Implozia Occidentului
Liz Truss a demisionat devenind cel mai puţin longeviv premier din istoria Regatului Unit. Nulitatea numită premier al Marii Britanii brava spunând cu o inconştienţă inimaginabilă că nu se va da înapoi de la a porni un război nuclear cu Rusia.
Între timp, bravele ţări occidentale care s-au alăturat Marii Britanii şi Americii în stupidul război împotriva Rusiei, au cam simţit pe propria piele „botezul rece” al adevăratei ameninţări nucleare atunci când un submarin rusesc le-a transmis un salut jovial, lăsându-se descoperit undeva aproape de Marea Britanie şi Franţa, având însă „vizibilitate” asupra întregii Europe Occidentale. Fac menţiunea că respectivul submarin nu-i nici pe departe vreunul de tehnologie nouă. Asta însă nu l-a împiedicat să treacă de toate „sistemele de supraveghere” submarine instalate de americani.
Eşecul Occidentului însă nu este unul militar deoarece, cu o abilitate cameleonică, americanii au refuzat confruntarea directă. În schimb, şi-au educat ţuţerii inconştienţi să se lege ba de urs, ba de dragon, cu speranţa că aceste acţiuni îi vor slei pe cei care încearcă să ridice capul. În timp ce dragonul până acum nu s-a limitat decât la replici mai mult verbale, ursul a ieşit din bârlog, ameninţat fiind cu dispariţia. Astfel a atras toate stihiile Occidentului. Valuri de restricţii, care mai de care mai şugubeţe, declaraţii radicale şi, mai ales, o confruntare aproape directă cu NATO.
Poate cel mai relevant element este cel în care un avion englezesc dotat cu echipamente de război electronic a fost atacat de un avion rusesc. Ruşii au tras asupra avionului fără intenţia de a-l lovi, însă foarte aproape, pentru a transmite un mesaj cât se poate de clar. Este un semnal de alarmă care confirmă că Rusia nu se mai fereşte de o confruntare directă. De aceea ministrul Apărării din Anglia a dat fuga la Washington în regim de urgenţă.
Setupul e însă mult mai complex. China a terminat cu congresul, iar Xi Jinping este reales. Mai mult, aparatul său de putere se consolidează ca efect al tensiunilor din Taiwan. Şi tot ca efect, se întrevede o orientare militaristă a Chinei. De altfel, americanii deja i-au declarat război (comercial) încercând să o izoleze de industria chip-urilor. Nu e o simplă sancţiune.
E chiar mai mult de-atât întrucât, ca efect direct al deciziei lui Joe Biden, inclusiv angajaţii americani din China au fost nevoiţi să-şi dea demisia sau să renunţe la cetăţenie dacă au decis să-şi păstreze jobul (pentru a nu intra în conflict cu statul). Lovitura e una dură, călcând în picioare orice practică din comerţul internaţional care se presupune că este liber.
Însă, la fel ca în cazul Rusiei – de fapt chiar mai mult de-atât – restricţiile lovesc puternic tocmai firmele de te pe teritoriul Occidentului. Am citit recent că Cisco are intenţia de a reintra pe piaţa rusească prin intermediul unui lanţ gri de distribuţie, iar pentru asta a promis chiar o ieftinire a echipamentelor.
Disperarea e mare întrucât a pierdut din Rusia venituri trimestriale de peste 200 milioane de dolari! Mai mult, spionajul american s-a trezit că a pierdut o mină de aur şi probabil de aceea se încearcă revenirea echipamentelor chiar şi printr-un import gri. Însă după ceea ce s-a petrecut, cine îi mai ia în serios pe americani?, iar ruşii ar fi chiar tâmpiţi dacă i-ar mai accepta.
Cu China treaba e mult mai gravă întrucât acolo se „se fabrică lumea cu totul”, iar cererea chineză de componente chiar nu poate fi suplinită de nimeni. Astfel, firmele implicate înregistrează pierderi uriaşe. De altfel totul se vede limpede printr-o încetinire tehnologică globală. În ciuda subvenţiilor mai mult decât generoase, Intel ezită să-şi facă o nouă fabrică de chip-uri deoarece le-a îngheţat cererea, preferând pe moment să rămână la tehnologia de 10 nm.
China a reuşit să stăpânească tehnologia de 15 nm prin propriile forţe, iar surse din Taiwan spun că la ora actuală SMIC (cel mai mare producător de chipuri din China) e capabil să treacă la 7 nm. fără investiţii masive în tehnologie. E drept, taiwanezii de la TSMC lucrează în tehnologie de 3 nm, însă să nu uităm că aceleaşi surse taiwaneze vorbesc despre perplexitatea pe care o au în faţa saltului tehnologic chinezesc întrucât aceasta s-a reuşit mai rapid decât TSMC sau Samsung. Iar totul s-a făcut prin tehnologii interne.
În ceea ce privește SUA, aceasta deja este mai mică decât vă imaginaţi. Să ne înţelegem bine: alegerea lui Biden, instrumentată de statul subteran american, a fost forţată pentru că Securitatea de acolo a vrut „să demonstreze cum se guvernează cu adevărat bine”. Ce a rezultat? Efectiv repetiţia guvernării Cioloş de la noi. Cu singura deosebire că Biden e o marionetă chiar mai mare decât nulitatea Cioloş.
De fapt, realitatea pe care o întrezărim şi pe care o vom vedea destul de limpede în scurt timp este aceea a imploziei Occidentului. Cu o recesiune ţinută peste tot mult peste capacitatea bunului simţ, evenimentele vor începe să arate urât de tot. Nu mai e mult până când se va da startul cursei „scapă cine poate”. Chiar dacă mulţi dintre cei care ţin partea Rusiei se vor bucura, vă spun încă de pe acum că nu-s mari motive de bucurie. De ce, vă voi explica într-un alt episod.
Autor: Dan Diaconu
Citiți și:
Un avertisment pentru Europa: Marea Britanie, în cădere liberă
Tucker Carlson: De ce se sinucide Occidentul?
Să fie clar! Războiul meu nu e cu Rusia, ci cu Occidentul!
yogaesoteric
22 noiembrie 2022