Grave abuzuri în serviciu realizate de procurorul Marian Delcea
Procurorul care a instrumentat dosarul 6D este Marian Delcea. În timpul percheziţiilor brutale din 18 martie 2004 acesta a condus una dintre acţiuni, în imobilul situat pe strada Veseliei numărul 64. Împotriva acestuia au fost formulate zeci de plângeri pentru abuzurile realizate în timpul percheziţiei. Marian Delcea a ordonat inclusiv încătuşarea unei tinere pe care a ameninţat-o că o va agăţa de lustră, doar pentru că a solicitat un avocat.
Din 2004 şi până azi, procurorul Marian Delcea a realizat o serie de abuzuri incalificabile, care au rămas nesancţionate. Vă prezentăm câteva dintre cele mai grave abuzuri în serviciu realizate de Marian Delcea.
• Procurorul Marian Delcea a săvârşit cercetarea abuzivǎ – faptă prevăzută de art. 266 alin. 2 Cod penal şi instigarea la denunţ calomnios – faptă prevăzută de art. 259 alin.2 C.p raportat la art.25 Cod penal. Declaratiile a cinci persoane, inculpate în dosarul 6D dovedesc aceasta.
Marian Delcea i-a promis inculpatei MCL că „o va scoate din dosar” şi totodată cǎ ar putea beneficia de avantaje materiale dacă se va răzgândi şi va face declaraţii mincinoase împotriva lui Gregorian Bivolaru şi a celorlalţi acuzaţi din dosar.
Delcea i-a spus inculpatei MCL că „este păcat să stea după gratii nevinovată” şi mai bine să fie deşteaptă şi să accepte „ofertele” dumnealui, aşa cum au acceptat Agness Arabella Mureşan şi Simion Lupescu „şi care acum sunt liniştiţi şi îşi aşteaptă despăgubirile”. Delcea i-a sugerat acesteia că aceste despăgubiri sunt deja „sigure” şi că va avea de unde să-şi ia banii pentru cǎ Parchetul a „sechestrat proprietăţile capilor”. Procurorul Marian Delcea a exercitat în mai multe rânduri presiuni asupra ei pentru a o determina să efectueze declaraţii incriminatoare mincinoase şi a instigat-o să efectueze denunţuri calomnioase împotriva altor învinuiţi din dosar, care să facă sigură condamnarea penală a acestora.
Acelaşi gen de presiuni le-a exercitat şi asupra lui RDL, inculpat în dosarul 6D. Acestuia i-a promis că dacă va da declaraţii mincinoase care să-l acuze pe Gregorian Bivolaru îl va scoate din dosar şi chiar va beneficia de anumite avantaje materiale.
În timpul uneia dintre zilele în care RDL se prezenta la Parchet pentru a i se aduce la cunoştinţă dosarul de urmărire penală, între procurorul Marian Delcea şi acesta a avut loc următoarea discuţie:
„Măi R, fii şi tu băiat deştept!! Nu te-ai săturat să tot vii pe aici?!”, l-a întrebat camaradereşte procurorul pe baiat, luându-l după umeri. I-a spus că ştie că este nevinovat şi că nu avea cum să traficheze pe nimeni cu atât mai puţin pe Izabela Mureşan. „Ştiu mă că nu sunt probe împotriva ta, dar uite ăştia, cum sunt surorile Mureşan, au ştiut cum s-o pună şi au făcut declaraţii împotriva ta şi a altora”. A adăugat „ţiganu tot ţigan rămâne – scoate bani şi din piatră seacă”. Apoi a continuat: „Băi R, te scot mă! din dosar! şi nici nu mai înfunzi puşcăria, dacă îmi scrii tu mie, aici, frumos, o poveste în care îmi zici cum te punea pe tine Bivolaru să dai tu amenzi la yoghinii voştri”. RDL i-a răspuns politicos că nu este adevărat că Gregorian Bivolaru îl punea să facă aşa ceva. Vădit iritat procurorul i-a replicat că e prost, şi că „ce dacă nu s-a întâmplat în realitate aşa ceva ??!”, şi că să înceteze să-i mai ţină atâta partea lui Bivolaru şi celorlalţi, că nu ei îl vor scoate din puşcărie.
