Guvernul obedient nu mișcă în front. Fermierii îi cer să respingă acordul falimentar Mercosur

România are un rol esențial în respingerea acordului UE cu Mercosur, care înseamnă liber schimb cu 5 state din America de Sud și care ar falimenta agricultura din țara noastră, dar și cea europeană, au atras atenția fermierii români. Aceștia i-au cerut Guvernului Ciolacu să anunțe public opoziția României față de acest acord, mai ales în absența altor industrii care să beneficieze de pe urma sa. Franța deja a anunțat că nu va susține acordul, însă este nevoie de un procent de 35% din populația Uniunii Europene pentru respingerea acestuia.

În această perioadă se joacă soarta agriculturii românești, dat fiind pericolul pe care îl reprezintă intrarea în vigoare a acordului de liber schimb cu statele Mercosur din America de Sud, Argentina, Bolivia, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Bătălia este una pe viață și pe moarte, mai ales că acordul este susținut de industriile europene puternice din UE, care vor să se salveze exportându-și produsele în aceste țări. Cum nu are industrie, România nu va câștiga absolut nimic din acest acord ci, dimpotrivă, își va îngropa definitiv agricultura, după invazia produselor agroalimentare ieftine și de calitate îndoielnică din Mercosur, care va fi incomparabil mai devastatoare decât invazia produselor ucrainene.

Guvernul a fost somat de reprezentanții fermierilor din România să respingă oficial acest acord, dar este greu de crezut că se va ieși din starea de obediență față de marile puteri europene. Reacționând la protestele vehemente ale fermierilor săi, Franța deja a anunțat că va respinge acest acord, însă este nevoie și de votul altor țări.

Pentru ca acordul să fie blocat, este necesar ca cel puțin 35% din populația Uniunii Europene să fie reprezentată de statele membre care își exprimă opoziția. În acest context, România joacă un rol esențial. Guvernul României, prin intermediul premierului Marcel Ciolacu, este necesar să ia o decizie în următoarele zile, având în vedere efectele dăunătoare ale Mercosur asupra agriculturii autohtone și comunitare. De asemenea, este crucial ca România să își anunțe public și oficial opoziția față de acest acord, mai ales în absența altor industrii care să beneficieze de pe urma sa”, a transmis Uniunea Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Fără Ucraina

Prezent la ședința comună a Copa-Cogeca cu noul comisar european pentru Agricultură și Hrană, Christophe Hansen, Florentin Bercu, președintele UNCSV, a arătat că cel mai important și urgent subiect abordat a fost legat de acordul Mercosur, despre care organizațiile profesionale din toate statele membre au subliniat că are un impact nefast asupra sectorului agricol european, insistând asupra necesității unei opoziții comune.

La ședință au mai fost abordate subiecte precum prioritățile noului mandat de comisar european pentru Agricultură și Hrană, viziunea Copa-Cogeca asupra viitorului agriculturii din UE, bugetul PAC, inițiativa europeană privind fertilizanții din Rusia, precum și revizuirea art. 29 din DCFTA UE Ucraina.

UE este necesar să revină la garantarea securității și siguranței alimentare a UE, să găsească soluții pentru a restabili veniturile grav afectate ale agricultorilor, crescătorilor de animale și silvicultorilor, fără constrângeri legislative, fără practici comerciale neloiale, cu condiții de producție reciproce, care să le reflecte pe cele ale produselor din țările terțe, pentru a avea o producție UE competitivă și durabilă”, a transmis Florentin Bercu, președintele UNCSV, noului comisar european.

România nu este cazul să accepte interdicții aberante

Florentin Bercu a cerut Guvernului să ia poziție în fața Comisiei Europene, astfel încât România să nu accepte interzicerea produselor de protecția plantelor, cu excepția celor dovedite științific ca fiind dăunătoare, și doar dacă înlocuitorii acestora pot oferi eficiență și eficacitate similară.

