Era războiului limitat s-a încheiat, a început o eră a conflictului global

La începutul secolului al XIX-lea, teoreticianul apărării Carl von Clausewitz scria: „Fiecare epocă a avut propriul său tip de război, propriile condiții limită și propriile preconcepții specifice”. Nu există nicio îndoială că avea dreptate.

Mai dificil este să prezici ce fel de război ar putea aduce viitorul. Atunci când războiul se schimbă, noua formă pe care o ia este aproape întotdeauna o surpriză. Dar războaiele nu pornesc la întâmplare. Poate că sunt inevitabile.

În cea mai mare parte a celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea, planificatorii strategici americani s-au confruntat cu o provocare destul de statică: un Război Rece, care a devenit fierbinte doar în luptele prin procură, relatează Foreign Affairs. Prăbușirea Uniunii Sovietice a pus capăt acestei epoci.

După șocul provocat de atacurile din 11 septembrie 2001, atenția Statelor Unite s-a îndreptat către organizațiile teroriste, insurgenți și alte grupuri nestatale. „Războiul împotriva terorii” a împins pe planul secund gândirea despre conflictele dintre state.

Era conflictului global

În 2022, Rusia a invadat Ucraina. Rezultatul a fost cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial. Și, deși forțele aflate sub comanda Rusiei și Ucrainei sunt singurele trupe care luptă pe teren, războiul a remodelat geopolitica prin atragerea a zeci de alte țări.

Statele Unite și aliații lor din NATO au oferit Ucrainei un sprijin financiar și material fără precedent; între timp, China, Iranul și Coreea de Nord au sprijinit Rusia în moduri cruciale.

La mai puțin de doi ani după invazia Ucrainei, Hamas a efectuat atacul terorist din 7 octombrie asupra Israelului, provocând o reacție letală și distructivă a statului ebraic în Fâșia Gaza. Conflictul a escaladat rapid și a implicat mai multe state și o serie de actori nestatali.

Atât în Ucraina, cât și în Orientul Mijlociu, ceea ce a devenit clar este că domeniul de aplicare relativ restrâns care a definit războiul în perioada de după 11 septembrie s-a extins în mod dramatic.

Era războiului limitat s-a încheiat; a început o eră a conflictului global. Într-adevăr, lumea asistă astăzi la ceea ce teoreticienii din trecut au numit „război total”, în care combatanții apelează la resurse vaste, își mobilizează societățile, atacă o mare varietate de ținte și își remodelează economiile lor și ale altor țări.

Războaiele de astăzi sunt din ce în ce mai mult fenomene ale întregii societăți, distribuția personajelor a devenit din ce în ce mai diversă. Noile tehnologii de pe câmpul de luptă se înmulțesc. Operațiunile afectează rareori un singur domeniu; răspândirea pare inevitabilă.

Mediul global de securitate de astăzi este cel mai complex de la sfârșitul Războiului Rece. Învățarea din războaiele purtate de alții poate fi dificilă, dar în cele din urmă este mai bună decât învățarea directă a acestor lecții.

Citiți și:
Deconspirarea strategiilor de război ale tiraniei mondiale
Al Treilea Război Mondial a început, dar nu îl vedem noi…

 

yogaesoteric
6 noiembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More