Şi lui PR, un alt învinuit în dosarul 6D, procurorul Marian Delcea i-a solicitat să dea declaraţii mincinoase împotriva lui Bivolaru Gregorian, promiţându-i în schimb că astfel va scăpa de inculpare şi chiar că va putea beneficia de avantaje materiale. Marian Delcea i-a spus lui PR „că nu îl vede bine şi că e sigur că va fi condamnat şi mai bine să fie un bărbat cu capul pe umeri şi să accepte oferta dumnealui aşa cum au acceptat şi Dănuţ Doina şi alţii”, adăugând cǎ „acum ţiganca îşi aşteaptă liniştită banii din despăgubiri”. Procurorul Delcea îi sugera: „de ce să fii învinuit, când poţi să faci declaraţii împotriva lui Bivolaru şi a celorlalte părţi din dosar şi să arăţi că de fapt eşti o victimă a celorlalţi învinuiţi.”
Când PR a refuzat ferm să facă ceea ce i-a cerut procurorul, acesta a reacţionat vehement şi strigând la el i-a spus: „Si ce dacă, mă? Crezi că nu ştiu că tu nici măcar nu ai cunoscut-o pe cea care se consideră victima ta, adică pe Dănuţ Doina şi că eşti nevinovat? Da, uite, ea a fost mai şmecheră ca tine şi a colaborat, a scris plângeri împotriva ta şi acum aşteaptă liniştită să-şi ia banii după casele lui Bivolaru. Te-ai găsit tu să faci pe martirul! Cine crezi c-o să-ţi ridice statuie?”
De acelaşi tratament a avut parte şi MN, un alt inculpat din dosarul 6D. Acesta a primit din partea procurorului Marian Delcea propunerea „să treacă de cealaltă parte a baricadei” şi să scrie nişte declaraţii împotriva lui Bivolaru şi pentru ca să poată fi transformat din învinuit în parte vătămată. Delcea i-a dat exemplul lui Ionela Cristina Dumitru care a devenit din inculpat, parte vătămată. Aceasta a fost iniţial învinuită în dosar, apoi şi-a modificat declaraţiile la cererea procurorilor şi a devenit astfel victimă.
Procurorul i-a mai spus lui MN că a aflat că este un om de afaceri serios, că ştie că lucrează cu multe firme şi că nu avea cum să traficheze „un amărât cum este Costea Cornel”. I-a mai spus că „se vede că e dus bătrânu şi că n-aveai tu cum să te îmbogăţeşti de pe urma lui… dar ce să-ţi fac dacă te-ai înhăitat cu unul ca Bivolaru ?!” MN i-a explicat lui Delcea că nu e nimic rău în asta şi că la cursuri nu se petrece nici o faptă penală. Răspunsul a fost „Şi ce dacă? important e faptul că Bivolaru a călcat pe mulţi pe bătături şi ai să vezi tu că o să cadă!”
Marian Delcea i-a promis şi lui CC, un alt inculpat al dosarului 6D, că „îl va scoate din dosar” şi cǎ totodată ar putea beneficia de aceleaşi avantaje materiale de care au beneficiat şi aşa zisele părţi-civile sau martori cu identitate atribuitǎ din Dosarul penal 6D/P/2004. I-a dat anumite exemple de persoane care au acceptat acest gen de târg, cum ar fi Agness Arabella Mureşan şi Simion Lupescu, care au acceptat să facă plângeri penale şi să ceară în cuprinsul lor sume importante de bani.
