Fermierii britanici resping planurile UE de implantare cu microcipuri a ovinelor
de Mihai Vasilescu
Comisia Europeană cere implantarea cu microcipuri a tuturor animalelor din şeptelul ţărilor membre. Măsura a trezit vii proteste în rândul fermierilor britanici, ţară care are cel mai mare număr de ovine din Europa, peste 30 de milioane de capete. Reglementările ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010 şi au fost justificate de necesitatea unei stricte monitorizări a animalelor, în eventualitatea apariţiei unei epidemii.
Fermierii britanici au caracterizat implantarea de microcipuri la ovine drept o măsură „inutilă” şi „nebunească”. Ei şi-au afirmat hotărârea fermă de organiza proteste publice.
John Mercer, consilier la Sindicatul Naţional al Fermierilor, a declarat: „Este o regulă nebunească. Nu este dorită, nu este necesară şi ar putea devasta industria ovinelor.”
Fermierii argumentează că ovinele britanice pot fi monitorizate în caz de epidemie, prin faptul că sunt deja identificate prin numere, iar mişcările turmelor sunt înregistrate. Ei acuză şi costurile uriaşe ale implantării cu microcipuri, costuri pe care nu şi le pot permite : un microcip costă aproximativ 1,5 lire, iar un aparat de scanare între 5.000 şi 6.000 de lire.
Alistair Mackintosh, un fermier care are 1200 de oi, se declară îngrijorat: „dacă ţinem cont că o fermă de mărime mijlocie câştigă aproximativ 6.000 de lire pe an, vor fi foarte multe ferme care vor refuza sistemul, pentru a putea supravieţui.”
O delegaţie din partea Comisiei Europene a fost trimisă în Marea Britanie pentru a discuta cu fermierii. Aceştia însă sunt de neclinitit şi îi acuză pe oficialii UE că nu ţin cont de realitate şi fac legi din birou. Organizaţiile de fermieri din Spania, Germania, Italia, Olanda şi Suedia sprijină protestele colegilor lor din Marea Britanie
Atitudinea celor din Marea Britanie se situează la polul opus faţă de graba cu care România s-a grăbit în 2003 să adopte recomandările UE privind implantarea de cipuri la animale (ovine, caprine, bovine, porcine), într-un moment când nici nu era membră UE, iar aceste măsuri erau aplicate în ţările Uniunii doar pentru caii de curse. România însă pare să fie, ca şi în alte privinţe (cum ar fi introducerea paşapoartelor biometrice) mai catolică decât Papa. Recent, la noi în ţară, a fost propus spre dezbatere un nou proiect de lege, care prevede implantarea de microcipuri şi sterilizarea câinilor şi pisicilor de companie. Următorii la rând vor fi oamenii?
Citiţi şi :
Control total asupra informaţiilor electronice pe teritoriul Marii Britanii
Autorităţile din Indonezia pun la cale implantarea de microcipuri în rândul bolnavilor de SIDA
yogaesoteric
12 februarie 2009
Also available in: Français