Guvernarea mondială, o formă mascată de a vorbi despre guvernul mondial

de Mihai Vasilescu

Un articol apărut în Financial Times arată că modelul Uniunii Europene –  monedă, Curte Supremă şi Parlament unic – ar trebui adoptat la nivel mondial, ca soluţie pentru rezolvarea problemelor actuale: criza economică, încălzirea climei şi războiul împotriva terorismului.

Financial Times apreciază că noul preşedinte american, Barack Obama este mult mai deschis către organismele supranaţionale decât predecesorul său. Publicaţia aduce ca argument o afirmaţie făcută de Obama în cartea sa „Audacity of Hope” (Îndrăzneala de a spera): „Când singura superputere a lumii îşi restrânge puterea şi abilităţile de bună voie, supunându-se unor standarde de comportament stabilite la nivel internaţional, ea transmite un mesaj clar că există reguli care trebuie urmate”, scrie el.

Un raport recent al Managing Global Insecurity (MGI), organizaţie din care face parte John Podesta, cel care conduce echipa de tranziţie a lui Obama, cere crearea unui pachet de legi internaţionale care să reglementeze schimbările climatice, numirea unui înalt comisar ONU care să se ocupe de problema terorismului şi instaurarea unei armate de menţinere a păcii de 50.000 de soldaţi, aflată sub controlul direct al ONU.  

Raportul se fereşte să utilizeze sintagma „guvern mondial”, tocmai pentru că ar trezi prea multe suspiciuni, dar vorbeşte în schimb de „guvernare mondială”. Această terminologie este în viziunea lui Jacques Attali, consilier al preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, „doar un eufemism pentru a desemna guvernul mondial”.

Articolul din Financial Times concluzionează că „un guvern mondial nu poate apare decât dacă este creat într-o manieră antidemocratică, pentru că până acum cele mai multe proiecte pentru crearea unor instituţii supranaţionale au fost blocate prin referendum.” Ceea ce articolul nu spune însă este faptul că în Europa s-a creat un precedent, prin blocarea organizării de referendum-uri pentru votarea noii constituţii a UE, Tratatul de la Lisabona.

Citiţi şi :

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, compară Uniunea Europeană cu un imperiu

2010, termenul limită pentru crearea unui stat supranaţional unic pe continentul nord american



27 februarie 2009
yogaesoteric

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More