Halucinant: Legea care permite spionilor să încalce legea
Cele două Camere ale Parlamentului britanic au trecut rapid un proiect de lege care va permite autorităților publice să aprobe și să comită infracțiuni fără restricții și fără a da explicații. Legea a fost promulgată de Regina Elisabeta la 1 martie şi urmează să fie pusă în aplicare.
Legea Surselor de Informații Umane Acoperite (CHIS) a fost depusă la Parlament de către ministrul de Interne, Priti Patel, cu intenția de a permite agenților infiltrați să încalce legea.
Actul normativ este foarte vast în ceea ce privește persoanele asupra cărora se întinde bizara prevedere a permisiunii de a încălca legea:
„Orice forță de poliție; Agenția Națională Penală; Oficiul pentru Fraude Majore; orice serviciu de informații; oricare dintre forțele armate; Venituri și Taxe; Sistemul Național de Sănătate; Ministerul de Interne; Ministerul de Justiție; Autoritatea Concurenței; Agenția de Mediu; Autoritatea Comportamentului Financiar; Agenția Standardelor Alimentare; Comisia de Jocuri.”
Legea stipulează ca activitatea infracțională să fie permisă membrilor tuturor acestor instituții.
Sumarul documentului prevede că scopul acestuia este de „a autoriza… activitatea infracțională în cursul sau în legătură cu comportamentul surselor de informații umane acoperite”.
Legea CHIS este în mod deliberat vagă în legătură cu infracțiunile care sunt permise, statuând că un comportament infracțional este necesar dacă este „în interesul securității naționale; în scopul prevenirii sau depistării infracțiunii sau prevenirii dezordinii; sau în interesul binelui economic al Marii Britanii”.
Orice agent guvernamental poate primi permisiunea pentru o activitate infracțională, cu condiția să „creadă” că aceasta este necesară, conform prevederilor menționate, scrie Breitbart.
Nicio dovadă substanțială nu pare a fi necesară
Deși susține că este în acord cu o lege din 1998 privind drepturile omului (HRA), care interzice omorul și tortura, legea CHIS prevede „ca activitatea (infracțională) autorizată să fie proporțională cu scopul urmărit prin acest comportament”.
Un raport pregătit de cinci organizații pentru drepturile omului menționează o serie de îngrijorări majore cu privire la această lege. Documentul avertizează că actul normativ nu conține „interdicții exprese în autorizarea infracțiunilor care ar constitui violări ale drepturilor omului, inclusiv omor, tortură (de exemplu împușcări punitive, în genunchi, brațe etc.), răpire sau infracțiuni sexuale…”
Raportul subliniază, de asemenea, că există o lacună care ar putea determina guvernul Regatului Unit să ignore legea din 1998 privind drepturile omului: „Proiectul de lege se bazează pe Legea Drepturilor Omului ca o garanție, asta în ciuda faptului că Guvernul a precizat că nu crede că Legea Drepturilor Omului se va aplica abuzurilor comise de agenții săi, chiar și torturii”.
În aceeași informare s-a afirmat că: „HRA nu poate fi văzută ca o garanție împotriva autorizării criminalității agentului, deoarece Guvernul a adoptat de fapt poziția (fundamental greșită) ca în cazul infracțiunilor comise de agenții HRA aflați sub acoperire, acestea să nu se aplice”.
Documentul avertizează în continuare că măsurile de siguranță stabilite în autorizarea activității infracționale sunt mai puțin stricte decât cele necesare pentru a permite interceptarea telefonului: „Aranjamentele pentru supravegherea autorizației și responsabilitatea post-operațională sunt mai slabe decât cele pentru interceptarea telefonului sau căutările efectuate de forțele de ordine, în ciuda implicării unui comportament potențial mult mai dăunător”.
David Kurten, un candidat proeminent la funcția de primar din Londra pentru alegerile din 2021, a numit CHIS drept „ultimul abuz total de putere” al guvernului.
Citiţi şi:
Dictatura covid transformă națiunile în gelatine ale istoriei
Franța instaurează o dictatură a poliției?
Marea Britanie, Brexitul și arta spionajului
yogaesoteric
12 mai 2021