Fructe de iarnă: nucile
de Crenguţa Roşu
O sursă miraculoasă de sănătate recunoscută din cele mai vechi timpuri
Toamna cea bogată ne dăruieşte de fiecare dată ceea ce ne trebuie pentru a traversa într-o cât mai bună stare fizică şi psihică anotimpul rece, iarna. Frigul şi vântul deseori uscat al iernii, face ca focul digestiv să devină de regulă mai puternic ca în restul anului. De aceea în AYURVEDA, ştiinţa milenară a vieţii, se recomandă iarna consumul cu preponderenţă a alimentelor consistente şi hrănitoare. Nucile, fructe oleaginoase deosebit de nutritive, vitalizante, calorice, răspund perfect acestor cerinţe. Ele au fost apreciate încă din antichitate datorită proprităţilor terapeutice remarcabile pe care le au. Considerate un simbol al abundenţei, ele erau numite ghindele lui Jupiter.
Miezul de nucă conţine apă (3-5%), grăsimi (52,0-77,5%), substanţe proteice (12-25%) din grupa globulinelor (de natura celor din lapte şi ouă), săruri minerale ca: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc, (nuca este fructul cel mai bogat în cupru şi zinc) şi iod, provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotină, colină), vitaminele C, E, F, P. Valoarea energetică a miezului de nucă este în medie de 700 kcal/100 g. Nucile sunt foarte bogate în proteine şi grăsimi. Au conţinut caloric mai mare decât carnea, care este în acelaşi timp un aliment toxic.
Leac pentru trup și minte recomandat la orice vârstă
Nucile sunt un foarte bun adjuvant în tulburările digestive (ulcere, dispepsii, diaree, constipaţie), afecţiuni cutanate, probleme musculare şi ale sistemului nervos, disfuncţii ale sistemului endocrin, afecțiuni cardiace, tumori, impotenţă, afecţiuni respiratorii (tuse); au efect întineritor.
Consumul de nuci prăjite elimină tusea. Miezul de nucă prăjit combate infecţiile urinare. Acesta este un excelent vermifug, eliminând în special tenia. Consumul zilnic de miez de nucă (20 nuci) reprezintă un tratament eficient contra psoriazisului şi a eczemelor alergice. Nucile conţin vitamina E, protector al pielii, şi vitamina F, care împreună grăbesc refacerea pielii după arsuri, oprind procesele degenerative. Consumul de miez de nucă dă rezultate foarte bune şi în tratamentul acneei.
Nucile conţin vitamina B1, care joacă un rol esenţial în metabolismul glucidelor şi este absolut necesară pentru funcţionarea normală a musculaturii şi a sistemului nervos. Consumul de nuci creşte pragul de toleranţă pentru durere şi aduce o contribuţie importantă la menţinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat şi în procesele de transmitere neuromusculară.
Miezul a patru nuci prăjite rezolvă constipaţia. Acelaşi efect se obţine şi dacă nucile se ţin în apă câteva ore înainte de a fi mâncate. Nucile conţin tanin, cu efect astringent, de aceea sunt folositoare şi în tratamentul diareei.
Nucile sunt un adjuvant excelent în tratamentul tulburărilor hipofizei, insuficienţei suprarenale, tulburărilor de ciclu menstrual şi de menopauză. Au un efect reglator asupra activităţii tiroidei şi, în plus, aduc un supliment considerabil de calorii, care se ştie că în hipertiroidie sunt consumate în mari cantităţi, de unde şi starea de devitalizare pronunţată care apare frecvent.
