Europa se confruntă cu o potențială catastrofă demografică – raport The Lancet
Potrivit cercetătorilor, țările din UE au nevoie de o rată a natalității de 2,1 copii per femeie pentru a menține o populație stabilă.
Totuși, în Europa, cifrele sunt cu mult sub acest nivel, ceea ce ar putea duce la „schimbări sociale considerabile”, potrivit datelor unui raport publicat de revista medicală The Lancet, citat de Daily Mail.
Nicio țară din UE nu are o natalitate de peste 2,1, ceea ce îi face pe unii politicieni să se teamă că numărul populației tinere va începe să scadă vertiginos.
Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a lansat recent o campanie pro-familie, al cărei obiectiv este mărirea numărului de nașteri la jumătate de milion anual, într-un deceniu.
Serviciul de statistică și date al UE, Eurostat, estimează că, până în 2100, dacă nu va fi implementată nicio măsură de intervenție, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor reprezenta 32% din populație, față de procentul de 22% pe care îl constituie în prezent.
Potrivit The Lancet, dacă rata natalității în Europa nu va crește, „dependența de imigrația deschisă va deveni necesară pentru a susține creșterea economică”.
Revista a prezis că tendința va avea drept rezultat „schimbări sociale considerabile”. „Implicațiile tendințelor de scădere a fertilității sunt uriașe” și vor determina remodelarea totală a lumii în care trăim astăzi.
„Până la sfârșitul secolului vor exista doar șase țări: Samoa, Somalia, Tonga, Niger, Ciad și Tadjikistan, unde rata natalității va fi peste 2,1”, se arată în raport.
În Marea Britanie, cifrele din 2022 au arătat că femeile au în medie 1,49 copii, o rată mult mai mică decât cea de 2,6 atinsă în anii 1960. Pentru prima dată în istorie, jumătate dintre femei împlinesc 30 de ani fără a avea un copil. Rata de 1,3 proiectată pentru 2100 este și mai mică.
România este la media de 1,71 copii în timp ce Franța are o rată de 1,79 dar este necesar să ținem cont că imigrația este în creștere în această țară, cu populații mutate în special din Maroc, Algeria și Tunisia.
În Europa de Vest, rata va scădea mai lent, de la 1,53 în 2021 la 1,37, până la sfârșitul acestui secol.
Citiți și:
Un reprezentant al Forumului Economic Mondial crede că scăderea dramatică a populației globale este „bună pentru planetă”!
Dr. Geanina Hagimă: Depopularea în ritm accelerat a României a continuat „pașnic” prin scăderea natalității în 2022-2023. Cui îi mai pasă?
Medicii au dat verdictul chiar în Parlamentul European. Vaccinul anti-covid a distrus fertilitatea populației din UE
yogaesoteric
9 iulie 2024