FMI îşi pierde puterea globală: Lumea e cu ochii pe Beijing
Odată cu apariţia Băncii Asiei pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), polul de putere al lumii financiare pare să se mute dinspre Washington spre Beijing. Noua bancă internaţională creată de China a atras în scurt timp în rândul membrilor peste 57 de ţări de pe diverse continente, în ciuda opoziţiei făţişe a oficialilor americani.
Aderarea unor mari puteri economice din Europa la AIIB ridică din ce în ce mai multe semne de întrebare în privinţa eficienţei FMI, pe măsură ce analiştii cred că asistăm la o schimbare a polilor de influenţă în peisajul decizional din economia globală, remarcă reporterii Euronews.
57 de decidenţi
Cele 57 de state membre ale AIIB vor trebui să asigure un buget de 50 de miliarde de dolari, având şi dreptul de a stabili regulile economie după care banca îşi va desfăşura activitatea. Scopul principal al instituţiei rămâne asigurarea suportului financiar pentru construcţia drumurilor, căilor ferate, aeroporturilor şi a altor proiecte de infrastructură pe continentul asiatic.
Membrii fondatori sunt responsabili de stabilirea regulilor manageriale, a cadrului legal şi luarea deciziilor. Membrii asociaţi pot vota pentru susţinerea sau modificarea acestora.
Şapte state arabe s-au alăturat proiectului, Egiptul deţinând statutul de membru fondator, în timp ce Emiratele Arabe, Arabia Saudită, Quatar, Iordania, Oman şi Kuweit sunt membri asociaţi. Din Uniunea Europeană, nu mai puţin de 17 state au ales să obţină statutul de membru fondator, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Portugalia reprezentând prezenţele notabile de pe continent.
Concurenţă la aceleaşi standarde
Banca creată de guvernul chinez a fost văzută din prima ca o rivală a Băncii Mondiale şi a Băncii de Dezvoltare a Asiei, instituţii aflate sub controlul Statelor Unite şi Japoniei.
„Toată lumea aşteaptă ca membrii fondatori să asigure o bună guvernare a instituţiei, conform standardelor ridicate care se aplică în alte instituţii financiare similare, dar acest lucru rămâne încă de văzut”, transmite directorul adjunct al FMI, David Lipton. Pentru americani, însă, AIIB rămâne încă un spin în coastă, în condiţiile în care Washingtonul a eşuat lamentabil în a-şi păstra aliaţii departe de atracţia băncii de la Beijing.
„Eşecul administraţiei Obama vine după ce republicanii au blocat în Congres încercarea de a reforma FMI-ul, lucru care ar fi oferit un rol mai pregnant Chinei în activitatea Fondului. Deocamdată nu se întrevede nicio cale prin care Statele Unite să întoarcă această înfrângere umilitoare în favoare sa”, comentează Ştefan Grobe, corespondentul Euronews la Washington.
FMI pierde teren
Pe pieţele din Orientul Mijlociu, demararea programelor AIIB este aşteptată cu interes de către investitori.
„Importanta băncii este reflectată de influenţa acestor proiecte de infrastructură care pot asigura dezvoltarea sustenabilă pe continentul asiatic. Banca are un rol esenţial în acoperirea lipsurilor în investiţii în infrastructură şi, chiar dacă competiţia cu FMI nu se anunţă uşoară, capitalul de care dispune lasă să se întrevadă un rol mai important al acesteia, decât al Fondului, pe piaţa asiatică”, crede Nour Aldeen Al Hammoury, şef pentru strategii de piaţă în cadrul ADS Securities în Abu Dhabi.
Asia, o miză uriaşă
Inclusiv prezenţa ţărilor europene în rândul membrilor AIIB nu este văzută ca o surpriză pentru analişti. „Numărul mare de ţări care au devenit membre AIIB reflectă interesul crescut pentru piaţa asiatică şi interesul pentru o monedă puternică în această zonă. În acelaşi timp, Asia devine crucială în competiţia derulată între Statele Unite şi China, ambele economii încercând să ocupe poziţia de lider global. Mai mult, AIIB poate reduce considerabil influenţa FMI în zonă, iar ţările europene au profitat de această oportunitate în încercarea de a-şi stabiliza prin investiţii economiile fragile”, afirmă Al Hammoury.
Acesta crede că influenţa monedei chinezești, yuan, va fi în creştere odată cu demararea programelor de investiţii finanţate de bancă, în scurt timp yuan-ul urmând să aibă o expunere globală de prim rang pe piaţa valutară. Inclusiv pentru ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, avantajele oferite de statutul de membru AIIB sunt multiple.
„Dincolo de beneficiile aduse de investiţiile în infrastructură, o parte dintre aceste proiecte urmează să fie implementate pe teritoriul ţărilor fondatoare, ceea ce creşte posibilitatea atragerii unor noi investiţii externe”, mai spune şeful departamentului de strategii de piaţă al ADS Security.
Citiţi şi:
Război economic: China şi Rusia se aliază împotriva dolarului
Vor pierde Statele Unite supremaţia? China va deveni curând prima putere mondială
yogaesoteric
29 octombrie 2016