Nucile conţin foarte mulţi antioxidanţi şi protejează inima, afirmă cercetătorii de la Universitatea Scranton din Pennsylvania, citaţi de Daily Mail. Antioxidanţii conţinuţi în miezul fructului sunt de 15 ori mai puternici decât alţi antioxidanţi şi reglează pe cale naturală nivelul colesterolului în sânge, implicit, tensiunea arterială. Consumul periodic de nuci proaspete întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora, mai ales la vârstnici. Datorită bogăţiei în vitamina E, consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face un atac de cord. Opt nuci pe zi menţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral, arată un studiu american recent. Specialiştii ne sfătuiesc să consumăm nuci mai ales după o masă bogată în grăsimi pentru a atenua efectele lor negative asupra organismului. Cercetătorii au mai observat că acidul alfa-linolenic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburări ale ritmului cardiac. Grăsimile protectoare din nuci înlătură efectele grăsimilor saturate din dietă. Studiile au mai arătat că persoanele care mănâncă nuci de cel puţin două ori pe săptămână au un risc de două ori mai mic de a suferi o criză cardiacă subită, faţă de cei care nu mănâncă deloc nuci. Ele reduc, de asemenea, riscul apariției unei boli coronariene cu aproximativ 30%. Se spune că dacă mănânci cinci porţii de nuci verzi pe săptămână vei avea o inimă de atlet.
Datorită conţinutului bogat în cupru, nucile sunt indicate în dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism şi artroze, tuberculoză, în special tuberculoza osoasă şi, de asemenea, la bolnavii de sifilis şi blenoragie, în stadiile pretumorale. De asemenea, este de un excelent ajutor în tratamentul scrofulozei, pentru că favorizează drenajul limfei şi al pielii. Această calitate recomandă consumul miezului de nucă în tratamentul adenitelor supurate şi al impetigo. Datorită acizilor graşi omega-3, a antioxidanţilor şi fitosterolului, nucile sunt arme redutabile în lupta cu cancerul mamar. Tumorile se micșorează şi chiar dispar.
La fel ca şi alunele, nucile sunt foarte sărace în zahăr, ceea ce le face un aliment de bază în diabet, unde se recomandă în mod special crudităţile şi renunţarea la consumul de carne. În plus, faţă de alune, nucile au şi o acţiune uşor hipoglicemiantă, contribuind la ameliorarea acestei afecţiuni. Un nou studiu arată că un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacienţilor diagnosticaţi cu diabet de tip II, mentinând sub control limitele de insulină. Potrivit experţilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravării bolii într-o proporţie mult mai mare decât un regim hipocaloric şi hipolipidic.
Bărbaţii ar trebui să consume des nuci deoarece aceste fructe tratează sterilitatea şi impotenţa. Nucile au efect benefic în prevenirea impotenţei vasculare (care reprezintă peste 50% din cazurile de impotenţă). Este recunoscută acţiunea vitaminizantă a nucilor, fiind de reţinut prezenţa vitaminei E, cu efect întineritor, reglator al activităţii hormonale.
Aportul de vitamina E, prezenţa unor substanţe reîntineritoare, care protejează şi curăţă vasele de sânge, fac din nuci un aliment foarte indicat în tratamentul afecţiunilor vârstei a treia. În plus, nuca este fructul cel mai bogat în cupru şi zinc, motiv pentru care este folosită şi în tratarea întârzierilor de creştere şi maturizare şi a deficienţelor imunitare şi a tulburărilor sistemului nervos. Miezul de nucă conţine melatonină – un hormon secretat în corpul uman de glanda pineală şi care reglează ritmurile cronobiologice, în acelaşi timp fiind şi un redutabil antioxidant.
Terapii naturale la îndemâna tuturor
De secole, nuca este recunoscută şi pentru rolul tămăduitor în cazul bolilor mentale. Nuca are efect în tratarea minţii, de aceea neîntâmplător forma fructului aduce cu forma creierului. Astăzi, cercetările moderne au arătat că nuca este stimulent al memoriei şi este recomandată celor ce depun un efort intelectual sporit. Pentru mărirea capacităţii de memorare şi pentru perioadele de învăţare, mai ales în perioada examenelor, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu 4 linguri de miere de albine polifloră.