• Procurorul Marian Delcea a furnizat presei într-un mod ilegal şi abuziv Rechizitorului dosarului 6D
În data de 15 iunie 2007, procurorul Marian Delcea, cu rea-voinţǎ şi în mod abuziv, a furnizat cotidianului „Jurnalul Naţional” o copie în formǎ electronicǎ a Rechizitoriului pe care l-a întocmit în dosarul 6D. Rechizitoriul ce prezintă antetul Ministerului Public, a fost astfel postat pe Internet în întregime, aducând o vătămare gravă a intereselor legale ale inculpaţilor din dosar.
Inculpaţii au aflat de pe Internet cǎ sunt trimişi în judecatǎ, din cauză că acest aspect nu le-a fost comunicat în mod oficial nici până în prezent. Acestora nu li s-a prezentat întreg materialul de urmărire penalǎ. Astfel, înainte ca aceştia sǎ fie citaţi legal de către instanţa Tribunalului Bucureşti şi înainte de a li se aduce la cunoştinţǎ actul de sesizare al instanţei, acesta a fost făcut public într-un mod abuziv.
• Procurorul Marian Delcea a realizat infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor – faptă prevăzută de articolul 246 Cod penal.
Marian Delcea a furnizat ziarelor şi televiziunilor informaţii şi copii după probe din dosarul 6D, în momentul în care acest dosar se afla în faza de urmărire penalǎ, fazǎ care este confidenţialǎ. Marian Delcea a influenţat în felul acesta actul de justiţie, săvârşind un grav abuz în serviciu.
Astfel, în data de 23 şi 30 mai 2006, pe baza informaţiilor şi probelor din Dosarul nr.6D/P/2004 furnizate ziariştilor în mod ilegal de către procurorul Delcea Marian, cotidianul „Adevărul” (pag. 1 şi pag. B7) a publicat douǎ articole calomnioase. Procurorul a dat jurnaliştilor copia unui înscris aflat la fila 41 din dosarul de urmărire penalǎ vol. 40. Aceleaşi informaţii confidenţiale au apărut şi pe postul de televiziune Antena 1 în data de 21 mai 2006 la emisiunea „Observator”.
• Procurorul Marian Delcea a săvârşit abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi – faptă prevăzută de ar 247 Cod penal.
În luna aprilie 2006 procurorul Marian Delcea i-a prezentat inculpatei MT noile „reguli” de citire dosarului, în care nici ea, nici avocatul ei, nu mai aveau voie să noteze nimic din dosar. Fiind vorba de 90 de volume, MT i-a spus că îi este imposibil sǎ reţină tot ceea ce este necesar formulării apărării sale şi atunci Delcea i-a replicat că „Aceasta nu e treaba mea!”.
Marian Delcea i-a interzis din martie 2006, inculpatei TCV să aibă telefonul asupra ei când vine la Parchet, fiind obligatǎ sǎ-l lase la poartǎ. Astfel a fost pusǎ în imposibilitatea de a lua, atunci când era necesar, legătura cu avocatul său. Nu există nici o prevedere procedurală care să permită unui procuror să dispună o astfel de măsură.
• Procurorul Marian Delcea a realizat infracţiunea de purtare abuzivă – faptă prevăzută şi sancţionată de art. 250 Cod penal.
Deşi RDL a încercat în mai multe rânduri să facă anumite precizări care să fie consemnate pe procesul verbal realizat după studierea volumelor cu materialul de urmărire penală, Marian Delcea a cerut ca aceste procese verbale să fie rupte. Pentru că încerca să spună că acest dosar este fabricat şi că este o înscenare abjectă şi grotească procurorului Marian Delcea a rupt în mai multe rânduri procesele verbale cu obiecţiile efectuate de RDL. Un alt abuz foarte grav este şi faptul cǎ Marian Delcea în unele cazuri nu a fost de faţǎ la semnarea proceselor-verbale întocmite de dumnealui.
Material prezentat în cadrul conferinţei de presă din 21 septembrie 2007
Biroul de Presă MISA
yogaesoteric
septembrie 2007