Evenimentul (anti)cultural al lunii martie: Mai rău decât comuniștii! Institutul Elie Wiesel ne rescrie istoria. Brăila jignită după deschiderea expoziției in memoriam Nae Ionescu la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”

Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila a organizat, în perioada 14 martie ‒ 15 aprilie, expoziția documentară intitulată In memoriam Nae Ionescu, în semn de omagiu adus brăileanului care s-a remarcat ca reputat filosof, logician, profesor, publicist și mentor al tinerei generații interbelice, la 85 de ani de la trecerea sa la Domnul. Filosofia lui Nae Ionescu a fost numită „trăirism”, o variantă românească a „vitalismului” german, incluzând elemente mistice și teologice din tradiția creștin-ortodoxă, axată pe preponderența trăirii asupra intelectului, a scris Marian Gheorghe de la Obiectiv ‒ Vocea Brăilei, într-un material care redă ceea ce se intenționa să fie evenimentul cultural al lunii trecute, dacă nu era maculat de adeptul înfocat al procesului bolșevic de anulare a culturii române.

Folosind ca pretext anunțul evenimentului, Biblioteca, orașul și memoria marii personalități a României au fost atacate trivial de bolșevicul cronic Alexandru Florian de la Institutul ce poartă numele unui „șarlatan și impostor îngrozitor (apud Noam Chomsky), respectiv un „clown” (apud Norman Finkelstein), recte escrocul mondial” Elie Wiesel (foto jos).

Redăm în continuare din Vocea Brăilei:

Marele filosof și profesor universitar Nae Ionescu (Nicolae C. Ionescu) s-a născut la Brăila, la 4 iunie 1890. A urmat studiile liceale în orașul natal, iar în anul 1912 a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie din București. Șapte ani mai târziu, și-a susținut doctoratul în filosofie la Universitatea din München, Germania, cu teza Logistica ca o nouă încercare de definire a matematicii. Nae Ionescu a fost conferențiar și profesor la Facultatea de Litere și Filosofie din București (1922-1940), sub influența lui formându-se o elită gânditoare care s-a manifestat în publicistică și crearea de opere fundamentale: Vasile Băncilă, Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Petre Țuțea, Ernest Bernea, Constantin Noica și alții.

În calitate de jurnalist a fost colaborator și redactor la revistele Noua Revistă Română, Ideea europeană, Gândirea și a fost director al ziarului Cuvântul. O culegere din articolele sale, alcătuită de Mircea Eliade, a apărut în anul 1937 cu titlul Roza Vânturilor, aceasta fiind singura carte publicată în timpul vieții. Dintre operele sale publicate în volume amintim: Curs de istorie a logicii, Tratat de metafizică, Istoria logicii, Filosofia religiei etc. Cursurile sale, litografiate sau păstrate sub formă de stenograme, au fost publicate după moartea sa, la începutul anilor ’40, prin grija discipolilor.

În perioada comunistă (1945-1989), Nae Ionescu a fost un autor interzis, publicarea cursurilor sale fiind reluată abia după 1990. Convingerile sale fasciste și relațiile cu cercurile ostile lui Carol al II-lea au făcut să fie arestat și închis în repetate rânduri, având apoi domiciliul forțat în București, până la începutul anului 1940, când, la 15 martie, bolnav de inimă fiind, s-a stins din viață în vila sa din Băneasa. Expoziția este realizată de bibliotecar Silvia Iacob, iar cărțile autorului pot fi împrumutate de la raft, pe baza permisului de bibliotecă”, au precizat surse din cadrul BJPI Brăila.

După publicarea comunicatului BJPI, reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” au susținut absolut inadecvat că autoritățile locale și cele județene din Brăila au inițiat mai multe acțiuni de promovare și comemorare a lui Nae Ionescu, fost filosof, pedagog, politician fascist-antisemit și jurnalist român.

Brăila, orașul natal al antisemitului Nae Ionescu, prin grija autorităților locale, Consiliul județean și Primărie, s-a transformat într-un adevărat loc de cult memorial pentru ideologul Mișcării legionare. Muzeu memorial, bust în Piața Poligon, comemorări ca și cum în România nu ar exista o legislație pentru interzicerea simbolurilor și organizațiilor legionare”, au scris pe Facebook reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Elie Wiesel a publicat și afișul cu expoziția documentară organizată de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” cu ocazia comemorării a 85 de ani de la moartea lui Nae Ionescu. Pe afiș apar Biblioteca Județeană, Primăria și Consiliul Județean Brăila.

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila a reacționat imediat la postarea cel puțin ciudată a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, precizând că „niciodată instituția noastră nu a făcut apologia unor mișcări extremiste, rasiste sau xenofobe”.

Am preluat exclusiv elementul de valoare literar, documentar, artistic sau științific din operele autorilor pe care îi prezentăm sau comemorăm, neimplicând factorul politic, dacă acesta a existat în operele respective. Statuia lui Nae Ionescu se află în același loc din anul 1990, fiind amplasată la 100 de ani de la nașterea acestuia. Nu au fost niciodată adunări legionare sau antisemite la bustul lui Nae Ionescu și cu atât mai puțin afișarea unor simboluri interzise de lege și de aceea remarca de «cult memorial» ni se pare total exagerată. Ținând cont de aceste aspecte, orașul Brăila a fost jignit în mod nemeritat prin descrierea nereală «un adevărat loc de cult memorial pentru ideologul Mișcării Legionare»”, susțin reprezentanții Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila într-o postare publicată pe Facebook.

Foto-doc:

Citiți și:
Institutul extremist Elie Wiesel continuă lupta împotriva memoriei și istoriei românești
Institutul Elie Wiesel se ia la trântă cu făuritorii Marii Uniri. Pe cine vrea să elimine din memoria evenimentului istoric?

 

yogaesoteric
10 aprilie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More