Foarte important este ca la calcularea și acordarea plăților directe din viitoarea programare să fie utilizate datele cât mai recente pe suprafață ca dată de referință, din cauza cărora România pierde plățile pe cca 500.000 ha. Este important să fie menționată și necesitatea ajungerii la convergența externă 100% sau finalizarea convergenței externe începând din 2028, respectiv subvenții mai mari în țara noastră sau subvenții egale în UE”, a mai spus Florentin Bercu, președintele UNCSV.

Acord de liber schimb economic după 25 de ani de negocieri

Acordul UE Mercosur a fost agreat la nivel politic în 6 decembrie la Montevideo.

În urma acordului ar urma să fie creată cea mai mare zonă de liber schimb din lume, în care sunt implicați 770 de milioane de locuitori. Potrivit Comisiei Europene, companiile europene ar economisi patru miliarde de euro pe an, prin comerțul fără taxe vamale.

Cele două tabere au ajuns la o înțelegere din 2019, dar de atunci au fost negociate protocoale suplimentare, pentru a aborda punctele critice. Acum, ambele părți par hotărâte să bată palma după 25 de ani de negocieri.

Hildegard Müller

Mediul de afaceri german a salutat finalizarea negocierilor. Președintele Asociației Industriei Auto (VDA), Hildegard Müller, a declarat că acordul oferă mari oportunități pentru producătorii și furnizorii de automobile. În 2023, Germania a exportat 20.700 de mașini în Argentina și Brazilia. Există „un potențial semnificativ de creștere a acestor exporturi”.

Purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar pentru politică comercială al Partidului Liber Democrat, Carl-Julius Cronenberg, a declarat: „În vremuri de protecționism în creștere și război tarifar care se profilează, un comerț mai liber este singurul semnal corect”.

Pași de făcut

Cu toate acestea, semnătura lui von der Leyen nu este ultimul pas. Acordul este necesar să fie aprobat de Consiliul Statelor Membre ale UE și în Parlamentul European. Este necesară o majoritate calificată, în Consiliul UE, respectiv din partea a cel puțin 15 state, care reprezintă 65% sau mai mult din populația europeană.

Germania și Spania, în special, fac campanie pentru un vot favorabil. Franța, pe de altă parte, urmărește de câteva săptămâni să organizeze o minoritate pentru a bloca acordul. Printre sceptici se numără și Olanda, Austria, Polonia și Italia. Dacă aceste cinci țări votează împotriva acordului, acesta ar putea eșua.

Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a pronunțat categoric împotriva acordului cu Mercosur, argumentând că francezii îl resping cu o mare majoritate. Fermierii francezi sunt îngrijorați în special de importurile ieftine de carne de vită din America de Sud. Palatul Élysée a anunțat joi, 5 decembrie, pe X, că actualul text al contractului este „inacceptabil”.

Italia a exprimat, la rândul ei, reticențe privind acordul. Condițiile pentru un astfel de acord nu sunt îndeplinite, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Giorgia Meloni, potrivit Handelsblatt. Un contract poate fi încheiat numai dacă sunt prevăzute măsuri de protecție și compensații, s-a precizat.

Președintele Comisiei pentru Piața Internă din Parlamentul European, Anna Cavazzini (Verzi), a declarat: „Cred că ar fi o mare greșeală, dacă Ursula von der Leyen ar aplica acordul UE-Mercosur împotriva rezistenței numeroaselor state membre”. Aceasta va crește instabilitatea și euroscepticismul din țări precum Franța și Polonia.

Procesul de ratificare din partea UE va dura încă un an, spune Bernd Lange (SPD), președintele Comisiei pentru comerț din Parlamentul European. În primul rând, acordul politic de vineri, 6 decembrie, este necesar să fie transformat într-un text legal și tradus în toate cele 27 de limbi, pe care statele membre îl votează, înainte de a veni, în sfârșit, rândul Parlamentului European.

UE-Mercosur: acordul semnat împotriva Europei?