Pasta obţinută din miezul a opt nuci verzi măcinate şi o lingură de miere polifloră este un preparat energizant cu efecte benefice în combaterea aterosclerozei, colesterolului şi stresului. Terapia, care trebuie urmată trei-patru săptămâni, va ajuta și la îndepărtarea durerilor de cap şi a migrenelor. Se pot face cure cu miez de nucă timp de o lună, dacă nu depăşim cantitatea de 100g/zi. Nucile se mestecă îndelung înainte de a fi înghiţite. Dacă apar neplăceri cauzate de mestecarea miezului de nucă (afte, inflamaţii bucale) două remedii indicate în aceste situaţii sunt mestecarea unei linguriţe de miere de albine și clătirea cavităţii bucale cu un decoct de salvie. Pentru cei surmenaţi şi slăbiţi este de un real folos să consume un pumn de miez mărunţit amestecat cu o lingură de miere, după care se bea un pahar cu suc proaspăt de fructe. Pentru a fi mai uşor de digerat, nucile se pot consuma şi uşor prăjite, având şi efect laxativ.
Câteva atenţionări
Contrar unor afirmaţii, nucile nu fac rău la ficat şi nu sunt contraindicate celor cu afecţiuni hepatice, dacă sunt consumate în cantităţi mai mici, în funcţie de toleranţa personală. În orice caz, nu se va depăşi cantitatea de 100 g/zi. De asemenea, pentru diabetici, nucile reprezintă un aliment preţios datorită conţinutului lor sărac în glucide.
Cu toate că este un aliment foarte sănătos, mulţi dintre noi se feresc să mănânce prea mult miez de nucă, pe motiv că îngraşă. Într-adevăr, acesta are o valoare calorică mai mare decât a cărnii, şi datorită conţinutului mare de grăsimi uşor de asimilat şi care nu cresc colesterolul (sunt grăsimi nesaturate) atunci când sunt consumate în cantităţi mari, nucile sunt o piesă de bază în curele de îngrăşare. Când sunt consumate în doze moderate nucile nu îngraşă deoarece oferă senzaţie de saţietate şi au un conţinut destul de mare de fibre.
Reţete culinare pe bază de miez de nucă
Dacă sunt corect asociate cu alte alimente, nucile nu provoacă tulburări şi dificultăţi de digestie. Datorită conţinutului lor bogat în grăsimi, felurile de alimente cu care se asociază trebuie să fie uşoare. Nucile nu vor fi incluse într-o cină copioasă sau la prînz şi nici după un mic dejun foarte bogat. Nucile se combină bine cu crudităţi, verdeţuri, fructe acide şi nu trebuie asociate cu carne, făinoase, amidon, produse de patiserie şi dulciuri.
Mic dejun „CIP”
Ingrediente:
2 căni de grâu
4 linguri nuci tăiate mărunt
4 linguri miere
4 mere (4 piersici mari, 4 pere sau 4 banane)
Mod de preparare:
Grâul se alege, se spală şi se pune de cu seara până a doua zi la înmuiat. A doua zi se scurge de apă şi se pune la fiert în apă clocotită. Când este gata (trebuie să fie moale şi uşor de mestecat) şi s-a răcit se alcătuiesc 4 porţii astfel:
Pentru o porţie:
Pe o farfurie întinsă, se pune ¼ din grâul fiert, împreună cu 2-3 linguri din zeama lăsată, se presară 1 lingură de nuci tăiate mărunt, se pune apoi miere după gust şi, deasupra, un fruct tăiat feliuţe subţiri sau dat pe răzătoarea mare. Se serveşte ca mic dejun, având grijă să se mestece foarte bine.
Orez cu nuci
Ingrediente:
1 kg orez integral
100g stafide
unt sau ulei
100g miez de nucă mărunţit
miere după gust
Mod de preparare:
Orezul recomandat aici este varietatea de orez brun (cargo) fierbe ceva mai mult dar este foarte gustos și bogat în fibre şi vitamina B2.
Vă prezentăm două modalităţi de fierbere:
a)Orezul este vărsat „în ploaie” într-o cantitate mare de apă clocotită în care s-a pus puţină sare (1 l apă la 100g orez), apoi este scurs şi clătit într-o strecurătoare.
b) se pun la fiert o parte orez la 2 ½ părţi apă. Se lasă să fiarbă acoperit, la foc mic, în principiu până ce apa a fost absorbită complet.
După ce orezul a fiert se adaugă untul, deasupra se presară nucile şi stafidele; se îndulceşte cu mierea.
