Guma de mestecat este plină de substanțe chimice ce pot afecta grav sănătatea
Guma de mestecat a devenit un element nelipsit din poșete și buzunare, multitudinea de reclame cu care suntem bombardați prezentând-o ca pe un produs indispensabil dacă dorim să ne păstrăm sănătatea danturii.
Dar cât este de sănătoasă guma de mestecat? Vă prezentăm în continuare ingredientele pe care le conține și pericolele la care vă expuneți atunci când o consumați.
Extrem de puține persoane au citit lista de ingrediente de pe pachetele de gumă de mestecat și, cu siguranță, dintre cei care au citit-o, peste 70-80% la sută nu au înțeles nimic. După cum veți vedea, aceste produse sunt printre cele mai toxice „alimente”, mulți dintre noi expunându-și zilnic, în mod voluntar, organismul la atacul substanțelor pe care le conțin.
Îndulcitori
În funcție de firma producătoare sau de tipul de gumă de mestecat, aceasta poate conține între 1 și 6 îndulcitori. Cei mai cunoscuți sunt sorbitolul și aspartamul. Mai există și maltitol, manitol, acesulfam, xilitol etc.
Câteva dintre efectele sorbitolului și aspartamului asupra organismului sunt: slăbirea sistemului imunitar, hipotensiune, afecțiuni cardiovasculare, retinopatie, cataractă, dureri abdominale, flatulență, balonare, dureri de cap, spasme musculare, depresie, probleme de vedere etc.
În foarte multe gume se folosesc mai mulți îndulcitori, fiecare venind cu „doza” lui de efecte nedorite.
Arome naturale și artificiale
De obicei aromele naturale sunt mai mult arome artificiale dacă ținem cont că acestea trec prin foarte multe etape până ajung în produsul final. Să nu vă imaginați că atunci când este produsă o gumă de mestecat cu aromă „naturală” de pepene sau de căpșuni vine cineva și aruncă acolo un kilogram de căpșuni sau câteva felii de pepene. Aromele naturale sunt substanțe extrase din diverse materii prime de origine animală sau vegetală și au fost procesate cu ajutorul unor substanțe mai mult sau mai puțin naturale. În cazul extragerii aromelor prin intermediul unor substanțe artificiale, o mică parte din acestea rămâne în extras. Este aproape imposibil să produci o substanță ce este 100% pură.
Despre aromele artificiale nu mai are niciun rost să insistăm. Un aspect amuzant este acela că producătorii de arome artificiale susțin că ele sunt la fel cu cele naturale sau chiar mai bune. În realitate, aromele „naturale” sunt puțin mai spre natural decât cele artificiale, iar afirmațiile de mai sus reprezintă doar lupta între producătorii celor două tipuri de arome sau între procesatorii ce le folosesc în produsele lor.
Coloranți artificiali și naturali
În cazul coloranților se aplică cele spuse despre aromele „naturale” și chiar dacă există coloranți din morcovi, sfeclă roșie etc., aceștia sunt substanțe extrem de procesate. Sunt multe studii care arată că acești coloranți nu au efecte adverse grave. Putem trage concluzia că de fapt au efecte adverse, doar că mai ușoare, ca diaree, balonare, dureri de cap etc. Coloranții alimentari naturali pot fi obținuți chiar și din gândaci.
Cei mai folosiți coloranți în gumele de mestecat sunt: oxidul de titan, roșu 40, tartrazina și curcumina.
Coloranții artificiali pot fi cancerigeni și pot produce multe alte afecțiuni. În cazul copiilor, aceștia pot produce sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare.
Gumele de mestecat mai conțin:
– bază de gumă – un amestec de cauciuc, rășină și elastomeri ce conține și acetat de vinil, substanță posibil cancerigenă;
– uleiuri parțial hidrogenate – pline de grăsimi trans și similare uleiurilor parțial hidrogenate din margarină;
– glicerol – provoacă dureri de cap, amețeală, balonare, greață și diaree;
– BHA – cancerigen pentru animale;
– agenți de îngroșare și glazurare – gumă de caruba, gumă arabică, gumă guar, gumă Xantan. Acestea sunt substanțe produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteză chimică și pot produce diaree, balonare, alergii etc.;
– acid citric – aditiv alimentar ce produce iritarea mucoaselor și distruge smalțul dentar.
Alte efecte ale gumei de mestecat
– Atunci când mestecați gumă, organismul, crezând că este ora mesei, secretă inutil salivă și enzime și astfel puteți avea probleme digestive grave.
– Guma de mestecat poate să distrugă aparatele dentare, smalțul dinților și plombele.
– Din cauza consumului frecvent de gumă de mestecat, mușchii implicați în masticație obosesc, producând dureri de cap. În acest mod se uzează inutil articulațiile mandibulei, ceea ce poate produce dureri pe perioade îndelungate.
Concluzii
Guma de mestecat este un „aliment” aproape 100% artificial, iar ingredientele nu au nicio valoare pentru organism. Ingredientele prezentate mai sus au efecte grave asupra sănătății și nu trebuie să vă lăsați păcăliți de reclamele în care guma de mestecat este prezentată ca fiind salvatorul dumneavoastră.
Guma de mestecat are și câteva efecte benefice, dar acestea nu pot fi comparate cu efectele negative. Pe internet se găsesc diverse „studii” care arată că guma de mestecat este un produs miraculos și că trebuie să ne facem un obicei din a o folosi după fiecare masă. Conform acestor „studii”, guma de mestecat crește inteligența, puterea de concentrare, vă ajută să slăbiți, albește dinții, regenerează smalțul etc. În cadrul acestor „studii” nu se prezintă însă și costurile efectelor „benefice”.
Cine credeți că a plătit pentru aceste studii? Vă invităm pe dumneavoastră să răspundeți la această întrebare.
Cei care doresc o alternativă la guma de mestecat o pot înlocui cu o picătură de ulei de mentă bio (alimentar). Guma de mestecat nu trebuie consumată de copii și de femeile însărcinate sau care alăptează.
Citiți și:
Aspartamul – otrava dulce
Carmin, E 120, coşenilă, acid carminic sau despre insecte în alimentaţie
yogaesoteric
25 februarie 2018