și de la amuzamentul în cerc restrâns, dar hohotele au fost atât de contagioase, încât din școală s-au întins la alți copii din afară, la părinții acestora, și tot așa.
Mii de oameni au fost atinși de acest fenomen care a rămas de neexplicat până astăzi. Fenomenul s-a derulat timp de aproape un an și a cauzat leșin, probleme respiratorii, erupții cutanate.
Statui care beau lapte
În 1995, un preot hindus a dus o linguriță cu lapte la gura statuii zeului Ganesha, aflată într-un templu din New Delhi. Lichidul a dispărut, iar preotul a fost convins că zeul a sorbit laptele.
Vestea despre această minune s-a răspândit ca focul și în doar câteva ore, toate statuile zeilor din nordul Indiei „consumau” lapte și toată lumea credea că asta chiar se petrece. Fenomenul a fost raportat având loc zile la rând, fiind relatat în presă.
Febra misterioasă
Un soi de febră misterioasă erupea, în 1962, într-o fabrică de confecții din SUA. Tot mai multe persoane manifestau dezorientare, vărsături, amețeli și greață. Nu a durat mult până când a fost inventată și „cauza” potențială: un gândac care își mușca victimele. A fost suficient pentru ca un număr de 62 de muncitori să dezvolte misterioasa afecțiune. Unii au fost chiar spitalizați.
Departamentul de Sănătate Publică nu a concluzionat că ar fi fost vorba despre vreo insectă agresivă, ci de o anxietate convertită în isterie în masă, potrivit listverse.com.
Telenovela contagioasă
În Portugalia, telenovela „Morangos com Açúcar” (Căpşuni cu zahăr) a devenit atât de populară printre copii și adolescenți, încât s-a transformat într-un fenomen greu de controlat, cu manifestări dintre cele mai neobișnuite.
În vara anului 2006, peste 300 de elevi din 14 școli afirmau că au simptome similare cu ale personajelor din programul cu pricina, fenomen în urma căruia unele școli au fost închise.
Febra dansului
Sunt aproape 500 de ani de când a fost consemnat unul dintre cele mai cutremurătoare episoade de isterie în masă. Se petrecea în Strasbourg, Franța, în 1518, când o femeie rămasă în istorie, Frau Trofeea, a început să danseze frenetic în plină stradă.
Unul câte unul, alți oameni au intrat în acest joc uluitor și fără vreo explicație logică; după o săptămână erau 34 de dansatori, după o lună, 400, notează cronicile timpului. În tot acest timp în care a continuat frenezia neîntreruptă, mulți au murit de atac de cord, de accidente vasculare cerebrale sau de epuizare.