Lapte de nucă
Laptele de nucă este o băutură deosebit de sănătoasă şi hrănitoare care înlocuieşte cu succes laptele de vacă sau de soia la micul dejun. Se prepară foarte simplu.
Ingrediente:
1 cană nucă crudă (sau nucă uscată înmuiată de seara)
2 ½ căni apă
2-4 curmale fără sâmburi
Opțional: ½ banană
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele în paharul blenderului şi se mixează timp de 2 minute la viteză mare. Apoi se strecoară printr-o pânză deasă / sită si se dă la frigider sau se consumă imediat.
Salată cu ţelină şi nucă
Ingrediente:
1 căpăţână mică de ţelină
1 lingură zeamă de lămâie
100 g caşcaval emmentaler
1 felie de pâine neagră (graham sau secară)
5 nuci
2 mere
3 pere
1 lingură unt
1 lingură oţet de mere cu miere
1 linguriţă zahăr brun
3 linguri ulei presat la rece
Timp de preparare: 40 minute
Mod de preparare:
Se curăţă ţelina, se spală şi se taie felii subţiri. Se stropește cu zeamă de lămâie şi se lasă să stea puţin la macerat. Caşcavalul şi pâinea se taie cubuleţe, jumătate din nuci se taie bucăţi măricele. Merele și perele se spală, se taie în patru, se scot sâmburii. În unt se rumenesc uşor crutoanele. Se rade fin un sfert de măr, iar restul, împreună cu perele, se taie felii foarte subţiri. Se amestecă oţetul cu pasta de mere, sare şi piper, se adaugă puţin zahăr, apoi ulei – acesta este dressing-ul salatei. Se amestecă ţelina, merele, perele, caşcavalul, nucile tăiate şi crutoanele, se toarnă dressing-ul şi apoi se ornează cu miezul de nucă tăiat mai mare.
Cremă de avocado cu nucă
Ingrediente:
½ cană nucă
½ cană apă
2 buc. avocado
1 linguriţă sare
¼ cană ceapă tăiată mărunt
1 linguriţă suc de lămâie
Preparare:
Se mixează toate ingredientele într-un blender până rezultă o cremă fină. Se serveşte cu roşii, castraveţi, ardei etc.
Cartofi cu crustă de nucă
Ingrediente (pentru 4 porţii):
750 g cartofi nesfărâmicioşi
Sare
nucşoară rasă
1 pahar smântână (250 g)
Pentru crustă:
1 ceapă
2 căţei de usturoi
1 ardei iute (mare) verde
1 ardei iute (mare) rosu
2 linguri pesmet
50 g mieji de nucă
1 lingură zeamă de lamâie
2 linguri sirop de cătină
Mod de preparare
Se curaţă cartofii de coajă, se spală, se taie felii subţiri şi se aşează straturi-straturi într-o formă unsă (de budincă). Se condimentează cu sare şi nucşoară rasă, se toarnă peste ei smântâna, se dau la cuptorul încins la 220 grade şi se lasă să se pătrundă circa 20 de minute. Se amestecă ceapa, usturoiul tocate mărunt şi ardeii iuţi tăiaţi fâşiuţe după ce în prealabil s-au îndepărtat seminţele şi nervurile, cu pesmetul, nucile tăiate mărunt şi zeama de lămâie şi siropul de cătină. Se sărează după gust şi se întinde amestecul peste cartofi. Se dau din nou la cuptor, se lasă să se rumenească uşor şi se servesc calzi.
Salată de vinete cu nucă
Ingrediente:
4 vinete medii
4 ardei capia roşii
1 pahar cu nucă macinată
2 căţei de usturoi
250g iaurt gras
1 legătură de pătrunjel pentru ornare
Preparare:
Se pregătesc vinetele ca pentru salata de vinete clasică: se coc, se curăţă şi se lasă la scurs. Se coc şi ardeii, se curăţă şi se toacă mărunt. Se amestecă apoi cu nuca macinată şi cu usturoiul strivit ca pentru mujdei. La sfârşit se adaugă şi iaurtul (este absorbit de nucă). Se ornează cu pătrunjelul tocat mărunt.
