FOCUL – aspecte oculte, inițiatice și simbolice (II)

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Citiți prima parte a articolului

Focul este un element purificator esenţial. Pe energia sa tainică se bazează adeseori o mulţime de ritualuri de purificare şi de sfinţire. Asimilat cu forţa de pătrundere a conștiinței şi cu energia fascinantă a luminii, focul devine în mod natural un aspect semnificativ major, care joacă un rol foarte mare în cadrul proceselor de iluminare la care aspiră atât misticii, cât şi adepții maturi și perseverenţi ai practicilor yoga.

Focul cel tainic profund transformator care accelerează creșterea spirituală, aşa-zisul şarpe (Kundalini Shakti) este asimilat totodată cu un enigmatic foc interior care urcă prin trup, prin centrul coloanei. Această energie, Kundalini Shakti, se regăseşte în cadrul sistemului milenar Tantra yoga. În budism se insistă într-un mod cu totul aparte asupra acțiunii spirituale şi profund purificatoare a focului.

La ora actuală, se ştie că cele mai multe dintre aspectele simbolice ale focului sunt cuprinse în învăţătura ezoterică hindusă, care conferă focului o importanță fundamentală. Agni reprezintă focul lumii terestre, fizice. El este focul obişnuit. Zeul Indra face să se manifeste, prin intermediul trăznetului şi al fulgerului, focul tainic intermediar care este un foc teribil, iar Surya întruchipează focul ceresc şi reprezintă în realitate Soarele.

Mai există alte două categorii de foc.

1) Focul penetrării erotic-amoroase, care apare în mod subtil şi se manifestă din plin, făcând să survină o abundentă transpirație în cazul ființelor umane de sex opus care se iubesc intens şi se adoră frenetic. Această manifestare le determină pe femeile care nu ştiu ce se petrece să exclame în timpului jocului amoros frenetic: „Ah, ce tare am transpirat!”.

Acest gen de foc tainic face să apară şi să se accentueze o stare tainică de absorbţie şi el este numit în tradiția hindusă vaishvanara.

2) Celălalt foc este nefast şi este supranumit focul distrugerii, fiind un alt aspect al lui Agni.

În ceea ce priveşte focul ritual tainic, sunt luate în considerare, în paralel, cinci aspecte distincte ale acestuia, toate manifestări distincte binefăcătoare ale lui Agni.

Vă ofer aici un citat semnificativ din Atharva Veda (cap.12, sutra 2): „Focul (Agni) a urcat până la urmă, făcând mari eforturi, către culmile cerului. Și datorită faptului că el este şi rămâne izbăvit de păcat, în felul acesta ne-a izbăvit şi pe noi de multe rele şi chiar de blestem.

În conformitate cu învăţăturile secrete cuprinse în I-Ching, focul corespunde Polului Sud magnetic, culorii roşu, anotimpului vară şi, în trupul fiinţei umane, regiunii inimii. Această tainică relaţie a focului cu zona inimii este constantă, fie atunci când focul simbolizează pasiunile puternice, elevate, cum ar fi dragostea sau trăirile amoroase intense şi profunde, fie când simbolizează într-un mod tainic Spiritul (focul Spiritului, suflul, trigrama Li ce reprezintă cunoaşterea intuitivă, superioară despre care se vorbeşte în Bhagavad-Gita – capitolul 4, sutra 10 sau sutra 27).

Semnificația enigmatică supranaturală a focului se extinde de la sufletele rătăcitoare, ce sunt simbolizate de acele focuri zănatice sau de lanternele aprinse mai ales noaptea în Extremul Orient, şi până la Spiritul dumnezeiesc. Cei inițiaţi şi marii înțelepți afirmă că misteriosul foc binefăcător este o manifestare importantă a lui Brahma, iar acest aspect este menționat în textul fundamental al înţelepciunii orientale, Bhagavad-Gita (cap. 4, sutra 25).

Focul este un simbol dumnezeiesc esențial în cadrul religiei mazdeismului (n.r. religie a vechilor persani întemeiată pe principiul dualist al binelui şi răului).

Păstrarea sub formă de flacără aprinsă, în prealabil consacrată, a focului sacru a fost practicată de mii de ani, începând cu Roma şi până la Angkor.

Simbolul tainic al focului purificator, regenerator şi chiar întineritor (când este vorba de un foc consacrat în prealabil pentru aceasta) se extinde din Occident până în Japonia, fiind adeseori prezent în India.

Liturghia catolică a focului dumnezeiesc cel nou se celebrează în noaptea de Paşti şi are o semnificație cu totul aparte pentru creştini.

Celebrarea focului care are loc în cadrul tradiţiei shinto (n.r.- religia tradițională a Japoniei) coincide într-un mod semnificativ cu momentul de reînnoire a anului.

