Experții UNESCO cer un moratoriu asupra editării ADN-ului uman și a eredității

 

Comitetul Internațional de bioetică din cadrul UNESCO face apel la un moratoriu asupra tehnicilor de „editare” a ADN-ului celulelor reproductive umane pentru a evita o modificare „contrară eticii” a caracteristicilor ereditare ale indivizilor, ceea ce ar putea duce la o reînviere a eugenismului, relatează AFP.

Acest comitet din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), compus din oameni de știință, filosofi, avocați și miniștri, a publicat un raport în care face publică „reflecția sa privind genomul uman și drepturile omului”.

Comitetul face apel la inițierea unei dezbateri publice ample privind modificările genetice ale ADN-ului uman.

După anul 2012, cercetătorii au dezvoltat, printre altele, o tehnică numită „CRISPR-Cas9”, care permite cercetătorilor „să introducă, să scoată și să corecteze ADN-ul într-un mod simplu și eficient”, subliniază UNESCO într-un comunicat de presă.

Această tehnică revoluționară este larg folosită în laboratoare. Franțuzoaica Emanuelle Charpentier și americanca Jennifer Doudna, care au dezvoltat CRISPR-Cas9, apar ca potențiale câștigătoare ale Premiul Nobel pentru Chimie.

Comitetul de Bioetică UNESCO consideră că această „inginerie a genomului” este extrem de „promițătoare” pentru binele omenirii.

Însă această evoluție pare să necesite „precauții speciale și să ridice îngrijorări grave, mai ales dacă această editare a genomului uman ar urma să se aplice” celulelor reproductive și să „introducă modificări ereditare care ar fi transmise generațiilor viitoare”, adaugă comitetul.

Tehnologia CRISPR-Cas9 „deschide perspective pentru a trata sau a vindeca anumite boli într-o manieră simplă și eficientă, precum siclemia (cunoscută și ca anemia cu celule falciforme, o boală ereditară care vizează producția de hemoglobină), fibroza chistică și anumite tipuri de cancer”, arată organizația.

Însă ea poate face, de asemenea, mai uşoară posibilitatea modificării ADN-ului uman, de exemplu, pentru a „stabili culoarea ochilor copiilor” de către unii cercetători care lucrează pe embrioni, ovule sau spermă, spune UNESCO.

„Intervențiile asupra genomului uman ar trebui să fie permise numai pentru prevenire, diagnosticare și tratare, fără a provoca modificări pentru descendenți”, arată comisia. „În caz contrar, se poate pune în pericol egalitatea și demnitatea tuturor ființelor umane și ar putea relansa eugenia.”

Comitetul Internațional de Bioetică (IBC) al UNESCO, stabilit în 1993, este compus din 36 de experți independenți care urmăresc progresele din domeniile științelor vieții și aplicațiile lor „asigurând respectarea principiilor de demnitate și libertate ale persoanei umane.”


Citiți și:

Oamenii de știință cer oprirea experimentelor de alterare genetică a embrionilor umani

Clonarea, jocul de-a «micii dumnezei» în laborator
 

 

yogaesoteric
8 martie 2016
  

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More