Salată de ciuperci cu nucă
Ingrediente:
300 g ciuperci
8 nuci
150 g maioneză (se prepară din gălbenuş crud şi ulei presat la rece)
50-75 g smântână
2 căţei usturoi
½ legatură pătrunjel
sare şi piper
Modul de preparare:
Spălăm, curăţăm ciupercile şi le punem la fiert în apă cu sare. Lăsăm ciupercile să fiarbă circa 20 minute apoi le scoatem şi le tocăm bucăţele mai mari. Trebuie să avem grijă să scurgem foarte bine ciupercile. Pentru a nu trece neobservat în salată, miezul nucilor îl rupem în mână. Tocăm mărunt pătrunjelul, punem într-un castron toate ingredientele salatei şi le amestecăm bine.
Salata de cuş-cuş cu roşii şi nucă
Ingrediente:
Doi pumni de cuş-cuş
o roşie
un dovlecel
castravete verde
ceapă verde
ulei de măsline
curry
condimente pentru salată
zeamă de lămâie
o jumătate de linguriţă de miere
câţiva mieji de nucă
Mod de preparare:
Se fierbe cuş-cuşul şi se spală în apă rece. Se taie roşia şi castravetele verde în bucăţi mărunte. Se taie dovlecelul în cubuleţe şi se rumeneşte cu ulei de măsline. Apoi se amestecă toate cu ceapa verde taiată bucăţi mici, curry, condimentele, miezul de nucă, peste care se toarnă sosul obţinut din zeama de la o jumătate de lămâie cu miere.
Drob de nucă
Ingrediente:
3 linguri griş
3 linguri bulion
3 linguri pesmet
3 linguri lapte
4 gălbenuşuri
5 linguri nucă măcinată
100 ml ulei
2 leg.ceapă verde
2 leg. mărar
2 leg.pătrunjel
3 linguri orez fiert şi răcit
condimente (după preferinţă)
Mod de preparare:
Se fierbe mai întâi orezul, ca să se răcească între timp. Se amestecă toate ingredientele, cu verdeţurile tăiate mărunt, apoi se adaugă albuşurile bătute spumă.
Se pune într-o tavă de chec şi se dă la cuptor până se rumeneşte.
Foi de napolitană cu cremă de nucă şi zahăr ars
Ingrediente:
3 foi de napolitană
2 pahare cu zahăr brun
2 pahare cu nucă
2 ouă
125 g unt
Mod de preparare:
Într-un vas se topeşte zahărul pană se caramelizează. Se adaugă untul tăiat cubuleţe. Se amestecă până se topeşte untul, cu mare grijă să nu stropească. Se pune nuca taiată mărunt sau dată prin maşină, se adaugă ouăle bătute şi se amestecă foarte bine şi repede. Crema astfel obţinută se întinde caldă între foile de napolitană. Se presează uşor, se pune o greutate şi se lasă să se răcească. Se taie când s-a răcit.
Plăcintă cu mere, nucă şi scorţişoară
Ingrediente pentru o tavă:
2 kg de mere
un pachet de foi de plăcintă
200 g de zahăr brun
50 g nucă măcinată
o linguriţă de scorţisoară
200 gr de unt
Mod de preparare:
Se curăţă merele şi se dau prin răzătoare. Se pun într-o cratiţă, unde se adaugă zahărul şi scorţişoara – se pun pe foc şi se călesc până se topeşte zahărul. Topim untul. Împărţim foile în trei. Ungem cu unt fiecare foaie din prima treime, apoi adăugăm jumătate din compoziţia de mere. Presărăm nucă şi peste punem a doua treime de foi. Repetăm operaţiunea ungerii cu unt. Întindem restul compoziţiei de mere şi acoperim cu ultima treime de foi, unsă şi ea cu unt. Băgăm la cuptor până se rumeneşte, iar apoi presărăm zahăr pudră.
Citiţi şi:
GHEEA, untul clarifiat: aliment şi medicament
Alimente miracol
yogaesoteric
16 decembrie 2011
Also available in: Français