În conformitate cu unele legende, atât Iisus Christos, cât şi unii sfinţi erau capabili să reînsuflețească şi să regenereze trupurile ființelor umane, trecându-le prin focul dintr-o vatră.

După cum am amintit anterior, există, de asemenea, limbile misterioase de foc care s-au pogorât asupra apostolilor de Rusalii. În cazul fierului, rolul său tainic conduce la ruda apropiată – alchimistul. Alchimiştii generau în trupul lor procese tainice de transmutaţie cu ajutorul energiei enigmatice a focului subtil, atingând în felul acesta nemurirea, în timp ce trebăluiau în fața focului din cuptorul lor alchimic.

Inițiații taoişti atingeau la un moment dat starea de nemurire spirituală, ce poate fi omologată cu revelarea Sinelui suprem nemuritor (Atman), la focul creuzetului lor interior, foc ce corespunde în sfera trupului cu plexul solar. În cazul sistemului yoga el este corelat cu centrul subtil de forţă Manipura chakra, care pune întotdeauna microcosmosul ființei umane în rezonanță ocultă cu energia tainică subtilă a focului (tejas tattva).

De altfel, la ora actuală se cunoaşte că unii inițiați taoiști intrau în foc şi rămâneau acolo fără a se arde, pentru a se elibera de condiționările umane. Aceasta era o apoteoză tainică, aproape similară cu cea evocată indirect în cazul sfântului Ilie, care se deplasează pe carul lui de foc.

Practicile extraordinare ale taoiştilor invocă manifestarea în universul lor lăuntric şi chiar la nivelul trupului a focului enigmatic care nu arde, dar care poate fi simțit sub forma unei încălziri pregnante ce persistă, mai ales în cazul fuziunilor amoroase bazate pe continență perfectă, pe transfigurarea ființei iubite şi pe consacrarea prealabilă a roadelor ce a fost însoțită de un răspuns afirmativ.

În ermetismul occidental, se vorbeşte despre abluțiunea şi purificarea alchimică profundă realizată prin intermediul focului, simbolizat de salamandră. Salamandrele sunt spiritele tainice ale focului. Prin intermediul unei lumânări a cărei lumină le este în prealabil consacrată, le putem invoca, le putem simţi, putem face să apară o inefabilă comuniune şi o stare tainică de rezonanță cu aceste spirite ale naturii, a căror hrană este energia enigmatică a focului.

Sfântul Martin afirmă: „Privit dintr-un anumit punct de vedere, omul este şi rămâne foc.” Legea lui, asemănătoare legii oricărui foc, este aceea de a dizolva pentru totdeauna învelişul său şi de a face cu putință unirea cu izvorul tainic de energie purificatoare, regeneratoare, întineritoare de care a fost despărţit.

Acestor focuri purificatoare li se poate adăuga focul enigmatic despre care se vorbea în China antică, ce însoțea baia realizată în vederea purificării trupului şi continua cu efectuarea unei fumigații (expunerea la fumul ce provenea din anumite substanțe perfect naturale odorizante, cum ar fi tămâia). Astfel de fumigații se făceau în mod curent cu prilejul fiecărei întronări rituale.

În multe regiuni ale lumii este atestată adeseori persistenţa semnificativă a ritualului ordaliilor (n.r. – în Evul Mediu, mod de stabilire a dreptății sau a vinovăţiei părților în litigiu, prin diferite probe (a focului, a apei clocotite şi a fierului încins) sau prin duelul judiciar), ce era realizat cu ajutorul focului. Ființa umană acuzată de ceva foarte grav putea să-şi dovedească nevinovăţia şi să-şi probeze starea deplină de inocenţă prin punerea mâinii sau uneori chiar a întregului trup în foc aprins. Dacă focul nu ardea şi nu afecta deloc mâna sau trupul celui care se supunea de bunăvoie la o asemenea probă teribilă, nevinovăţia acelui om era astfel dovedită.

În acele vremuri, ordaliile erau unanim considerate nişte sui generis teste juridice, a căror finalizare depinde întotdeauna de Dumnezeu sau de o putere supranaturală. Se stabilea că cel care se supunea la acest ritual este vinovat în situația în care flăcările îi afectau trupul sau mâna, sau nevinovat (de nu contează ce acuzaţie gravă) în situația în care se constata în mod obiectiv că trupul sau mâna nu îi erau deloc afectate, nu erau arse de flăcări.

Ritualul ordaliilor era considerat a fi o modalitate de a stabili fără greş fie vinovăția, fie inocenţa unui acuzat. Este un aspect semnificativ, care ne permite să înțelegem ce putere tainică este inclusă în flăcările unui anumit foc.

