În opinia europarlamentarului Mick Wallace, pagubele aduse Ucrainei sunt devastatoare: „Pentru ce mor oamenii clasei muncitoare din Ucraina?”
Neoconservatori americani precum Victoria Nuland, Jake Sullivan și Tony Blinken folosesc Ucraina ca pivot al strategiei lor de subminare și destabilizare a Rusiei.
De la începutul conflictului, în februarie 2022, UE a trimis în Ucraina echipamente militare în valoare de miliarde de dolari. Până la sfârșitul lunii februarie 2023, aceasta a transmis asistență militară în valoare de 3,6 miliarde de euro regimului Zelenski prin intermediul Fondului European pentru Pace. Cu toate acestea, chiar și la acel moment, costul total pentru țările UE ar fi putut ajunge la aproape 6,9 miliarde de euro.
La sfârșitul lunii iunie 2023, UE a promis un ajutor militar suplimentar de 3,5 miliarde de euro.
Josep Borrell este Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene.
În urma unei promisiuni recente, acesta a declarat pe Twitter:
„Vom continua să dublăm sprijinul nostru militar, atât în ceea ce privește echipamentele [și] instruirea. Atât timp cât va fi nevoie.”
Vești bune pentru companiile de armament europene și britanice, precum BAE Systems, Saab și Rheinmetall, care obțin profituri uriașe din distrugerea Ucrainei (a se vedea raportul CNN Business: „Cheltuielile europene cu armamentul pentru Ucraina stimulează companiile de apărare”).
Producătorii de armament din SUA, precum Raytheon și Lockheed Martin, dobândesc, de asemenea, contracte de mai multe miliarde de dolari (conform unor articole online, Raytheon a primit o comandă de rachete sol-aer în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina și Pentagonul pregătește un nou pachet de apărare aeriană a Ucrainei în valoare de 2 miliarde de dolari, inclusiv rachete).
Cât despre BlackRock, JP Morgan și investitorii privați, aceștia își propun să profite de reconstrucția țării alături de 400 de companii multinaționale, printre care Citi, Sanofi și Philips.
După cum se arată pe site-ul CNN Business („Economia distrusă de război are nevoie de investitori privați pentru a se reconstrui”), Stefan Weiler de la JP Morgan vede o „oportunitate extraordinară” pentru investitorii privați.
În același timp, în War and Theft: The Takeover of Ukraine’s Agricultural Land (Război și Jaf: Preluarea terenurilor agricole din Ucraina), Institutul Oakland descrie modul în care instituțiile financiare sprijină în mod insidios consolidarea terenurilor agricole de către oligarhi și interesele financiare occidentale.
În condițiile în care forțele ucrainene se luptă pe câmpul de luptă, se pune întrebarea îngrijorătoare: în condițiile în care sunt atât de mulți bani în joc pentru capitalul occidental, până unde va merge escaladarea SUA pentru a împiedica Rusia să își asigure controlul asupra unor zone din țară?
Între timp, departe de sălile de consiliu, de conferințele de afaceri și de strategiile la nivel înalt, sute de mii de tineri ucraineni de rând au murit.
Europarlamentarii irlandezi Mick Wallace și Clare Daly au fost critici fermi ai poziției UE față de Ucraina (a se vedea pe YouTube cum Clare Daly vorbește în Parlamentul UE despre mistuirea unei generații de bărbați în Ucraina).
Wallace s-a adresat recent Parlamentului UE, descriind jaful care are loc în prezent în această țară de către corporațiile occidentale.
Wallace a spus: „Pagubele aduse Ucrainei sunt devastatoare. Orașele și localitățile care au rezistat sute de ani acum nu mai sunt. Este necesar să recunoaștem că aceste orașe, localități și terenurile înconjurătoare au fost furate cu ceva timp în urmă de către oligarhii locali în complicitate cu capitalul financiar global. Acest furt s-a accelerat odată cu declanșarea războiului din 2014.
Guvernul pro-occidental a deschis larg ușile pentru programe masive de ajustare structurală și de privatizare conduse de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, FMI și Banca Mondială. Zelensky s-a folosit de actualul război pentru a concentra puterea și a accelera vânzarea de putere de foc la nivel corporatist. Acesta a interzis partidele de opoziție care se opuneau reformelor profund nepopulare ale legilor care restricționau vânzarea de terenuri către investitorii străini.
Peste trei milioane de hectare de terenuri agricole sunt acum deținute de companii cu sediul în paradisuri fiscale occidentale. Numai zăcămintele minerale din Ucraina valorează peste 12 trilioane de dolari. Companiile occidentale se ling pe buze.
Pentru ce mor oamenii clasei muncitoare din Ucraina?”
Citiți și:
Finanța mondială a pus gheara pe Ucraina. Banii UE, dați pentru reconstrucție, în buzunarele JPMorgan și BlackRock
Merită Ucraina un trilion de dolari?
yogaesoteric
13 septembrie 2023