Iată de ce este bine să bei apă dimineaţa, pe stomacul gol
Apa băută dimineaţa pe stomacul gol este un ritual popular mai ales în Japonia. Japonezii cred că dacă bei apa dimineaţa poţi preveni şi controla epilepsia, bronşita, astmul, diareea, voma, bolile renale şi afecţiunile urinare, meningita, artrita, durerile de cap, palpitaţiile, bolile ochilor şi îţi menţii greutatea.
Nu toată lumea bea cu plăcere apă dimineaţa. Mulţi preferă ceai, însă este recomandabil să bei apă sau cel puţin să consumi fructe cu un conţinut bogat de apă. În timpul somnului, trupul filtrează toxinele acumulate pe parcursul zilei. Puţina apă care rămâne în tractul digestiv la trezire nu este suficientă pentru a elimina reziduurile. Dacă bei apa imediat după ce te trezeşti, rinichii vor avea cu ce să lucreze şi vor putea elimina mai uşor toxinele care încarcă organismul.
De ce să bei mai multă apă
Apa este importantă pentru o minte limpede şi ageră. De fapt, deshidratarea este un factor de risc care poate duce la delir şi demenţă în rândul vârstnicilor şi a celor care suferă de boli grave. Apa este atât de importantă pentru funcţiile trupului, încât o stare de deshidratare de doar 3-4 zile poate fi fatală.
„Eu folosesc regula celor 100 de ore,” spune Claude Piantadosi de la Universitatea Duke din Carolina de Nord. „În funcţie de temperatura la care eşti expus, poţi rezista 100 de ore fără să bei apă în condiţii de temperatură normală. Poţi rezista ceva mai mult dacă este mai rece şi mai puţin dacă eşti expus la lumina directă a soarelui,” a mai adăugat el.
„Deshidratarea este fatală pentru că reduce tensiunea arterială la un nivel care ameninţă viaţa. Cu cât foloseşti mai multă energie, cu atât vei pierde mai mult apă”, explică Randall Packer, un specialist de la Universitatea George Washington. „Pierzi câte puţină apă cu fiecare expiraţie. Pierzi apă când transpiri. Produci ceva apă când metabolizezi mâncarea… însă prea puţin, astfel încât ai tot timpul nevoie să suplimentezi cu apă, sub o formă sau alta.”
Ce este deshidratarea?
Deshidratarea apare când pierzi lichide sau nu consumi destulă apă, iar trupul nu mai are suficiente rezerve pentru a-şi desfăşura funcţiile normale. Dacă nu refaci rezerva de lichide, trupul se va deshidrata.
Simptomele deshidratării includ:
– Senzaţie accentuată de sete
– Gură uscată şi limba umflată
– Slăbiciune
– Ameţeală
– Palpitaţii (bătăi rapide şi puternice ale inimii)
– Confuzie
– Amorţeală
– Stare de leşin
– Incapacitate de a transpira
– Scăderea volumului de urină eliminată
Dacă urină de dimineaţă are culoarea galben intens, înseamnă că este necesar să bei mai multă apă. De fapt, culoarea urinei îţi poate indica pe tot parcursul zilei dacă este nevoie sau nu să mai bei apă.
Un studiu recent a arătat că un consum insuficient de apă poate afecta capacitatea de a conduce maşina la fel de mult ca şi consumul de alcool. Acest aspect arată cât de importantă este apa pentru stabilitatea mentală şi funcţia cognitivă. Dacă nu conduci în stare de ebrietate, de ce ai face-o când eşti deshidratat?
Cum să bei apă dimineaţa
Este un obicei pe care îl poţi dezvolta uşor, dacă vei ţine un pahar gol lângă noptieră. Dimineaţa nu este nevoie decât să îl umpli şi să îl bei.
Iată care sunt recomandările specialiştilor:
1. Imediat după ce te trezeşti, bea 500 ml de apă.
2. Aşteaptă 45 de minute, pentru a lăsa timp trupului să proceseze apa, înainte de a mânca.
3. Bea întotdeauna un pahar cu apă înainte de masă.
Dacă îţi vine greu să bei de prima dată atâta apă, bea la început doar un pahar şi măreşte progresiv cantitatea. Este recomandat să consumăm zilnic în jur de 7-9 pahare de apă sau chiar mai mult, dacă facem mişcare sau temperatura este ridicată.
Toate aceste recomandări sunt, desigur, utile, însă important este nu atât să ne supunem unor reguli stricte cât să învăţăm să ne ascultăm trupul.
Citiţi şi:
Apa care curge prin forme spiralate devine apă vie
Ce este apa alcalină. La ce ajută, cum se prepară şi când e periculoasă
yogaesoteric
12 februarie 2020