În Evul Mediu, ordaliile erau cunoscute sub denumirea profund semnificativă de „Judecată a lui Dumnezeu”. Faptul că această probă judiciară teribilă era adeseori folosită în Evul Mediu şi reușea să-şi dovedească valoarea atunci când cei acuzați pe nedrept nu erau deloc afectaţi de foc, este o dovadă formidabilă în plus că focul e un mister teribil care, dincolo de aparenţe, se manifestă precum ceva viu, care nu-i arde, nu-i afectează şi nu-i face să sufere pe cei nevinovaţi. Mai ales pentru cei inițiați, este semnificativ că focului tainic sacrificial al hinduismului, Buddha îi substituie focul enigmatic interior care, odată trezit şi dinamizat în universul ființei umane, face să apară cunoaşterea pătrunzătoare, intuiția superioară dumnezeiască. Este un aspect care arată că acest gen de foc se află într-o misterioasă legătură cu învelişul supramental al ființei (Vijnanamaya kosha).

Noţiunile ezoterice pe care le prezentăm aici vă ajută să înţelegeţi valoarea imensă şi adeseori nebănuită de cei ignoranţi a celor două tehnici yoghine clasice din cadrul sistemului Hatha yoga, Nauli kriya şi Uddiyana bandha.

Devine astfel cu putință să vă daţi seama de importanța imensă a realizării unei tehnici de Laya yoga cu bija mantra care trezeşte, dinamizează şi armonizează centrul subtil de forță Manipura chakra.

În cazul iubiților ce practică atent şi sistematic fuziuni amoroase perfecte, bazate pe continență erotică-amoroasă deplină, pe transfigurare exemplară, pe adorație frenetică reciprocă şi pe consacrarea prealabilă a roadelor, în universul lor lăuntric apare şi creşte în mod gradat acest foc tainic interior. El este simțit din plin de cei care manifestă în timpul fuziunilor amoroase stări de pasionalitate pură, intensă şi elevată. Acest gen de pasionalitate superioară, care face să apară veritabile minuni, necesită ca cei doi iubiți să se menţină în starea puternică şi minunată de iubire reciprocă, pură şi transfiguratoare pe care o trăiau în momentul magic al începutului relației lor.

Astfel se manifestă sublimul foc interior despre care vorbeşte Buddha. Când reuşim sublimări excelente ale energiei uriaşe ce rezultă în urma unor asemenea fuziuni amoroase, în ființa noastră au loc salturi calitative autentice. Când este direcționată şi acumulată din plin în etajele superioare ale ființei, această energie sublimă a focului interior trezeşte şi dinamizează învelişurile tainice superioare, învelişul supramental (Vijnanamaya kosha) şi chiar învelişul cauzal beatific (Anandamaya kosha).

Când tainicul şi sublimul foc interior este trezit, prin declanşarea anumitor procese de rezonanță ocultă cu acest gen de energie subtilă a focului ce există în anumite focare nesfârşite din Macrocosmos, generăm în ființa noastră transformări profunde şi rapide, facem să apară veritabile salturi spirituale şi ne purificăm. Prin acumularea acestui foc interior sublim în microcosmosul lăuntric, creăm premizele apariției unei stări de cunoaştere atotpătrunzătoare, superioară, facem să apară din ce în ce mai des trăiri profunde şi copleşitoare de iluminare spirituală şi distrugem prin această ardere lăuntrică traumele, stresurile, rănile sufleteşti.

Acest gen de foc superior provoacă adeseori spontan stări copleșitoare de catharsis, ce sunt însoțite, în cazul femeilor, de un plâns purificator şi regenerant, care semnalează că au fost astfel arse şi anihilate energii subtile toxice care persistau de multă vreme în universul lăuntric, generând suferinţă, tensiuni, închistare şi chiar boală.

Toate aceste efecte extraordinare pot fi simțite când se trezeşte şi se acumulează din plin în microcosmosul lăuntric focul subtil sublim ce generează chiar minuni.

Un astfel de foc distruge şi anihilează pentru totdeauna toate impurităţile, toate mizeriile psihice, toate relele.

În cazul fuziunilor amoroase bazate pe adorație reciprocă, pe continență erotică amoroasă perfectă, pe transfigurare exemplară și pe consacrarea prealabilă a roadelor, această energie subtilă sublimă a focului interior este acumulată din plin în noi, ne expansionează aura și o face să devină chiar foarte mare, generând o mulțime de alte efecte profund binefăcătoare pe care nici nu este cu putință să le prezentăm în extenso în cadrul aceste lucrări.

Prin intermediul gramului de practică, toate acestea devin gradat pentru fiecare dintre noi o realitate edificatoare ce ne ajută să înțelegem prin experiență directă de ce acest foc sublim interior are o valoare atât de mare.

Fragment din cartea FOCUL – aspecte oculte, inițiatice și simbolice, publicată la Editura LuxSublima

Citiți și:
TAPAS. Forța focului interior
Unele taine ale privirii şi ale ochilor (I)
Arhetipul Pitta – bărbatul cu ochi de foc

 

yogaesoteric
6 aprilie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More