În ce direcţie se îndreaptă economia mondială?

Vă prezentăm o serie de opinii pertinente ale unor analişti americani independenţi
 

de Mihaela Gheorghiu
 

O serie de analişti americani, care nu sunt aserviţi sistemului dominant aflat la putere în SUA în acest moment (responsabil de haosul economic actual), au declarat că ne aflăm în preajma unei noi crize, care probabil va fi mai dificilă decât cea actuală.
 



Gerald Celente
este unul dintre cei mai cunoscuţi analişti politici mondiali,  fondator al Institutului de Cercetare a Tendinţelor (Trends Research Institute).  De mai bine de două decenii, Celente a reuşit să prevadă, uneori cu o acurateţe incredibilă, aproape toate tendinţele politice, economice, financiare şi sociale (incluzând unele atacuri teroriste, căderi economice, războaie, revolte împotriva majorărilor de taxe) din întreaga lume. Iată o declaraţie recentă a sa:

„Tot sistemul este în curs de dezagregare. Retrageţi-vă banii din toate conturile. O cădere financiară devastatoare se pregăteşte. Ca în 2008, vom avea impresia că este sfârşitul lumii. Dar nu va fi aşa. Noua criză va afecta sever sistemului nostru financiar şi economia americană, dar nu le va distruge.
Când construiţi un castel de nisip pe plajă, el nu este complet măturat de primul val şi nici chiar de al doilea. Fiecare val îl afectează un pic mai mult, dar distrugerea castelului este un proces de durată.
La fel se petrece şi cu economia americană, care a fost cea mai extraordinară maşinărie pe care lumea a cunoscut-o. După următoarea criză ne vom afla într-o situaţie şi mai rea. Vor mai veni şi alte „valuri”. Dacă vom continua pe aceeaşi cale, vom merge din ce în ce mai rău.
Chiar dacă nu toată lumea este de acord cu afirmaţiile mele, cred că în timp se va dovedi că am avut dreptate. Pentru moment să ne pregătim pentru următorul val.”



Zero Hedge
este un blog financiar american, înfiinţat în 2009, care a ajuns să aibă aproape un milion de vizitatori unici pe lună. A fost prima publicaţie care a acuzat banca Goldman Sachs, unul dintre giganţii care fac jocurile pe Wall Street, de fraudă.  Articolele acestei publicaţii online sunt scrise de specialişti în diverse domenii (finanţe, operaţiuni economice, etc.) şi nu de jurnalişti care au devenit aşa-zişi experţi în finanţe pe măsură ce au scris despre diverse subiecte, fără a avea o experienţă practică în acest domeniu. Autorii acestui blog se semnează cu pseudonimul Tyler Durden (personaj din cartea Fight Club, care a fost ecranizată într-un film cu acelaşi nume). Acest blog prevede o criză economică în China:

„Continuăm să observăm o rapidă decelerare a creşterii economice în China, mai ales în industriile ciclice. O recentă vizită la societăţile siderurgice din regiunea Pekin a pus în evidenţă impactul pe care îl au asupra ei puternica contracţie a lichidităţilor şi continuarea politicii restrictive asupra pieţei construcţiilor. Reducerea producţiei de oţel a devenit curentă şi viteza cu care ea se propagă a surprins din plin piaţa. În contextul de declin al construcţiilor noi, al volumului stagnant al tranzacţiilor şi al unui început semnificativ însoţit de scăderea preţurilor imobiliarelor, aceste evoluţii de pe piaţa oţelului reprezintă semnalul interesant de alarmă al apariţiei importantelor probleme cu care se va confrunta economia chineză.”