Acordul UE Mercosur, acest spin în coasta Franței și a altor state UE, pe care totuși Comisia Europeană intenționează să-l păstreze, a adus din nou fermierii în stradă la Bruxelles în 9 decembrie. Alături de ei, miniștrii Agriculturii din mai multe state UE și deputați europeni denunță un acord făcut fără consultare și fără permisiunea tuturor celor ce vor afectați de acest acord de liber schimb cu America Latină.

La câțiva pași de Comisia Europeană, câteva sute de agricultori europeni au manifestat, susținuți de deputați europeni care denunțau lipsa consultării cu Parlamentul European.

În ajutorul lor au venit și confederațiile agricole europene, ca și unii miniștrii europeni – precum cel polonez care denunță acest acord ca fiind unul nociv pentru Polonia și pentru agricultura europeană în general.

Cei care contestă acordul politic cer ca termenii să fie modificați pentru a se respecta regulile ecologiei, un sistem complet de trasabilitate și mai ales faimoasa clauză de reciprocitate.

Problema nu este că această clauză nu ar exista, ci că ea este definită prea amplu ceea ce dă naștere unor situații nefavorabile. Clauza, așa cum e descrisă acum, stipulează că produse nocive ce au fost retrase din comerțul european nu pot intra în Europa prin aceste acorduri cu lumea externă.

Dar clauza nu specifică și că partenerii europenilor este necesar să respecte la bază același mod de producție ecologic și deci costisitor și constrângător, pe care normele în vigoare în UE îl impun agricultorilor europeni.

De altfel, Comisia Europeană recunoaște acum că ideea de reciprocitate privind modul de producție nici măcar nu a fost discutată cu Mercosur.

De aceea, plecând de la riscul ca agricultorii francezi, belgieni, polonezi sau români să fie clar defavorizați față de cei brazilieni, de exemplu, un număr de state membre UE se opun semnării acestui acord.

Si atunci de ce Comisia Europeană se încăpățânează să meargă mai departe cu acest acord?

Ei bine, ca în orice situație comercială, există și aici un moment propice pe care una dintre părți caută să-l exploateze înainte ca altcineva să-i ia locul. Acel altcineva poate fi China. Audiată recent în Parlamentul European, Kaja Kallas, care este șefa diplomației europene, explica faptul că aceste tergiversări vor lăsa un loc gol pe piață, pe care inevitabil China îl va ocupa, în detrimentul Europei.

Dar care este totuși interesul acestui acord comercial despre care se vorbește de peste 20 de ani?

Mercosur este abrevierea de la Mercado Comun del Sur, adică piața unică sudică formată din Brazilia, Paraguay, Uruguay și Bolivia. Acordul UE cu această piață unică ar fi cel mai mare realizat vreodată de UE și ar duce la eliminarea treptată a tarifelor vamale între două uniuni vamale.

UE speră astfel să poată exporta masiv produse supuse acum unor tarife vamale importante, produse ca mașini, haine și vinuri. Dar acordul vine la pachet cu cote de import de carne de vită și cu recunoașterea a peste 400 de indicații geografice a unor produse din Mercosur.

De aceea, acordul care a fost prima dată pomenit prin anii 2000, a fost negociat îndelung până în 2019 când o primă versiune de acord a fost găsită.

Dar în tot acest timp, lumea a evoluat, Mercosur a devenit o piață emergentă din ce în ce mai stăpână pe sine, în timp ce UE a involuat spre o mașinărie prost unsă și îngreunată de norme ecologice irealiste. De aceea, Brazilia mai ales, nu poate accepta clauza de reciprocitate pe care o cer unii din europeni. Și poate că nici nu i se va cere să accepte.

Comisia Europeană, de teama Chinei, a semnat orice acord care îi va acorda fie și un loc iluzoriu de prim plan comercial.

Citiți și:
UE a aprobat unul dintre cele mai controversate dosare Green Deal. Cristian Terheș: O altă utopie neomarxistă care va distruge agricultura europeană
Petrișor Peiu: Nu exclud o rețea de tip mafiot între distribuitori și lanţurile marilor retaileri împotriva fermierilor români!

 

yogaesoteric
11 decembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More