Grevă generală în Franța. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene și a reținut mai mulți protestatari violenți

 

Franţa a fost paralizată de peste 200 de acţiuni de protest care au avut loc în perioada martie-aprilie 2016. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în mai multe oraşe din țară pentru a protesta faţă de propunerea de reformă a muncii, pe care o consideră „toxică” pentru salariaţi. Protestele au fost marcate de violenţe, poliţia fiind nevoită să folosească gaze lacrimogene.

Oamenii au ieşit în stradă în mai multe oraşe din Franţa pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de propunerea de reformă pentru piaţa muncii, relatează rt.com, potrivit news.ro.

La Paris, acţiunea de grevă din data de 31 martie a început în Place de la Nation. Unii manifestanţi au aruncat cu sticle incendiare şi cu pietre în forţele de ordine. „Toată lumea urăşte poliţia”, au scandat protestatarii.

Mai multe persoane au fost arestate în cursul acţiunilor de protest, au declarat surse din cadrul poliţei pentru postul de televiziune BFMTV.

Peste 200 de acţiuni de protest au avut loc în perioada martie-aprilie în Franţa, inclusiv una a medicilor din Paris, care nu sunt de acord cu schimbările în programul lor de lucru propuse de autorităţile locale.

La Le Havre sindicatele au organizat o acţiune de „poluare voluntară”.

La Nantes, mai mulţi protestatari au aruncat cu pietre în primăria oraşului şi s-au ciocnit cu forţele de ordine.

Aproximativ 20.000 de persoane au ieşit în stradă la Toulouse, 5.500 la Saint-Nazaire, 7.000 la Grenoble, 6.000 la Rouen, 5.000 la Clermont-Ferrand etc.

Extrem de prezenți la precedentele proteste contra acestei legi, liceenii francezi s-au aflat în centrul acțiunii de mobilizare populară. Ei au blocat circa 200 de licee în întreaga țară, în timp ce alte instituții de învățământ au fost închise de conducerile lor pentru a proteja profesorii și tinerii. Liceeni s-au solidarizat cu acţiunea de grevă generală organizată de mai multe sindicate, între care CGT, FO, Solidaires, FSU, Unef, FIDL, UNL.

În urma seriei de greve care a afectat în ultimele luni ţara, guvernul francez a decis să revizuiască propunerea de reformă a pieţei muncii. Printre prevederile la care au renunţat autorităţile se numără o clauză ce limita suma pe care un angajat o poate cere drept compensaţie în cazul în care este concediat pe nedrept. De asemenea, companiile mici şi mijlocii nu vor putea introduce unilateral un program de lucru flexibil. Mai mult, judecătorii vor putea ancheta companiile multinaţionale, pentru a stabili dacă invocă pe nedrept dificultăţi financiare pentru a concedia angajaţi francezi.

Principalele sindicate din ţară consideră, însă, aceste concesii insuficiente.

Proiectul de reformă, trasat de ministrul Muncii Myriam El Khomri, a divizat profund guvernul socialist şi a tensionat relaţiile dintre preşedintele Francois Hollande şi premierul său Manuel Valls, pe de o parte, şi mai multe forţe de stânga, pe de alta, cu un an înainte de alegerile prezidenţiale.

Reformele se înscriu în efortul autorităţilor de a lupta împotriva ratei mari a şomajului din ţară, în condiţiile în care multe companii ezită să angajeze oameni pe perioadă nedeterminată, pentru că întâmpină dificultăţi în a renunţa la ei atunci când situaţia economică o cere.

Manifestațiile au degenerat în vestul Franței, iar la Paris poliția a arestat zece persoane, în data de 31 martie, zi importantă de mobilizare contra proiectului de reformă a Codului muncii, relatează AFP.

În capitala franceză, zece „indivizi cu cagule” veniți „pentru a se amesteca în rândul manifestanților” au fost arestați de poliție.

În orașele Nantes și Rennes, câteva zeci de tineri au lansat pietre și sticle asupra forțelor de ordine franceze, care au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene.

Sute de mii de manifestanți au fost invitați să răspundă apelului sindicatelor care solicita retragerea proiectului de reformă a Codului muncii.

La protestul din data de 9 martie, au fost prezenți peste 200.000 de manifestanți, potrivit poliției (450.000 conform organizatorilor).

Manifestațiile reprezintă un test pentru guvernul socialist condus de Manuel Valls, dar și pentru președintele Francois Hollande, nevoit să facă față ostilității unei părți a alegătorilor de stânga față de această reformă, cu 13 luni înaintea viitorului scrutin prezidențial din Franța.

Tânără lovită de un jandarm în timpul unui protest

Un incident șocant a avut loc în timpul unui protest de la mijlocul lunii aprilie. O studentă de 24 de ani a fost lovită cu piciorul de un jandarm. Imaginile  au devenit rapid virale și au făcut înconjurul lumii. Studenta a fost lovită aparent fără niciun motiv, după ce își arătase nemulțumirea că membrii forțelor de ordine au folosit gaze lacrimogene.


Citiți și:

Starea de urgență instituită în Franța permite blocarea site-urilor web. «Soluţia» liderilor lumii: persecutarea populației prin legi Big Brother

Franța: Un meteorolog renumit a fost concediat de la postul TV France 2 deoarece a demonstrat cu mult curaj minciuna schimbării climei

Speriaţi de adevăr? Franţa, măcinată de teoriile conspiraţiei

 

yogaesoteric
25 aprilie 2016

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More