Globalizarea nefericirii

Un om nefericit este vulnerabil. Un om nefericit este depresiv. Un om nefericit este manipulabil. Un om nefericit este o marfă cu cost mic de producție și foarte profitabil la vânzare.

Europa îmbătrânește. Tinerii din Europa nu își mai găsesc loc de creștere și stabilitate financiară. Oamenii bătrâni se tem mai mult decât cei tineri de boală, de creșterea prețurilor, de pandemie, de cutremure, de război, de instabilitatea băncilor, de incompetența medicilor și de calitatea spitalelor. Oamenii trecuți de 50 de ani se mai uită încă la televizor. Așa că televiziunile le livrează hrana nefericirii. Pentru că, ce să vezi, ei merg la vot. Tinerii nu votează, dar demonstrează pentru orice și oriunde este rost de o scenă de etalare a frustrărilor.

Nefericirea este segmentată cinic. Pentru organizarea costurilor de producție. Cu multă statistică, probabilități și ecuații diferențiale. Care paradoxal nu se mai regăsesc în miezul programelor școlare finanțate de state. Este mai cool să îți faci mușchi la sală pe ritm de muzică în 3 timpi decât „mușchi” pe creier. Ăia nu se văd și nu sunt apreciați în lumea globală a nefericirii pictată cu inimioare și like-uri generatoare de venituri de „influenceri” ai nefericirii, prin construirea de ștachete imposibil de atins. Pentru vindecarea rănilor și a frustrărilor generațiilor în activitate s-au inventat drogurile. Profitabile pentru cei care le produc și le distribuie. Așa cum sunt pentru bătrâni suplimentele alimentare.

Și uite așa ne trezim cu falii de nefericire „productivă” în societate. Pe care producătorii de nefericire cred că le pot gestiona. Ce are loc în aceste zile în lume demonstrează însă contrariul. A mai apărut o falie. Generată de glasul sângelui. Care este greu să fie pus pe muzică în 3 timpi. Ecoul generat de prea mult beton și sticlă într-o natură modelată în pixeli generați online.

Conflictul religios și etnic. În timp ce în Occident religia tinerilor a devenit „cancel culture”, în țările musulmane tinerii se radicalizează pentru promovarea credinței în care au fost educați cu consecvență. Acest conflict religios cu armate de calibru diferit promite să destabilizeze lumea. Tehnologia nu poate rezolva problema. Legea numerelor mari ne oferă posibile soluții, generatoare însă doar de nefericire.

Cum se vinde nefericirea în România? O poveste despre pensii și salarii face rating la TV. Niște morți în altă parte a lumii mai diminuează din atenție la ce ni se pregătește. La coadă la miracole, prorocii mincinoși promit reforme imposibile financiar. Țara se umple de gropi-investiții cu parandărăt necesar electoral. Arca este tot mai mică pentru câți au nevoie să se salveze de prăpădul care vine. Nefericirea este globală. Fericirea rămâne o opțiune personală. Depinde de fiecare dintre noi să o definim, în sistemul de valori în care ne decidem să trăim.

Citiți și:
Mihai Mălaimare − O extraordinară analiză, foarte bine scrisă și, din nefericire, reală!
Călătorie spre fericire (I) – Ce este fericirea?

 

yogaesoteric
13 ianuarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More