Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor, despre limitarea plăților cash: Este un atac la normalitate și la libertatea cetățenilor. Cei din coaliție trăiesc într-o altă realitate

Legea care a pus pe jar România, prin care se limitează plata cu bani cash la comercianți, a intrat în vigoare astăzi, 1 noiembrie.

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Emil Boc, a respins cu vehemență noua lege prin care se limitează plățile cash.

Asta înseamnă că cei din coaliție trăiesc într-o altă realitate și în momentul în care au decis să reglementeze limitarea plăților în numerar au fost greșit informați de analiștii care sunt în jurul PNL-ului și PSD-ului, prin faptul că nu se reduce evaziunea fiscală.

Mai mult decât atât, crește evaziunea fiscală, pentru că sunt foarte multe firme dispuse să încaseze în numerar și, într-adevăr, să ocolească plata impozitelor și taxelor. Multe activități sunt îngreunate, mai ales în mediul rural, deci încă o dată Coaliția dovedește că nu este pregătită pentru guvernare și face mai mult rău mediului economic, iar plățile în numerar reprezintă o normalitate”, a spus Ialomițianu la B1 TV.

Potrivit lui Ialomițianu, Curtea Constituțională a României este necesar să se pronunțe cu privire la controversatul articol din noile măsuri fiscale.

Sigur că plățile prin card reprezintă o modernizare a sistemului de plăți, dar este nevoie să fii pregătit ca țară și, în primul rând, sistemul bancar să fie pregătit în așa fel încât cetățenii să recurgă la plățile prin card, având în vedere și riscurile mai reduse, și partea bună a situației, adică să faci plățile mult mai ușor și mai comod. Dar se dovedește încă o dată că actuala Coaliție guvernează prost și guvernează împotriva românilor.

Într-adevăr, Curtea Constituțională ar fi necesar să se pronunțe și asupra acestui articol din pachetul de măsuri fiscale, să considere neconstituțională limitarea plăților. Și Coaliția era normal să se uite în spate, că ultima limitare a plăților în numerar a fost în timpul guvernării Ponta, care nu mai recunoaște acum că a limitat plățile și critică măsura aceasta, ce a făcut actuala Coaliție. Și Ponta spunea atunci că o să reducă evaziunea. Evaziunea a crescut, erau necesare alte modalități de a reduce evaziunea, iar reducerea plăților în numerar este un atac la normalitate, la libertatea cetățenilor de a dispune de numerar, de banii care îi încasează din diverse activități, dar și împotriva mediului de afaceri, în primul rând, a firmelor românești, a celor mici”, spune Ialomițianu.

Deputatul USR Claudiu Năsui a spus recent că limitarea plăților cash nu este despre evaziunea fiscală, ci este despre control.

Pe lângă acesta, numeroase voci din mass-media și din politică au opinat cu privire la menținerea libertății de a plăti cu numerar și de a da posibilitatea omului să aleagă, fără a fi constrâns în vreun fel, metoda de plată pe care o dorește. În repetate rânduri, omul de televiziune Mircea Badea a atras atenția cu privire la riscurile pe care limitarea plăților cu numerar le presupune. Mihail Neamțu, de asemenea, a spus: „conștiințele bolnave doresc o schimbare de dragul schimbării“.

De cealaltă parte, Alianța pentru Unirea Românilor a ales să ia taurul de coarne și a demarat procesul de strângere de semnături pentru ca în 2024 să organizeze două referendumuri, unul pentru consfințirea în Constituție a căsătoriei între un bărbat și o femeie, iar cel de-al doilea pentru consfințirea în legea supremă a numerarului ca formă de plată.

Ce se petrece cu plățile cu bani cash

Actul legislativ prevede mai multe schimbări importante, care este necesar să fie știute de toată lumea.

Potrivit legii, începând de miercuri, 1 noiembrie se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. Proiectul arată și că sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry.

Este interzisă și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Sunt interzise și plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Mai mult, se pot face încasări între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei. La rândul lor, sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei. Această sumă nu trebuie depășită la sfârşitul fiecărei zile, potrivit legii.

Simultan, se pot face încasări și plăți între 2 persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Ce amenzi se dau dacă nu respecți legea

În cazul în care nu sunt respectate aceste limite, va fi aplicată amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.

Este esențial de menționat că limitarea plăților cash pentru persoanele fizice duce la situații complicate. O proporție foarte importantă din populația României, inclusiv oficiali guvernamentali, nu dețin carduri bancare.

Majoritatea pensionarilor își primesc pensia direct de la poștaș. Foarte mulți salariați merg la casierie pentru a-și ridica salariul. O proporție semnificativă de politicieni preferă să ia banii în plic de la casieria instituției publice la care sunt angajați.

Decizia pe care o pregătește BNR

În altă ordine de idei, amintim că BNR testează un proiect pentru un leu digital. Planul de implementare a monedei digitale RON este în continuare în faza sa incipientă.

Csaba Balint, un membru în consiliul de administrație al BNR, susține că în România nu se pune problema renunțării complete la banii cash. Potrivit oficialului, aceștia rămân extrem de importanți pentru populație.

De fapt, România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în privința încasării veniturilor în numerar, conform statisticilor.

Citiți și:
Colonizarea digitală: pericole ale renunțării la banii cash
Fantasma viitorului fără cash. Banii digitali, calul troian al Marii Resetări

 

yogaesoteric
1 noiembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More