Implantul cu cip de grafen în creier, testat pentru prima dată în Marea Britanie
Un dispozitiv considerat „revoluționar” conceput pentru a inova tratamentul chirurgical al tumorilor cerebrale urmează să fie supus primului test clinic în Marea Britanie, potrivit The Guardian. Cipul pentru creier poate identifica celulele canceroase prin diferențele înregistrate în emisiile lor electrice în comparație cu cele ale țesutului neural sănătos.
De mărimea unui timbru poștal, dispozitivul este fabricat din grafen, un material de 200 de ori mai rezistent decât oțelul și cu grosimea de numai un atom. Grafenul a fost izolat în urmă cu 20 de ani de cercetătorii Andre Geim și Konstantin Novoselov de la Universitatea din Manchester, care au câștigat ulterior premiul Nobel pentru Fizică în 2010.
De atunci, oamenii de știință s-au străduit să exploateze proprietățile conductoare ale grafenului pentru a dezvolta noi senzori electrici și magnetici și alte dispozitive. Cu toate acestea, cipul flexibil pentru creier – testat acum la spitalul Salford Royal – este salutat ca o premieră medicală. „Acesta este primul studiu clinic efectuat oriunde în lume cu un dispozitiv medical pe bază de grafen”, a declarat unul dintre liderii echipei, Kostas Kostarelos, profesor de nanomedicină la Manchester.
Dispozitivul de interfață creier-computer (BCI) a fost proiectat și fabricat de o echipă internațională de oameni de știință pentru a transforma monitorizarea impulsurilor electrice ale celulelor din creier prin utilizarea frecvențelor care anterior nu puteau fi detectate. „Prima sa utilizare va fi să diferențieze celulele canceroase de celulele sănătoase pentru a asigura că intervenția chirurgicală asupra tumorilor cerebrale este direcționată într-un mod foarte precis”, a spus Kostarelos.
Cu toate acestea, echipa din spatele dispozitivului BCI crede, de asemenea, că îi va ajuta pe oamenii de știință să studieze multe alte afecțiuni, inclusiv accidentul vascular cerebral și epilepsia, oferindu-le o înțelegere mult mai bună a modului în care semnalele electrice sunt transmise de celulele sănătoase, în comparație cu celulele care sunt afectate de condiții patologice.
Pentru a utiliza dispozitivul, se îndepărtează o bucată din craniul unui pacient, iar cipul subțire – care are mii de contacte electrice – este plasat deasupra creierului acestuia. Transmițătoarele trimit semnale electrice pentru a stimula celulele creierului, iar receptoarele minuscule captează răspunsurile acestora.
„Celulele canceroase nu răspund la stimularea electrică declanșată de cip, spre deosebire de celulele neuronale gazdă”, a spus Kostarelos. „Acest fapt permite unei echipe chirurgicale să identifice neuronii foarte aproape de o tumoare și acest aspect este extrem de important. Dacă o tumoare este localizată în părți ale creierului cum ar fi cele implicate în vorbire, echipa este necesar să fie deosebit de atentă. Ghidați de semnalele de la cipul de grafen, ei pot elimina celulele bolnave cu mai multă acuratețe și încredere.”
Capacitatea cipului BCI de a detecta semnale de frecvență foarte înaltă și foarte joasă de la celulele creierului este, de asemenea, importantă din alte motive. În accidente vasculare cerebrale și crize epileptice, se știe că semnalele de frecvență foarte joasă sunt trimise de celulele din părțile afectate ale creierului și această tehnologie deschide o nouă modalitate de a explora ceea ce se petrece imediat după ce o persoană suferă unul dintre aceste evenimente.
„Tehnologia – care se bazează pe proprietățile remarcabile ale grafenului – va ajuta la direcționarea intervențiilor chirurgicale în creier și, de asemenea, permit o nouă înțelegere fundamentală despre modul în care celulele din creierul nostru funcționează și interacționează într-o stare de boală”, a spus Kostarelos.
Aceste perspective sunt, desigur, remarcabile. Însă nu există nicio garanție că dezvoltarea și utilizarea acestor tehnologii de tip interfață creier-computer se va opri la aplicații terapeutice și nu va fi folosită pentru a supraveghea, influența și controla creierul și conștiința ființei umane.
Citiți și:
Elon Musk: „Cipurile vor permite unui om să devină cyborg”
Mii de persoane și-au declarat interesul pentru a le fi implantate cipuri în creier
yogaesoteric
8 noiembrie 2024