Europarlamentari cer demisia președintelui Comisiei Europene. Juncker, acuzat că a blocat măsurile UE de impozitare corectă a multinaționalelor
Postul de radio NDR din Germania a făcut publice la începutul acestui an mai multe scrisori din care reiese că Jean-Claude Juncker ar fi lucrat împotriva măsurilor UE care ar fi obligat corporațiile să plătească în mod corect taxe către guvernele naționale. Acțiunile lui Juncker ar fi avut loc în perioada în care acesta era prim-ministru al Luxemburgului.
Mai mulți europarlamentari au examinat cu atenție documentele. Cu toții au cerut demisia lui Juncker, inclusiv Fabio de Masi, vicepreședintele Comisiei privind spălarea banilor, evitarea taxării și evaziunea fiscală.
Juncker este acuzat că, în timp ce era premier și ministru de finanțe al Luxemburgului, ar fi orchestrat opoziția din grupul de lucru privind taxarea afacerilor, astfel încât nicio măsură mai serioasă de impunere fiscală corectă a marilor corporații să nu fie adoptată de Uniunea Europeană. Și alte state europene, printre care și Olanda s-au raliat cu poziția Luxemburgului.
Opoziția în grupul de lucru constituit în 1998 tocmai pentru a împiedica concurența între statele europene în vederea atragerii investitorilor străini prin politici fiscale neloiale pare să fi fost determinată tocmai de strategia lui Juncker de a stabili înțelegeri oneroase cu marile corporații, astfel încât acestea să își stabilească sediile în Luxemburg.
Juncker este, de altfel, unul dintre personajele centrale ale scandalului LuxLeaks, în care mai mulți funcționari au dat publicității documente clasificate care relevau practicile cabinetului condus de actualul președinte al Comisiei.
Citiţi şi:
Multinaţionalele din România sunt ineficiente pentru economie. Cum fraudează corporaţiile țara noastră
Multinaţionalele străine scot anual zeci de miliarde de euro din România
yogaesoteric
28 martie 2017