Bob Chapman
a început să scrie articole despre afaceri, finanţe, economie şi politică în urmă cu mai bine de 45 de ani. A locuit în mai multe colţuri ale lumii, a lucrat pentru serviciile secrete ale armatei americane, apoi a avut o firmă de brokeraj, fiind cel mai mare broker de pe piaţa de aur şi argint în perioada respectivă. În 1991, la câţiva ani după ce s-a pensionat, a fondat The International Forcaster, devenită azi una dintre cele mai prestigioase publicaţii economice americane. Iată ce scrie acesta în The International Forcaster privitor la situaţia economică europeană:

„De curând s-a finalizat capitularea Eurozonei în faţa guvernului mondial. Criza financiară a fost manipulată din spatele scenei de Rezerva Federală în aşa fel încât cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy să se poată concentra asupra unor probleme mai importante, precum federalizarea finală a Eurozonei, urmată de sincronizarea celorlalte ţări ale Uniunii Europene. Apelurile pentru realizarea unor schimbări importante menţionate în actualele Tratate nu au nimic de-a face cu criza datoriei. Rolul celor doi emisari ai elitei mondiale este de a pune în funcţiune autoritatea monetară legală şi uniunea politică a acestei asociaţii artificiale şi de a le înlocui cu o disciplină bugetară drastică, numită MSE sau Mecanism de Stabilizare Europeană, pentru a susţine vizibil ţările care se află în dificultate. În cadrul acestei schimbări majore, se conturează o transformare radicală a Tratatelor originale de la Maastricht şi de la Lisabona care va fi pusă în practică fără ca populaţiile în cauză să fie consultate.”

Bill Bonner, genialul creator al Daily Reckoning (fondat în 1999 la Paris), este unanim apreciat datorită corectitudinii predicţiilor sale economice. Daily Reckoning este publicat zi de zi, în şase ţări şi trei limbi, şi oferă zilnic celor peste o jumătate de milion de abonaţi analize economice de încredere şi valoroase idei de investiţii. Cităm dintr-un articol recent:

„Ultimele acţiuni decise de Banca Federală în colaborare cu băncile centrale străine pentru a realiza schimburi (swap-uri) de lichidităţi de dolari în monede străine sunt un argument în plus în favoarea unei întăriri din partea Congresului a puterii sale de control şi audit asupra Băncii Federale. Cu legile actuale, Congresul nu are posibilitatea de a examina acest tip de acord. Cei care pretind că a audita Banca Federală sau anumite acorduri cu băncile centrale dăunează independenţei Băncii Federale ar trebui să reflecteze asupra acestei presupuse independenţe când Banca Federală pune pe picioare Europa la scurt timp după ce preşedintele Obama i-a promis acesteia asistenţă americană pentru soluţionarea crizei euro.
În loc să calmeze pieţele, aceste acorduri sunt mai degrabă dovada fricii pe care această criză le-o inspiră tuturor guvernelor de pe planetă. Băncile centrale sunt în căutarea oricărei soluţii posibile şi speră că înecând lumea sub povara lichidităţilor create vor reuşi într-un fel sau altul să rezolve o criză provocată de cheltuielile guvernamentale necontrolate şi de crearea unei datorii iresponsabile. Congresul nu ar trebui să permită asemenea comportamente din partea Băncii Federale, comportamente care ar putea să se soldeze cu pierderi de mii de miliarde de dolari. Aceste schimburi (swap-uri) de dolari sunt pur inflaţioniste şi vor dăuna consumatorilor americani, la fel ca orice formă de relaxare cantitativă.
Banca Federală continuă să se comporte aşa cum a făcut-o în cursul crizei financiare din 2008. Doar că de această dată în loc de salvarea întreprinderilor protejate politic care erau considerate «prea mari pentru a se scufunda», sunt puse pe picioare guverne costisitoare. Cetăţenii din lumea întreagă merită mai mult de atât. Merită o monedă solidă care să nu poată fi manipulată, nici creată «din aer» de planificatori centrali care promit o prosperitate tipărită. Moneda-fiat a provocat această criză europeană şi criza financiară precedentă. Mai multe monede-fiat nu reprezintă soluţia optimă. Sistemul global de monedă-fiat este un eşec, avem nevoie de o reală reformă monetară. Şi avem nevoie de o monedă solidă.”

Citiţi şi:

Mişcarea Occupy Wall Street, după trei luni

Dezvăluirile unui asasin economic confirmă punerea în practică a directivelor trasate de Protocoalele maeştrilor francmasoni

yogaesoteric
1 martie 2012

 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More